16 juli 2011

AppTrap: Applicaties netjes verwijderen

Het verwijderen van applicaties onder Mac OS X is in de meeste gevallen niet meer dan het slepen van de applicatie naar de prullenmand. Wanneer je deze methode hanteert dan blijven in de meeste gevallen echter toch nog een aantal bestanden achter op je harddisk.

Een Mac OS X applicatie bestaat vaak uit 2 of 3 verschillende componenten.

1. Application.app: Dit is het bestand wat je dubbelklikt om de applicatie te starten, deze bevinden meestal in de map ~/Programma’s.

2. Property Lists: In deze bestanden worden de applicatie voorkeuren opgeslagen, deze bestanden bevinden zich in de map ~/Bibliotheek/Preferences.

3. Application support: Deze soort bestanden komen alleen voor bij applicaties die gebruik maken van plugins, input managers of andere additionele componenten en kun je terugvinden in ~/Bibliotheek/Application Support/. Overigens kunnen deze door de applicatie ook in root /Bibliotheek/Application Support/ geplaatst worden.

Wanneer je een applicatie in de prullenmand sleept dan blijven meestal de preference en eventueel support bestanden aanwezig op je harddisk.

Je kunt voor het verwijderen van Mac OS X applicaties de gratis tool AppTrap gebruiken. Deze tool controleert of je een applicatie in de prullenmand sleept. Als dit het geval is dan zal er een venster verschijnen waarin je de mogelijkheid krijgt om de overige bestanden te verwijderen.

Na het downloaden van AppTrap kun je de tool toevoegen aan het voorkeurenpaneel door er op te dubbelklikken. Open daarna AppTrap in het voorkeurenpaneel en activeer deze.

AppTrap is geschikt voor Mac OS X 10.6 Snow Leopard en is tevens compatibel met OS X 10.7 Lion. De tool is gratis te downloaden op: http://onnati.net/apptrap/Reacties


 • mullum

  16 juli 2011 om 9:28

  Fijne tip!
  Maar pas op met updates van programma’s. Vaak wordt de applicatie vervangen bij een update. Het “oude” verdwijnt dan in de prullenbak.
  Apptrap meent dat je het programma verwijderd en vraagt dan of de rest ook wilt verwijderen. Nu niet dus!! Je bent dan al je data van dit programma kwijt. Een voorbeeld hiervan is Evernote.

 • Mondo

  16 juli 2011 om 9:35

  Opletten met dit soort apps. Als het écht nodig was dan zat het standaard in het OS.
  If it ain`t screwed don`t fuck with it.

 • Ozzz

  16 juli 2011 om 9:46

  Appcleaner van FeeMacSoft…… Prima App en ook nog eens gratis…. We zijn en blijven NL-ers :)

  http://www.freemacsoft.net/#

 • Jonasso

  16 juli 2011 om 12:19

  Als ik app verwijder opent automatisch ‘clean my mac’ en verwijdert dan de app. Is deze dan ook netjes verwijdert?

 • Frank van Manen

  16 juli 2011 om 12:43

  Klinkt makkelijker dan AppCleaner. Eens proberen dan maar.

 • Exotic

  16 juli 2011 om 18:29

  Ik ben ook een beetje scpetisch over zulke apps. Vaak worden juist deze apps afgeraden, bijvoorbeeld op OMT fora.

 • cyke

  17 juli 2011 om 15:55

  Nu heb ik dit nog niet getest, maar ik ben er toch ook maar voorzichtig mee hoor, ik was een keer wel erg enthousiast heb met een gelijkaardig programma men mac een keer flink naar de filistijnen geholpen!

 • CLW

  17 juli 2011 om 23:56

  Hoe kan men dit terug verwijderen?

 • CLW

  17 juli 2011 om 23:57

  Ok mijn excuses, heb het gevonden!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!