5 oktober 2011

atMonitor: Uitgebreide OS X procesmonitor

atMonitor is een gratis systeem monitoring applicatie die zeer gedetailleerde informatie geeft over de resources die door je Mac worden gebruikt. atMonitor is een uitgebreide versie van de activiteitenweergave applicatie die standaard aanwezig is in iedere versie van Mac OS X.

atMonitor bestaat uit een 'normaal' OS X venster waarin je alle details van een proces kunt bekijken en een handige HUD (dashboard) waarop in een grafische weergave informatie verschijnt over CPU, RAM, GPU, VRAM en harddisk gebruik. Bovenin deze HUD verschijnen de drie applicaties die op dat moment de meeste resources van je Mac gebruiken, al deze informatie kan ook worden weergegeven in de OS X menubalk

In het 'Top Windows' worden alle actieve processen weergegeven, van ieder proces kan de CPU en het geheugen gebruik worden bekeken. Tevens wordt er aangegeven welke bestanden en libraries door het proces worden gebruikt.

Een applicatie is heel eenvoudig te herkennen aan de naam of het icoon, de overige systeemprocessen zullen de meeste OS X gebruikers weinig tot niets zeggen. Door een proces te selecteren in hetTop Windows overzicht en op de 'Info' knop te klikken wordt automatisch informatie over het proces opgehaald (via de internetverbinding) en getoond.

Daarnaast is het mogelijk om alle waardes die worden gemonitord door de applicatie te loggen in XML bestanden. Met behulp van de trigger functie is het mogelijk om wanneer een ingestelde waarde wordt bereikt automatisch een script te starten. Bij de applicatie worden twee voorbeeld scripts meegeleverd.

atMonitor kan worden gedownload op de website van atPurpose:

http://www.atpurpose.com/atMonitor/Reacties


 • Malcompp

  5 oktober 2011 om 8:41

  Het leuke is ook dat het aantal cores van de processor apart worden weergegeven. In het voorbeeld zijn het er 2, bij een MacPro bijvoorbeeld 4 of 8. Dan kun je mooi zien hoe de werkzaamheden per core verdeeld zijn. Of je ze bij een 12-core alle 12 ziet weet ik niet (bij mijn MacPro 4-core wel alle 4).

 • christophe du trré

  5 oktober 2011 om 9:42

  waanzinnig mooi…..Bedankt….

 • obi

  5 oktober 2011 om 20:50

  XRG kan ongeveer hetzelfde:

  http://www.gauchosoft.com/Software/X%20Resource%20Graph/

 • Rob Vermeulen

  6 oktober 2011 om 9:21

  Mooi ding, zo op het eerste gezicht. Interessant om in de Top Window op het kopje van de CPU-kolom te klikken en te zien waar je Mac zich vooral druk om maakt…

 • kenneth

  23 juli 2013 om 17:42

  Ik heb pas XRG gedownload maar wil het verwijderen. Ik heb het naar de prullenmand gesleurd en wilde hem leegmaken dat ging niet gaf een foutmelding (omdat het onderdeel nog in gebruik is). nu heb ik het uit de prullenbak gesleept en wil het terug openen maar nu krijg ik de foutmelding dat het bestand beschadigd is of onvolledig). hoe krijg ik het nu verwijderd????

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!