13 november 2010

Automatisch een verjaardagwens versturen

In het OS X Adresboek heb je de mogelijkheid om de verjaardagen van contactpersonen toe te voegen aan een kaart. Deze verjaardag optie kan je standaard toevoegen aan de kaarten via de menu optie: Voorkeuren ▸ Sjabloon ▸ Voeg veld toe ▸ Verjaardag.

Door Adresboek, Automator en iCal samen te laten werken is het mogelijk om op de verjaardag van een contactpersoon automatisch een verjaardagswens te genereren.

Open Automator en selecteer als sjabloon: ‘iCal-herinnering’. Voeg aan de takenreeks de volgende twee acties toe:

1. Contactgegevens ▸ ‘Zoek personen die jarig zijn’. Kies als conditie ‘Zoek personen die jarig zijn:’ ▸ ‘Vandaag’. Of selecteer ‘Wekelijks’ als je eenmaal per week wilt controleren op verjaardagen.

2. Mail ▸ Verstuur verjaardagswens. Typ de wens die je wilt versturen en selecteer eventueel de optie ‘willekeurige afbeelding voor ontvanger’ om een willekeurige afbeelding mee te sturen. Je hebt ook de mogelijkheid om een specifieke afbeelding te selecteren.

Bewaar de takenreeks en geef deze een naam, automatisch zal iCal worden geopend en een Automator taak worden aangemaakt. Deze taak zorgt ervoor dat de aangemaakte Automator taak automatisch wordt gestart. Wil je dagelijks controleren op verjaardagen dan stel je als herhaling ‘Elke dag’ in. Belangrijk is ook dat je de herinnering instelt.

Het onderstaande voorbeeld activeert de Automator taak iedere dag om 5 minuten voor twaalf. Je kunt dit naar eigen inzicht aanpassen.

De weergave van de Automator taken kan je in iCal uitschakelen door het vinkje voor ‘Automator’ uit te vinken.

Op het moment dat je alles goed hebt ingesteld wordt nu automatisch om 11:55 een email gegeneerd voor alle contactpersonen die op die dag jarig zijn. Je hoeft de email alleen maar te bevestigen door op de ‘Verstuur’-knop te klikken. Vanaf nu hoef je dus nooit meer een verjaardag te vergeten.


Reacties


 • Idus

  13 november 2010 om 10:39

  Is het mogelijk om de afbeeldingen in de automaterscript te veranderen/toevoegen

 • Rob Vermeulen

  13 november 2010 om 12:42

  Mooie tip, en ik ben dol op van alles automatiseren maar dit vraagt toch even om een hartekreetje. We hoefden al nooit meer een verjaardag te vergeten. Dankzij Automator hoeven we zelfs nooit meer aan anderen te denken. Waar hebben we die anderen dan nog voor?

 • Rob

  15 november 2010 om 21:13

  Gebruik deze al langer, maar een ‘probleem’ die ik maar niet kan oplossen:
  Hoe verander ik het onderwerp? Wil deze wijzigen in gefeliciteerd, maar kan dit nergens vinden.

 • Fred

  25 juni 2011 om 9:51

  Dit is natuurlijk heel handig en lost inderdaad mijn vraag op, behalve dat ik altijd mijn eigen decoraties mee stuur en ik niet weet in welke map ik die taarten kan vervangen voor eigen afbeeldingen. Is er iemand die weet in welke map die afbeeldingen zitten en hoe ik daarbij kan komen om ze te vervangen?

 • BigJim

  30 september 2011 om 7:27

  In iCal onder Lion zit geen sjabloon “iCal-herinnering”. Welke dan te gebruiken?

 • bart jan geerts

  15 april 2012 om 17:32

  Hoe kan ik na een update van leopard naar Lion deze ical herinnering terugvinden.. want het gebruikelijke user/library/services of workflow kan ik niet meer vinden…
  ik wil ze verwijderen of aanpassen.
  help..

 • bart jan geerts

  15 april 2012 om 19:09

  Ik probeer een nieuwe workflow te maken, maar automator geeft aan dat ik het bestand niet kan opslaan “you do not have permission” .. hoe zo niet??

 • Hugo Van Buynder

  31 januari 2014 om 21:34

  Beste allemaal, Ik zit ook al enig tijd te zoeken hoe ik de leeftijd kan weergeven in iCal. De ouderdom wordt gegenereerd via het veld ” verjaardag” in Agenda. Daar ik vele kaarten heb met informatie over koppels v.b. Mijnheer en Mevrouw Peeters – Janssens vraag ik mij af hoe je voor beiden de verjaardag moet invullen, ik heb maar één veld “verjaardag” en dan spreek ik nog niet over eventuele verjaardagen van de kinderen.
  Heeft er iemand een oplossing en wil je die met mij delen.
  Reeds dank bij voorbaat.
  Hugo

Een reactie toevoegen: