4 februari 2012

Automator: Het bestandstype en grootte van afbeeldingen aanpassen

Voor het uitvoeren van herhalende taken kun je onder Mac OS X een beroep doen op Automator. Het grote voordeel hiervan is dat het je een hoop tijd kan besparen omdat het veel handmatig werk bespaart.

Wanneer je een bijvoorbeeld een (groot) aantal bestanden bezit in een bepaald bestandstype en deze wilt omzetten naar een ander bestandstype dan kan Automator je hierbij helpen. Het is zelfs mogelijk om ook gelijk de afmeting van de afbeeldingen aan te passen.

1. Open Automator en selecteer als document-type 'Programma'.

2. Klik in de linker navigatiebalk op Foto's.

3. Voeg de actie: 'Wijzig afbeeldingstype' toe aan de takenreeks.

4. Er verschijnt nu een pop-up venster met de vraag of je de originele bestanden wilt bewaren. Wanneer je niet gebruik maakt van de originele bestanden selecteer dan de optie: 'Voeg niet toe'.

5. Selecteer in de actie het afbeeldingstype dat je wilt gaan gebruiken.

6. Wil je de afmeting van de afbeelding ook aanpassen, voeg dan de extra actie 'Vergroot/verklein afbeeldingen' toe. Vul bij 'Op basis van afmetingen (pixels)' de gewenste grootte (breedte) in.

7. Bewaar de Automator acties via de menu optie Archief ▸ Bewaar en geef deze een naam, bijvoorbeeld 'Converteer' of iets dergelijks.

Daar nu afbeeldingen op het icon van je zelfgemaakte applicatie te slepen worden de afbeeldingen naar het ingestelde bestandstype en formaat geconverteerd. Bij grote hoeveelheden bestanden werkt dit een stuk handiger dan alle handmatige acties…Reacties


 • Tony Broekhof

  5 februari 2012 om 10:02

  Apple tips fan’s,

  Prima script, maar na wat geprobeerd te hebben loop ik al snel tegen wat onhebbelijkheden. Bijvoordbeeld wat als je map in map hebt. mijn oplossing is dan ook als volgt.

  1) Kopieer finder-onderdeel, vink aan “Vervang bestaande bestanden”
  Zet zoals je wilt een standaard opvang map op een handige plek.

  2) Haal mapinhoud op, vink aan “herhaal voor alle gevonden submappen”

  3) Wijzig afbeeldinstype, kies een voor jouw vaak gebruikt formaat maar, vink aan “Toon deze taak bij uitvoeren takenreeks”. Dan kan je altijd nog kiezen.

  4) Vergroot / verklein afbeeldingen, vink aan “Toon deze taak bij uitvoeren takenreeks”

  Greetz Tony

 • René S

  5 februari 2012 om 11:11

  Hoi…..is er ook een manier om via automator fotos alleen te verkleinen naar een max. formaat in KB’s….bv max.100 kb? Via bovenstaande kun je ook naar andere formaten converteren maar ik gebruik standaard jpeg….hartelijk dank voor de aan te dragen oplossingen!!

 • Support

  8 februari 2012 om 9:43

  Kun je ook de bestandsaanduiding aanpassen? Mac OS maakt er standaard .JPG van maar ik wil het in kleine letters hebben .jpg

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!