3 mei 2012

Bartender: De OS X menubalk opgeruimd houden

Naargelang je langer gebruik maakt van Mac OS X dan zul je merken dat er steeds meer icons verschijnen rechts in de OS X menubalk. Zo zie je op veel Macs een icon voor Dropbox, Evernote, Twitter, Growl, etc verschijnen in de menubalk. Met behulp van de applicatie Bartender kun jezelf bepalen of een icon moet worden weergegeven, verborgen of onder het Bartender icon moet worden weergegeven.

Per applicatie die aanwezig is in de menubalk kun je aangeven wat er moet gebeuren met het icon van de applicatie. Je kunt er voor kiezen om icons weer te geven in een verplaatsbaar separaat venster dat direct onder menubalk wordt weergegeven.

Het is ook mogelijk om de icons 'achter' het Bartender icon te verbergen, hierdoor worden deze pas zichtbaar op het moment dat je op het Bartender icon in de menubalk klikt. Mocht een applicatie voorzien zijn van een teller of andere notificatie voor bijvoorbeeld ontvangen berichten dan kun je ervoor kiezen deze applicaties tijdelijk in de menubalk te plaatsen. Deze wordt automatisch na 5 seconden weer achter het Bartender icon verborgen.

In voorkeuren van de Bartender kun je per applicatie aangeven wat er moet gebeuren met het icon. Het Bartender icon kun je wijzigen en je kunt ook een eigen icon gebruiken. Wanneer je zelfs het Bartender icon niet wilt terugzien in de menubalk dan is ook dat mogelijk, je kunt namelijk een toetscombinatie toekennen aan Bartender.

Bartender is op dit moment nog in de beta-fase en gratis te downloaden. De huidige beta versie werkt tot 1 Juni aanstaande, waarna waarschijnlijk de definitieve versie zal verschijnen, hiervoor zal betaald moeten worden. Wanneer je besluit de applicatie te kopen in de beta periode dan ontvang je 50% korting, hierdoor kost de applicatie nu tijdelijk € 5,85.

Voor het icon probleem zijn al meerdere 3rd party applicaties beschikbaar, Bartender is echter dit moment de meest complete en de best doordachte. Je kunt de gratis beta versie downloaden op de onderstaande website:

http://www.macbartender.com/


Reacties


 • Remco

  3 mei 2012 om 11:18

  Draait momenteel. Ik krijg het niet voor elkaar om de volume weg te poetsen en ik vind het toch wel een hoop geld voor een lichte irritatie (die van een volle menubalk). Verwend als we zijn tegenwoordig met de iOS apps van 80 cent.

 • Funske

  3 mei 2012 om 11:57

  “Voor het icon probleem zijn al meerdere 3rd party applicaties beschikbaar,”
  Welke dan? Ik wil ze graag vergelijken met Bartender, maar ik weet zo geen andere apps. En ik ga geen € 5,85, laat staan € 11,70 betalen voor zo’n app!

 • Funske

  3 mei 2012 om 12:01

  @Remco
  “Please take note though that it only works for third party menu bar apps (e.g. Caffeine, Alfred and LogMeIn) but not the system based ones (e.g. Time Machine, Date and Time and Wifi status). ”
  En volume is onderdeel van het systeem, dus dit is niet aan te passen.

 • Ruben Stadman

  3 mei 2012 om 12:32

  welke app is dat daar die het weer weergeeft?

 • martin

  3 mei 2012 om 13:16

  @remco cmd indrukken en volume-icoon gewoon uit de balk slepen om het te verwijderen

 • Mondo

  3 mei 2012 om 17:20

  Een app in je menubalk die ervoor zorgt dat je de andere apps kan verbergen?

  Misschien moet je bij een hoop programma’s gewoon het menubalkicoontje uitschakelen zodat de boel daar niet vol raakt.

 • Robbie

  3 mei 2012 om 17:23

  Aaah, ge-wel-dig!
  Op een 13” MacBook Pro’tje is de balk al snel vol, en hiermee zijn de app-menu’s (Archief, Wijzig, Weergave etc.) weer allemaal zichtbaar.

  Heel erg bedankt voor de tip Richard!

 • Fred Zelders (@MacLessen)

  3 mei 2012 om 19:03

  Geweldig blij met deze app.
  Dank voor de tip!

 • Nicket

  3 mei 2012 om 22:39

  Direct gekocht..

  Bedankt voor de tip!

 • Sean @MatsSeanStols

  6 mei 2012 om 14:18

  Prachtige app! Wel een beetje pricey als die 5,85 ook nog is wordt verdubbeld. Maar een app als dit heb ik echt wel nodig. Zou ook makkelijk een functie voor in mountain lino kunnen zijn.

  Goed artikel!

Een reactie toevoegen: