30 januari 2017

De klok in de menubalk aanpassen op een Mac

macbook 12-inch met sierra

In de Menubalk van macOS (OS X) is het mogelijk om allerlei informatie en snelkoppelingen te tonen. Zo kun je snel apps raadplegen, maar ook de status van je batterij of de klok (tijd).

Vanaf macOS is het mogelijk de symbolen in de menubalk naar eigen wens aan te passen (meer info). Helaas wordt vanaf macOS Sierra 10.12.2 de resterende batterijduur niet meer getoond, maar daar is al een oplossing voor. In de menubalk wordt ongetwijfeld het vaakst de tijd geraadpleegd. Deze kun je aanpassen naar eigen wens zoals het tonen van de volledige datum of een analoog-versie.

De klok, datum en tijd in de Mac menubalk aanpassen

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Datum en tijd'
• Klik op het tabblad 'Klok'

klok en tijd aanpassen in Mac menubalk

In het bekomen venster heb je de mogelijkheid om de klok, datum en weergave aan te passen. Als eerste moet je de optie 'Toon datum en tijd in menubalk' aanvinken. Daarna kun je bij 'Tijdopties' kiezen tussen digitaal of analoog. Daaronder heb je de mogelijkheid om de seconden de tonen, een knipperend scheidingsteken of de 24-uurs notatie.

Via 'Datumopties' is het mogelijk om de dag van de week te tonen of zelfs de volledige datum. Heb je een visuele beperking? Dan kun je het uur laten uitspreken via de optie 'Zeg hoe laat het is', kies zelf een periode.

Lees ook: Menubalk op een Mac automatisch verbergenReacties


 • marjolein

  27 mei 2017 om 10:01

  Ik kan geen datum zichtbaar krijgen in de menubalk. De optie: tonen datum en tijd is er niet.
  Ik heb Sierra.

 • Wesley Fabry

  27 mei 2017 om 18:02

  Toch zou het volgens bovenstaande stappen moeten lukken, dit is ook gemaakt onder Sierra.

Een reactie toevoegen: