2 mei 2012

Foto’s converteren met behulp van Automator

Op het moment dat je vaak dezelfde acties moet uitvoeren op je Mac dan is het in veel gevallen verstandig om eens naar Automator te kijken. Automator is namelijk ontzettend krachtig en deze kan je vaak en hoop handmatig werk besparen door acties/taken te automatiseren.

Wanneer je bijvoorbeeld een groot aantal foto’s in iPhoto wilt converteren van kleur naar grijstinten en daarbij het resultaat wilt bewaren in het TIFF formaat dan gaat je dat veel tijd en handelingen kosten in iPhoto. Automator beschikt over een aantal standaard acties voor het aanpassen van afbeeldingen die een dergelijk taak binnen enkele seconden kan uitvoeren.

In het onderstaande voorbeeld gaan we een aantal foto’s vanuit een iPhoto album converteren naar grijstinten en bewaren we het resultaat in het TIFF formaat.

Zoek in iPhoto een aantal foto’s uit die je wilt converteren en plaats deze in een nieuw album, noem dit album “Omzetten”. Maak hierna op je bureaublad een map aan met de naam “Resultaat” in deze map gaan we de geconverteerde afbeeldingen wegschijven, zodat de originele foto's bewaart blijven.

Start nu Automator en selecteer als sjabloon: Takenreeks.

Voeg aan de takenreeks de volgende acties (onder elkaar) toe door ze in het takenreeks gedeelte te slepen.

* Haal opgegeven iPhoto-onderdelen op.
* Kopieer Finder-onderdelen.
* Pas ColorSync-profiel toe op afbeeldingen.
* Wijzig afbeeldingtype

Als je de acties niet direct kunt vinden dan je handig gebruik van het zoekveld dat aanwezig boven de lijst van acties.

In de actie “Haal opgegeven iPhoto-onderdelen op” klik op de “Voeg toe” knop. Selecteer in het media selectie venster het album “Omzetten”. Dit is de map die we aangemaakt hebben in iPhoto met de afbeeldingen die we willen converteren.

Bij de actie “Kopieer Finder-onderdelen” selecteer bij de optie “Naar:” de map “Resultaat” dit is de map die we op het bureaublad hebben aangemaakt.

In de actie “Pas ColorSync-profiel toe op afbeeldingen” selecteren bij “Profiel” de optie “Abstract ▸ Grijstinten”.

Als laatste geven we in de “Wijzig afbeeldingtype” actie aan dat we de geconverteerde afbeeldingen willen wegschrijven in het TIFF formaat.

Wanneer je alles goed hebt ingevuld dat ziet je workflow er als volgt uit:

Door op de “Voer uit” knop te klikken rechtsboven in het Automator venster start je de workflow. De originele foto’s uit het iPhoto album “Converteren” worden gekopieerd naar de map “Resultaat”, in deze map worden de afbeeldingen geconverteerd naar grijstinten en het bestandsformaat wordt hierna gewijzigd in TIFF.

Als je de workflow op een later tijdstip nog eens wilt gebruiken dan kun je deze opslaan. Deze workflow geeft wederom aan hoe krachtig Automator is!Reacties


  • Dorine

    3 mei 2012 om 23:56

    Hoe doe ik dit voor Aperture? Er is een optie “get specified Aperture items” maar daar kan ik geen album selecteren, alleen de afbeeldingen IN dat album. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want de inhoud van het album moet variabel kunnen zijn.

  • Aart

    6 mei 2012 om 14:38

    Ik zit met een soortelijke vraag. I.p.v. foto’s te halen uit iPhoto wil ik de foto’s uit een Finder-map importeren. Ik kan echter niet vinden waar ik dit kan vinden. Ik neem aan dat je ieder willekeurige foto(‘s) kunt importeren om daarna automatisch te laten bewerken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!