6 maart 2011

Bestanden terugvinden op je Mac

Wanneer je opzoek bent naar een bepaald bestand op de harddisk van je Mac dan kun je gebruik maken van Spotlight. Door enkele letters te typen die in de bestandsnaam voorkomen verschijnt er direct resultaat in het Spotlight venster. Het Spotlight venster geeft je echter in de meeste gevallen veel te veel informatie, er wordt namelijk niet alleen naar bestandsnamen gezocht maar ook naar documenten en e-mails waarin de zoekterm voorkomt.

In Spotlight kun je de zoekopdracht eenvoudig beperken tot alleen de bestandsnamen. Dit doe je door naam: te typen in Spotlight gevolgd door enkele letters van het bestand wat je zoekt. Er worden nu alleen zoekresultaten weergeven waarvan de zoekterm voorkomt in de bestandsnaam.

Het is ook mogelijk om op bestandstype te zoeken in Spotlight al dan niet in combinatie met naam: code. Als je in een zoekopdracht de code soort:pdf gebruikt dan worden alleen de PDF bestanden getoond.

Een andere mogelijkheid om te zoeken naar een bepaald bestand is de zoekfunctie in Finder. Door rechtsboven in het Finder venster een zoekopdracht te plaatsen wordt er direct naar de ingevulde zoekterm gezocht. Ook hier wordt er standaard gezocht op de inhoud van een bestand en niet alleen op de bestandsnaam. Door op de knop 'Naam' te klikken worden de zoekresultaten gefilterd op alleen de bestandsnaam.

Wanneer je goed bent in het onthouden van toetscombinaties dan kan je in Finder gebruik maken van Shift⇧ + Cmd⌘ + F. Met deze toetscombinatie kun je direct in Finder zoeken op bestandsnaam.Reacties


 • Martin

  6 maart 2011 om 22:43

  Deze tip weer buitengewoon. Wat zit er toch veel onder de motorkap van OS X

 • Jeroen

  6 maart 2011 om 22:54

  Hoe zet je spotlight aan voor zoeken op netwerkschijf?

 • maus

  19 juni 2011 om 13:34

  Dezelfde vraag: hoe zoek je in mijn netwerkschijf (op mijn computer staat niets, maar alles op de netwerkschijf Workspace2)

 • Wim van Asperen

  29 januari 2012 om 16:38

  Beste Richard,

  met Lion zijn de knoppen ‘inhoud’ en ‘naam’ verdwenen in de kop van een Finder-map, zoals ook hierboven nog aangegeven. Dat was een erg handige optie.

  Weet jij hoe je die ‘knoppen’ in Lion weer terug kan krijgen?

  Vast dank. Gr Wim

  zie ook http://appletips.nl/bestanden-terugvinden-op-je-mac/#more-22750

Een reactie toevoegen: