1 augustus 2016

Terminal: Verwijderen van bestanden bevestigen

Zoals in de grafische interface van macOS is het ook onder Terminal mogelijk om bestanden te verwijderen van de harddisk. Het commando wat hiervoor wordt gebruikt is 'rm' een afkorting van remove.

Na het verwijderen van bestanden via de grafische interface worden deze in de prullenmand geplaatst, verwijder je per ongeluk het verkeerde bestand, geen paniek je kunt het bestand weer uit de prullenmand halen. Open de prullenmand en selecteer het bestand of de map, klik hierop met de secundaire muisknop en kies de optie 'Zet terug'. De verwijderde bestanden worden weer netjes teruggeplaatst door macOS.

Gevaren van het rm commando

Onder Terminal heb je geen prullenmand als vangnet, verwijder je bestanden met het rm commando dan zijn ze ook echt weg. Om die reden is het aan te raden om (zeker als beginnende Terminal gebruiker) het rm commando in combinatie met de optie -i te gebruiken. Bijvoorbeeld:

rm -i bestandsnaam.zip

rm-i terminal

Deze optie forceert het rm commando om bevestiging van de actie te vragen. Antwoord je met 'y' dan worden de bestanden pas verwijderd. Dit geeft nog steeds geen garantie dat niet per ongeluk bestanden verwijderd, maar het is wel een extra veiligheidscheck.

De -i optie werkt ook op het moment dat je een complete map gaat verwijderen (-r optie). Bijvoorbeeld:

rm -ir /mijnmap/afbeeldingen/

Verwijder bevestiging toevoegen aan .profile

Via .bash_profile of .profile kun je een alias aanmaken voor het rm commando, hierdoor kun je de -i optie standaard toevoegen aan het rm commando. Open één van beide profiles:

nano .profile

Voeg de onderstaande regel toe:

alias rm='rm -i'

Bewaar de wijzigingen ctrl+x, enter, y(es).

nano profile terminal

Om de wijzigingen te activeren moet het profile opnieuw worden geladen, dit kun je doen met behulp van het commando:

source ~/.profile

Hierna is bevestiging optie is standaard geactiveerd bij het verwijderen van bestanden. Wil je dit weer uitschakelen dan hoef je alleen de alias regel weer te verwijderen en .profile opnieuw in te laden.

Lees ook: Alle processor informatie van je Mac bekijken

Meer over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!