16 juli 2010

cdto: Finder map openen in OS X Terminal

Wanneer je in OS X Terminal naar een specifieke map wilt gaan dan doe je dit normaal gesproken met commando: cd (change directory). Hierbij is het noodzakelijk dat je mappenstructuur weet aangezien je niet door de mappen kan browsen. Een hulp bij het intypen van het path is de tab-toets kan namelijk het path kan aanvullen (auto complete).

Het is ook mogelijk om een map of bestand vanuit Finder in het OS X Terminal venster te slepen, hierdoor wordt automatisch het volledige path naar het bestand of map op de huidige cursor geplaatst. Dit is erg handig als je snel naar een diep liggende map wilt gaan, voorwaarde is natuurlijk wel dat deze map is geopend in Finder.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een bepaalde map die is geopend in Finder wilt openen in OS X Terminal. Standaard bezit Mac OS X hiervoor geen oplossing voor, maar je kan deze functionaliteit heel eenvoudig toevoegen aan de knoppenbalk van Finder.

Na het downloaden van de plugin “cdto” unzip je het bestand. Sleep de ‘>cd to’ knop voor geinstalleerde versie van Mac OS X naar de Finder knoppenbalk en je bent klaar.

Op het moment dat je nu in Finder op de ‘>cd to’ knop klikt wordt automatisch OS X Terminal geopend en wordt de PWD (present working directory) gelijk gezet aan de huidige locatie van Finder. Als je veel werkt met OS X Terminal dan is dit een plugin die niet mag ontbreken op je Mac.

De developer pagina met meer informatie kan je terugvinden op:

http://code.google.com/p/cdto/

Download cdto (Huidige versie 2.3):

http://cdto.googlecode.com/files/cdto_2.3.zipReacties


 • maclover

  16 juli 2010 om 11:58

  ik sleep de map altijd gewoon in het terminal venster…. krijg je ook het pad

 • Henno Brandsma

  16 juli 2010 om 17:36

  http://homepage.mac.com/thomasw/OpenTerminal/

  heeft het programma OpenTerminal dat hetzelfde doet.

Een reactie toevoegen: