17 juli 2010

OS X Terminal: Bestanden terugvinden op tijd

terminal-png

Het is makkelijk om binnen OS X, bestanden terug te vinden aan de hand van Spotlight. Maar helaas kun je niet alles eenvoudig terugvinden met Spotlight. Soms wil je bijvoorbeeld weten welke files zijn aangemaakt of aangepast als je een programma installeert of een update draait.

Door middel van het tijdstip waarop deze bestanden aangepast/gecreëerd zijn, is het toch mogelijk om deze files terug te vinden. Met behulp van de commando's "cmin" en "admin", kun je de bestanden binnen Terminal, opsporen die de afgelopen x minuten zijn aangepast.

Cmin wordt gebruikt voor de change time. Amin wordt gebruikt voor de access time.

Voorbeelden:

Open een terminal en type het volgende commando:

find / -cmin -10

Nu worden alle files weergegeven die de afgelopen 10 minuten aangemaakt/aangepast zijn. De 'min' voor 10 geeft aan dat het gaat om de afgelopen 10 minuten. Zonder de 'min' zouden er alleen bestanden worden weergegeven van exact 10 minuten geleden.

find ~/Desktop -amin -5

Nu worden alle files weergegeven die de afgelopen 5 minuten geopend zijn in de folder (home) ~/Desktop.Reacties


 • Ed

  17 juli 2010 om 9:59

  Kleine correctie: het gaat om het Unix commando ‘find’. Dat commando heeft veel opties, waaronder ‘cmin’ en ‘amin’ om de zoek-criteria aan te geven. Dat zijn dus geen commando’s maar opties van het ‘find’-commando.

  Je kunt van Unix-commando’s een ‘manual’ opvragen met meer uitleg over alle opties: “man find” in dit geval.

 • dyn

  17 juli 2010 om 14:13

  Hier ook nog een kleine correctie/aanvulling: aangezien amin naar de access time kijkt, hoeft dat niet per definitie de tijd te zijn wanneer het bestand voor het laatst werd geopend. Overigens wordt er bij cmin gekeken naar de laatste keer dat de status informatie is gewijzigd. Het zijn kleine verschillen die vaak wel kunnen verklaren waarom de resultaten niet helemaal correct zijn. Voor de mensen met een ssd die op hun filesystem het gebruik van de access time hebben uitgeschakeld gaat amin natuurlijk niet werken; er is immers geen access time die gebruikt kan worden (duh).

  Kleine toevoeging: wil je niet met minuten werken maar met seconden, uren, dagen, weken dan kun je ctime en atime gebruiken ipv cmin en amin.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!