10 oktober 2015

Commander One: Een prima alternatief voor OS X Finder

commanderone logo

Van alle standaard OS X applicaties is waarschijnlijk Finder de meest saaie. In de loop der jaren zijn er maar weinig nieuwe features aan Finder toegevoegd.

Hoewel ik al meer dan 15 jaar een Mac gebruiker ben verlang ik nog wel eens terug naar naar oldskool Norton of Windows Commander.

Gelukkig heeft Apple in OS X Yosemite tabbladen toegevoegd en kunnen we gebruikmaken tags. Toch blijft de functionaliteit van Finder achter, de afgelopen week verscheen Commander One, een alternatief voor Finder en is geschikt voor OS X gebruikers die extra’s opties en functionaliteit willen bij het beheren van mappen en bestanden.

Wanneer je de applicatie start opent er een venster met twee panelen waartussen je bestanden en mappen naar hartelust heen en weer kunt slepen. Dus geen ingewikkeld gesleep met bestanden tussen verschillende Finder vensters, tevens kun je met behulp van de pijltoetsen heel eenvoudig navigeren door de mappen.

commander one

De inhoud van de vensters kun je net zoals in OS X Finder worden weergegeven is lijst-, kolom- en symboolweergave. Daarnaast kun je zelfs aangeven hoeveel details je wilt zien in de vensters en kun je één of meerdere tabbladen openen.

In de menubalk vind je allerlei handige opties terug, met behulp van een schakelaar kun je de weergave van verborgen bestanden in- uit schakelen, ook kun je een zoekopdracht uitvoeren, hierbij heb je de optie om krachtige (regex) expressies te gebruiken.

commanderone settings

De applicatie voorkeuren geven je toegang to tal van opties die je kunt wijzigen. Zo kan je o.a. de compressie methoden aanpassen (zip, 7z, tgz), shortcuts (toetscombinaties) instellen op je toetsenbord voor bepaalde acties en het kleurenschema aanpassen naar eigen smaak.

Commander One is gratis te downloaden, maar er is ook een Pro-versie beschikbaar. Deze heeft o.a. Dropbox-integratie, een ingebouwde Terminal emulator, processmanager, aanpasbare thema’s en FTP manager. Heb je een iPhone of Android toestel dan kun je ook de bestanden op het toestel beheren.

De eerste 15 dagen kun je alle Pro opties gratis gebruiken, daarna betaal je hiervoor eenmalig € 29,95.

Commander One kun je hier gratis downloaden.Reacties


 • Nick Seamore

  20 augustus 2015 om 18:53

  Heeft Commander One ook een functie zoals XtraFinder welk de breedte van de colommem automatisch aanpast? Zo ja, werkt dat ook in El Capitan?

 • Daniël uit Rotterdam

  20 augustus 2015 om 22:00

  Van links naar rechts slepen en verplaatsen klinkt veel handiger, heb nu bijna altijd 2 vensters naast elkaar geopend!

 • Fred

  21 augustus 2015 om 0:47

  Gebruik al jaren Total Finder. Echt top. Werkt geweldig. Groet Fred.

 • Wesley Fabry

  21 augustus 2015 om 7:25

  Total Finder past wel systeembestanden van Finder aan, OS X El Capitan gaat dit tegen. Total Finder heeft al aangegeven momenteel de nieuwe OS X niet te kunnen ondersteunen: http://blog.binaryage.com/el-capitan-update/ Commander One Heeft hier geen last van omdat hij op zichzelf bestaat ipv aanpassingen door te voeren in ‘de code’ van Finder..

 • Maarten

  21 augustus 2015 om 8:41

  Ben een groot fan van Total Finder, heel jammer om te lezen dat TF nog niet klaar is voor de volgende OSX-versie. Heb wel al even gekeken naar Commander One en hoop van harte dat Total Finder straks wel werkt onder de nieuwe OSX, want ik vind Commander One op het eerste gezicht (ik heb de testversie) niet heel intuïtief. Het is vast ook wat je gewend bent, maar ik vind Total Finder én veel mooier én veel gebruiksvriendelijker. Toch houd ik Commander One nog even op mijn schijf om te kijken of we toch nog vriendjes gaan worden.

 • Ella

  21 augustus 2015 om 11:54

  Ga deze eens uitproberen. Ik gebruik nu Pathfinder. Werkt super.

 • Ben

  21 augustus 2015 om 17:55

  Het lijkt me een leuk programma – maar ik kan er mijn iCloud drive (staat in Finder onder ‘Favorieten’) niet mee benaderen. Of doe ik iets verkeerd?

 • Willem

  22 augustus 2015 om 0:19

  Ik ben ook een dankbaar geregistreerde gebruiker van Totalfinder maar ik ga zeker ook Deze uitproberen. Een beetje concurrentie kunnen we best gebruiken. Er is op dit gebied weinig concurrentie. Voor oude SMB protocollen gebruik ik MU-commander, helaas wordt deze niet vaak geupdate maar het is wel een hele goede commander.

 • Jurgen Valks

  22 augustus 2015 om 9:29

  Geweldig programma!! Ik ben een die-hard Total Commander (voorheen Windows Commander) gebruiker op Windows, dus deze file commander is echt de perfecte oplossing voor mij!

 • Martin

  23 augustus 2015 om 20:57

  Heb met deze jaren gewerkt in mijn windows tijd…. Toen was het een hele goeie norton commander vervanger…..
  Al die snufjes zitten nu hierin.
  Geen twee finder vensters meer naast elkaar…. heel goed..

 • CV

  30 augustus 2015 om 12:10

  Fantastisch!. Norton Commander altijd gemist bij Apple. De kleuren ook, maar dat is niet echt belangrijk. Onlangs weer eens gezocht naar een NC-achtige applicatie en kwam op Total Finder uit. Las echter dat deze niet te gebruiken is in El Captain en daarom maar niet gedownload voor die paar resterende maanden. Commander One werkt prima (net 10 minuten gebruikt). Ik mis nog wel de tags van Finder, maar verder ben ik er nu al super blij mee. Eindelijk geen gehannes meer met al die finders (meestal 3) op het scherm. Het kopiëren en of verplaatsten in Finder werkt gewoon niet prettige als je geen aparte vensters gebruikt.

 • Cees

  30 augustus 2015 om 12:32

  Bij mij wordt die in het Frans geinstalleerd. Ik kan bij voorkeuren niets zien van een eventuele aanpassing naar een ander taal.

 • riji

  30 augustus 2015 om 14:16

  Het verwondert mij dat niemand het gratis XtraFinder vermeldt.
  Ik ben van TotalFinder naar XtraFinder overgestapt en ben daar heel tevreden over. Ik denk niet dat de gratis versie van Commander One meer zou bieden.

 • Reiky

  31 augustus 2015 om 13:18

  Ik gebruik al jaren Forklift van BinaryNights:
  http://www.binarynights.com/forklift/

  Is wel commercieel, maar bevalt ook erg goed.
  Ik zal Commander One een proberen om te kijken hoe dit vergelijkt.

 • peter

  12 oktober 2015 om 11:26

  In Windows zou ik niet zonder total commander kunnen, volgens mij heeft Commander One de indeling schermen gekopieerd uit total commander, en nog maar een paar functies verwerkt, voorbeeld: zoeken is traaaag.
  of vergelijken op inhoud? werkt niet.
  kortom kan de programmeur(Christian Ghisler) van TTC niet een versie uitbrengen voor IOS?.

 • Nick Seamore

  12 oktober 2015 om 19:10

  @riji: XtraFinder werkt ook niet met El Capitan, helaas.

 • balsjer

  12 oktober 2015 om 21:17

  Ik ben een die hard Total Commander gebruiker in Windows thuis en op mijn werk. Nu heb ik Commander One op de MacBook Pro geïnstalleerd en ga daar mee aan het werk. Ik hoop dat deze net zo goed bevalt als ik van Total Commander ben gewend.

 • klaron

  13 oktober 2015 om 7:56

  muCommander is ook een hele goede gratis commander, gebruik ik al heel wat jaren.
  Commander One wil steeds rechten claimen en daarom gebruik ik die niet.

 • Nick Seamore

  13 oktober 2015 om 13:28

  De enige functie die ik nu echt mis is het automatisch aanpassen van de kolombreedte welk ik gebruikte met Xtrafinder. Heb daar nog geen oplossing voor gevonden helaas.

 • Ruud

  29 augustus 2016 om 18:50

  Commander One geïnstalleerd maar wat ik wil lukt niet, ik had graag de thuismap gesynchroniseerd met een map op een sd kaartje maar dat lukt niet ook een mapje kopiëren vanuit Commander One naar de sd lukt niet ik kan maar 1 thuis map kiezen waarop ik de rechten heb dus als ik de thuismap op mijn macbook kies dan kan ik niet ook de map op mijn sd kaart kiezen en daar de rechten op krijgen
  iemand ?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!