25 januari 2011

Cydia apps installeren via de commandline

Iedereen die zijn iPad of iPhone heeft voorzien van een Jailbreak kent Cydia, in bijna 100% van alle gevallen is deze app de reden van een Jailbreak.

De alternatieve App Store is een prima app, maar het updaten van de beschikbare packages gaat vaak tergend traag en niet altijd zonder problemen. Met behulp van een remote SSH verbinding en OS X Terminal is het ook mogelijk om Cydia packages te installeren.

Om packages via de commandline te kunnen installeren dien je allereerst met behulp van Cydia,'OpenSSH' en 'Apt 0.7 Strict' te installeren. De eerste tool zorgt ervoor dat je iOS device via een SSH sessie te bereiken is en Apt zorgt ervoor dat je packages kunt zoeken, installeren en updaten.

Na de installatie van OpenSSH is het belangrijk om het root-wachtwoord van je iOS apparaat te wijzigen. Je wijzigt het wachtwoord met het commando 'passwd'. Wanneer je het wachtwoord niet wijzigt dan kan iedereen met behulp van het standaard wachtwoord 'alpine' verbinding maken je iOS device!

Je kunt alleen gebruik maken van de 'Apt'-tools wanneer de Cydia app is afgesloten en niet meer actief is. Hieronder vind je een overzicht van de meeste belangrijke functies en de bijbehorende commando's.

apt-get update

Update de repositories, dit heeft het zelfde effect als een refresh in Cydia.

apt-get upgrade

Installeer alle beschikbare updates.

apt-cache search

Zoek in de repositories, hierbij kun je een deel van de naam opgeven.

apt-get install

Installeer een package, op het moment dat hier dependencies voor nodig zijn wordt dit aangegeven.

apt-get remove

Verwijder een package.

dpkg –l

Geeft een overzicht van alle geïnstalleerde packages.

respring

Herstart het Springboard.

Bij het installeren en verwijderen van packages kun je met behulp van een spatie meerdere namen achter het commando opgeven. In de meeste gevallen is een deel van de package-naam voldoende.

De 'Apt'-tools kunnen ontzettend handig zijn wanneer een package problemen veroorzaakt op je iOS device. Op het moment dat de grafische interface niet meer werkt kun je met behulp van SSH de installatie van packages weer ongedaan maken. Is je iOS device voorzien van een Jailbreak dan mogen deze tools hierop niet ontbreken!Reacties


 • Justin S.

  25 januari 2011 om 18:38

  Grappig dat dit net geplaatst is. Ik ben er zelf een paar dagen geleden mee bezig geweest. Kijken of ik Installous compatible kreeg met iOS4.3b2 :) Gaat super gemakkelijk!

 • Christiaan

  25 januari 2011 om 23:01

  @Justin S. maar ik neem aan dat je dan wel eerst een jailbreak op je toestel heb uitgevoerd? ben trouwens benieuwd hoe je dat voor elkaar gekregen heb op 4.3b2 dus zie ook graag een tutorial ;) Thanks!

 • Tader

  26 januari 2011 om 9:58

  Verander ook het wachtwoord van de gebruiker “mobile”, dat is standaard “dottie”…

  Dus na:
  passwd

  Ook nog eens:
  passwd mobile

 • Justin Scheggetman

  26 januari 2011 om 12:25

  @Christiaan
  Eigenlijk de zelfde manier, dus ik denk dat een nieuwe tutorial daar niet per sé voor nodig is. Ik wil je evt. wel wat meer uitleggen. Ik kreeg Installous overigens wel geinstalleerd, maar was niet compatible. De interface etc. werkte, maar hij kon de gekraakte IPA’s niet toepassen. ;)

  @Tader
  Volgens mij is het standaard wachtwoord van “Mobile” ook gewoon Alpine, op de nieuwe IOS versies tenminste wel? *Correct me if I’m wrong ;-) *

 • Luuk

  26 januari 2011 om 19:42

  We zijn op school bezig met ubuntu server, en de commands zijn exact hetzelfde. Dit komt natuurlijk erg goed van pas :D

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!