27 maart 2010

De capslock toets uitschakelen onder OS X

Het komt wel eens voor dat je per ongeluk de CAPSLOCK toets aan hebt staan tijdens het typen van tekst. Persoonlijk heb ik er bijna nooit last van, wanneer ik de hoofdletters-toets op het toetsenbord van mijn MacBook Pro wil activeren moet ik hem een fractie langer ingedrukt houden dan een normale toets indruk.

Toch zijn er OS X Gebruikers die wel last hebben van een per ongeluk geactiveerde capslock toets. Geen nood, je kan deze toets in zijn geheel uitschakelen. Want laten we eerlijk zijn wat heb je eigelijk aan die hoofdletter toets op een US of Nederlands toetsenbord?

Om de functie van de hoofletter-toets uit te schakelen ga je naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord, in de sectie Toetsenbord klik op je op de knop 'Speciale toetsen'.

In het nieuwe venster wat nu verschijnt klikt je op het pull-down menu achter Caps Lock-toets en selecteer de optie 'Geen taak'.

Vanaf dat moment heb je de functie van de hoofdletter toets uitgeschakeld. Doormiddel van de knop 'Standaard instellingen' kan je de wijzigingen weer deactiveren. Als je het handig vind kan je eventueel een andere functie aan de hoofdletter-toets toekennen.

Foto: xhtmled (Flickr)Reacties


 • Arthur

  27 maart 2010 om 10:38

  Ik gebruik Capsee, geeft een soort van notificatie weer wanneer je capslock activeert in dezelfde stijl als je je volume aanpast. http://www.apple.com/downloads/macosx/system_disk_utilities/capsee.html

 • Nils Breunese

  27 maart 2010 om 13:10

  Ik ben al ruim drie jaar capslock-vrij m.b.v. bovenstaande oplossing. Lekker rustig.

 • Neman

  27 maart 2010 om 19:53

  Je moet toch wel eens hoofdletters typen? Wat doe je dan? Iedere keer de shift indrukken of constant blijven indrukken als je een woord in hoofdletters wil typen? Het is toch handiger om dan de capslock-toets in te drukken of heb ik het mis……….

  Is een Nederlandstoetsenbord dan beter? Ik gebruik nu het Frans nummeriek toetsenbord op mijn macbook omdat je dan bij ingedrukte capslock de cijfers kan indrukken, wat op een Belgisch ingesteld toetsenbord niet lukt.

 • Obi

  23 augustus 2011 om 0:29

  @neman

  Helaas, ik doe dat wel idd, want ik typ razendsnel en dan kan je de shifttoets makkelijk meenemen.

Een reactie toevoegen: