28 mei 2012

De extra opties in het OS X lettertype-venster

Op het moment dat je in Mac OS X tekst aan het bewerken bent dan heb je de beschikking over de standaard toetscombinatie cmd⌘ + T, deze geeft je direct toegang tot het lettertype-venster. In dit venster kun je een lettertype selecteren en de grootte van het font aanpassen. Het venster geeft je echter nog een paar andere handige functies die veel OS X gebruikers nog niet kennen.

• Voorvertoning bekijken

Op het moment dat je een lettertype selecteert dan zal deze niet standaard in het venster verschijnen. Je kunt een voorvertoning van het lettertype zichtbaar maken door de 'handle' (1) naar beneden te slepen. Om de voorvertoning zichtbaar te maken kun je ook gebruik maken van het radar-symbool (2), selecteer in het context-menu de optie 'Toon voorvertoning'.

• Effecten activeren

Wanneer je gebruik maakt van de standaard in Mac OS X aanwezige Teksteditor dan heb je via het lettertype-venster de mogelijkheid om schaduw aan je tekst toe te voegen. Selecteer de tekst waaraan je schaduw wilt toevoegen en activeer de optie met behulp van de schaduw knop (3). Met de overige knoppen (4) kun je de schaduw naar wens aanpassen.

lettertype schaduw mac os x voorvertoning

• Standaard grootte van de lettertypes aanpassen

Na het selecteren van een lettertype kun je in het lettertype venster eventueel ook de grootte aanpassen. In de lijst wordt een lijst van standaard waarden weergegeven. Mocht je vaak een afwijkende grootte gebruiken dan kun je deze heel eenvoudig toevoegen aan de standaard keuzes. Klik op het radar-symbool en selecteer de optie 'Wijzig grootte', in het venster wat nu verschijnt kun jezelf een grootte toevoegen of verwijderen. Tevens kun je enigszins de layout voor het selecteren van de grootte aanpassen.Reacties


 • Rutger

  28 mei 2012 om 11:53

  Toetscombinatie cmd⌘ + T, werkt dus niet in Microsoft word :-(

 • sredlums

  28 mei 2012 om 13:00

  Goeie tips, laatste twee wist ik nog niet.
  Wel een opmerking: wat jullie een ‘radar’knop noemen heeft natuurlijk niks met een ‘radar’ te maken, maar met een tandwiel, oftewel een rad. De juiste schrijfwijze zou dan ‘rader’knop zijn maar dat is niet meteen voor iedereen duidelijk. Ik zou dan ook kiezen voor ‘tandwielknopje’ (of ‘gear button’).

 • Rob Vermeulen

  1 juni 2012 om 11:11

  @Rutger: Er werkt van alles niet in MS Word. Net als bij Adobe houden ze zich bij Microsoft niet graag aan de Human Interface Guidelines van Apple. Als je precies wilt weten hoe dat komt, lees dan de Steve Jobs-biografie van Walter Isaacson…

 • Tim

  4 juni 2012 om 14:21

  Zijn dit zaken die je enkel in Lion kan aanpassen? Want ik heb dit net getest, zowel met Pages als met Teksteditor en de enige effecten die aan mij tekst kan toevoegen zijn ‘onderlijnen’, ‘doorhalen’, kleur toevoegen’ en ‘document kleur’. Die schaduw toevoegen vind ik nergens terug. In het lettertype venster staan ook enkel die eerste vier effecten.

Een reactie toevoegen: