14 juni 2010

De layout van Safari Reader aanpassen

In Safari 5 heeft Apple de Reader feature toegevoegd, deze feature maak het lezen van artikelen een stuk comfortabeler. De Reader feature is eigenlijk niets dan HTML met javacode en embedded CSS code die wordt geactiveerd. Wanneer je een beetje handig bent met CSS dan kan je de weergave van Reader volledig aanpassen naar je eigen wensen.

Ga in OS X Finder naar de programma's map en control+klik op de Safari applicatie, selecteer in het context menu de optie 'Toon pakketinhoud...'. Ga in het nieuwe Finder venster dat verschijnt naar de map Contents ▸ Resources. Maak van het bestand 'Reader.html' een backup en open deze hierna met een teksteditor (BBedit).

.page {
      width: 658px;
      margin-left: auto;
      margin-right: auto;
      margin-top: 10px;
      padding: 45px 70px;
      color: black;
      background: white;
      border: 1px solid #c3c3c3;
      position: relative;
      overflow: hidden;
      -webkit-transition: height .5s ease-out;
      }

Zoals je ziet bevat het HTML bestand naast javascript ook CSS code die de opmaak van Reader voor zijn rekening neemt. Je kan dit aanpassen naar je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld een zwarte achtergrond met witte letters, wijzig dan color: black; in color: white en background: white; in background: black;

Joachim bedankt de tip!Reacties


 • L

  14 juni 2010 om 14:12

  Bedankt! Dit moet ik zeker eens gaan proberen, want de standaardlayout is nou niet echt om van in jubelstemming te raken…

 • Gigs

  14 juni 2010 om 17:18

  Met andere woorden: voor de Safari Reader zien we binnenkort nog wel een paar mooie templates verschijnen. Kan niet wachten want het ziet er zo wel een beetje duf uit.
  Maar ik heb ook niet zoveel zin en tijd om er zelf wat moois van te maken.

 • quinten

  14 juni 2010 om 20:10

  ziet er leuk uit
  en zeer handig
  maar het openen in textiditor lukt niet echt of moet het ge opend worden met UTF-code 8/16 maar als dit word gedaan gebeurt er niks

 • DutchMob

  15 juni 2010 om 7:42

  Ziet er zo beter uit. Vanavond even de grootte van de tekst aanpassen.

  @quinten Met texteditor lukt het zowiezo niet. Gebruikt bbedit of een andere html editor voor html bestanden.

 • Hagedoorn

  15 juni 2010 om 15:49

  Beste mensen,

  In Safari probeer ik b.v. een website door te sturen, waarbij ik dus kies voor: verstuur inhoud van pagina, doch dat ging eerst wel, maar nu krijg ik de waarschuwing : Er kan geen e-mail worden aangemaakt omdat er geen e-mailprogramma is gevonden. Ligt dit aan Safari of aan Mail?
  Raar, weet iemand hoe ik dit kan herstellen? Alvast bedankt voor je antwoord.

  gr. Harrie

 • DutchMob

  15 juni 2010 om 21:37

  @Hagedoorn Vreemd, als ik het probeer opent mail automatisch, zie ik de content verschijnen en hoef ik alleen nog maar een mailadres in te typen/ Gebruik je een Mac of PC?

 • Bart

  10 december 2011 om 19:52

  hoi,
  Ik heb de nieuwste versie van Safari en heb OSX Lion. Ik heb ook de reader functie in safari. Als ik echter naar finder–>programma’s–>Safari.app–>Toon pakketinhoud–>Contents–>Resources ga, staat daar nergens Reader.html. Ik kan ook niks vinden wat erop lijkt :S Kan iemand mij helpen? Wil alleen het lettertype aanpassen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!