13 juli 2011

De locatie van bestanden of mappen plakken in het ‘bewaar’-dialoogvenster

Wanneer je een bestand wilt opslaan of openen vanaf je harddisk dan maak je in de meeste gevallen gebruik van het open/bewaar dialoogvenster. Dit dialoogvenster zal openen in de map die het laatst gebruikt is of verwijzen naar je thuismap. Door de beperkte afmeting van het dialoogvenster is het zoeken naar mappen of bestanden niet altijd even handig.

Het bewaar dialoogvenster kan ook gebruik maken van een 'path'-referentie. Dat klinkt misschien erg moeilijk maar dat is het niet en de methode kan zelfs heel erg handig zijn.

1. Open een applicatie zoals bijvoorbeeld Teksteditor en typ een paar letters.

2. Selecteer een map in OS X Finder en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + C om de map op het OS X klembord te plaatsen.

3. Ga in Teksteditor naar de menuoptie Archief ▸ Bewaar bestand… In het veld 'Bewaar als:' bovenin het dialoogvenster kun je het path naar de geselecteerde map plakken met behulp van cmd⌘ + V.

4. Het volledige path wordt automatisch ingevuld, met de knop 'Ga' wordt de geselecteerde map geopend.

In een open dialoogvenster is het niet mogelijk om het path te plakken met cmd⌘ + V omdat het veld ontbreekt. Eventueel kun je hier gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + Shift⇧ + G om het 'Naar map gaan'-venster te openen.

Overigens is het in de bewaar/open dialoogvensters mogelijk de verborgen bestanden van een map te tonen, hiervoor kun je gebruik maken van de toetscombinatie: cmd⌘ + Shift⇧ + . (punt)Reacties


  • Beetlebinkie

    13 juli 2011 om 19:25

    TOP! Hier zoek ik al heel lang naar.

  • Joertem

    14 juli 2011 om 3:10

    Je kan ook gewoon de desgewenste map slepen naar het dialoogvenster :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!