8 juni 2011

De Mac OS X Systeemvoorkeuren uitschakelen

Er zijn een aantal redenen te bedenken om de toegang tot de OS X Systeemvoorkeuren uit te schakelen. Denk hierbij aan vervelende kinderen, lastige collega's of omdat de Mac in een publieke ruimte staat opgesteld.

Om gebruikers de toegang tot de systeemvoorkeuren te ontzeggen kan je gebruik maken van de opties in 'Ouderlijktoezicht'. Het is door middel van een OS X Terminal commando echter ook mogelijk om de systeemvoorkeuren in zijn geheel uit te schakelen. Het grote voordeel hiervan is dat er helemaal geen syteemvoorkeuren meer gewijzigd kunnen worden, eenvoudige wijzigingen zoals achtergrond, screensaver, dock, etc. zijn dan voor alle gebruikers niet meer te benaderen.

Het systeemvoorkeuren venster van Mac OS X is in werkelijkheid niets meer dan een OS X applicatie, die wordt gestart door middel van  ▸ 'Systeemvoorkeuren...'. Door de toegangsrechten op de applicatie te veranderen voorkom je dat de systeemvoorkeuren-applicatie wordt opgestart door een gebruiker van je Mac.

Open een Terminal sessie en typ het onderstaande commando, voor het uitvoeren is het beheerders wachtwoord nodig.

sudo chmod 000 /Applications/System\ Preferences.app

Wanneer je nu naar  ▸ 'Systeemvoorkeuren...' gaat dan zal je zien dat het systeemvoorkeuren venster niet meer verschijnt.

Je kan dit weer ongedaan maken met het commando:

sudo chmod 755 /Applications/System\ Preferences.app

Natuurlijk valt dit alles onder 'Quick & Dirty'-methodes, maar het is wel effectief.Reacties


  • Marcel

    8 juni 2011 om 11:05

    Nou, die 777 om het te activeren is wel heel erg evil hoor.. een 555 is netter…

  • Stan

    8 juni 2011 om 17:35

    Standaard staan de rechten op 755, dus dan zou ik de daar ook weer naar terugzetten. 777 is vragen om problemen en met 555 (zoals hierboven wordt gezegd) heb je zelf nog niet eens alle rechten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!