8 juni 2011

10.7Een OS X Lion installatie DVD maken

OS X Lion komt in Juli beschikbaar via de Mac Apps Store dat is ondertussen bij iedereen wel bekend. Maar hoe gaat dat in zijn werking en is mogelijk om een OS X Lion installatie DVD te maken?

Wanneer je OS X Lion download vanuit de Mac App Store dan komt deze in de vorm van een installer op je harddisk te staan. Door te dubbelklikken op de installer wordt de installatie van OS X Lion met behulp van de installer gestart. Op dit moment wordt ook Xcode 4 op een dergelijke manier gedistribueerd vanuit de Mac App Store.

Het is mogelijk om bij problemen een nieuwe installatie van OS X Lion uit te voeren bij het herstarten van je Mac. Houd de option⌥ toets ingedrukt totdat je de 'boing!' hoort. Je krijgt nu het bootmenu te zien, hierin heb je de mogelijk om op te starten vanaf de 'Recovery' partitie. Deze partitie bevat de complete OS X Lion installatie en wordt automatisch tijdens de installatie van OS X Lion aangemaakt.

Het is ook mogelijk om van de installer een installatie DVD of bootable USB stick/harddisk te maken. Dit kan reuze handig zijn als je harddisk is gecrashed en een herinstallatie van OS X Lion niet meer mogelijk is met behulp van de 'Recovery' partitie.

Ga naar de map Programma's en Control + klik op het bestand 'Mac OS X Lion-installatie', selecteer in het context menu de optie 'Toon pakketinhoud'. Ga hierna in het nieuwe Finder venster wat verschijnt op zoek naar het bestand InstallESD.dmg deze kun je terugvinden in de map SharedSupport. Kopieer het bestand naar het bureaublad.

Open het Schijfhulpprogramma, klik op de 'Brand'-knop en selecteer het installESD.DMG bestand, plaats een lege DVD in de DVD Brander om de DVD te branden. Na enkele minuten heb je beschikking over een OS X Lion installatie DVD.

Het bovenstaande is ook mogelijk met het DMG bestand van een OS X Lion Developer Preview!

Wanneer je een USB stick/harddisk wilt gebruiken dan kun je de instructies uit onze eerdere post: OS X Installeren met een externe USB harddisk/stickReacties


 • Nickdgraaf

  8 juni 2011 om 9:21

  Hoe gaat Apple het nu doen bij nieuwe Mac’s? Normaal kreeg je altijd een installatie dvd mee…

 • Michel Bijlsma

  8 juni 2011 om 9:40

  Waarschijnlijk staat op elke nieuwe Mac deze recovery partitie. Is in de windows wereld ook heel normaal, zeker de merk pc’s (HP etc)
  Maar ik vind het zelf altijd prettig om een recovery/installatie dvd te hebben.

 • Lars

  8 juni 2011 om 9:44

  Ik verwacht/hoop dat Apple bij nieuwe Mac’s nog steeds gewoon een dvd mee geeft. Maar we zullen het gaan zien. Of misschien krijgt iedere Mac nu een mooie kleine USB stick zoals bij de Air :)

 • Dendirk

  8 juni 2011 om 10:23

  Handig om weten dit :)

 • ThaMan

  8 juni 2011 om 10:46

  Yep Zeer Handig !

 • Joep

  8 juni 2011 om 11:03

  Kan ik op deze manier dan ook de beide Mac’s bij ons thuis (met 2 apple id’s) voorzien van Lion en maar 1x betalen?

 • Umut

  8 juni 2011 om 11:15

  @Joep als je op beide systemen dezelfde Apple ID gebruikt voor de AppStore kan je lion op beide systemen downloaden en maar 1x betalen.

 • Umut

  8 juni 2011 om 11:17

  @Joep lees nu dat je 2 Apple ID’s hebt :P ben daar ook wel benieuwd naar.

 • Mr_Viking

  8 juni 2011 om 11:44

  Op apple site staat:

  “Built into Lion
  OS X Lion includes a built-in restore partition, allowing you to repair or reinstall OS X without the need for discs.”

  dus waarom zou je nog een CD’tje willen maken? :/

 • Mr_Viking

  8 juni 2011 om 11:45

  Dus geen USB-sticks, geen niets. Er zit gewoon een recovery partitie op je HDD (verstopt)

 • Dagaloni

  8 juni 2011 om 11:47

  Ik vraag me echt af hoe ze dit nog gaan oplossen. Je moet nog wel moeite doen om dat voor elkaar te krijgen.

 • jasper

  8 juni 2011 om 12:59

  @Mr_Viking, als je hdd/sdd kapot is of als je ‘em wilt vervangen.

 • Yoeri

  8 juni 2011 om 15:28

  Hmm dit zou denk ik wel handig zijn mischien om leapard te updaten. maar als dat niet werkt gaat apple denk ik wel dvd’tjes verkopen voor de leapard update

 • Robbert

  8 juni 2011 om 18:48

  Afgezien van alle hier genoemde voor- en nadelen: ik ben benieuwd hoe dat zo meteen in z’n werk zal gaan, want vier gigabite downloaden is bepaald niet niks! In ons kikkerlandje zijn we als dichtstbekabelde land ter wereld over het algemeen gesproken gezegend met een snelle internetverbinding, maar dat is in de rest van de wereld wel anders (ook in het ‘beloofde land’ USA overigens!).

 • Ties

  8 juni 2011 om 22:15

  Goede tip, ga ik zeker toepassen als Lion uitkomt. Ik wil die gelegenheid ook aangrijpen om een ‘clean install’ te doen. Ik neem aan dat ik dan beter de installatie niet direct na het downloaden van Lion kan doen, maar met de te maken installatie DVD, direct na het opstarten? En daarbij een van de hier (http://www.onemorething.nl/community/topic/schone-installatie-en-terugzetten-bestanden-tips-trucs) genoemde werkwijzen gebruiken?

 • Martijn

  14 juni 2011 om 23:35

  Zit er gewoon niet bij het installatie-programma in het menu bovenaan een functie ‘Burn OSX installation disc’ verstopt? Dat lijkt me echt iets voor Apple.

 • Martijn

  14 juni 2011 om 23:37

  Trouwens, zit Software Update er nog steeds in? Zou het niet logischer zijn als Updates voor OSX Lion, iTunes en verwanten via de App Store gaan?

 • Stef

  18 juli 2011 om 22:41

  Kan het ook met een DVD-RW of moet het een DVD-R zijn?

 • Alex

  20 juli 2011 om 9:30

  Is het mogelijk enkele tips t te geven voor het terugzetten van de gebruikersgegevens en de applicaties na een “clean install”, er van uitgaande dat er een betrouwbare Time Machine Backup beschikbaar is ?
  Ik neem aan dat dit met “Migration Assistant” dient te gebeuren. Zijn er daarbij bijzondere zaken om voor op te letten, zogenaamde “pitfalls”, punten waarbij je tegen de muur kan knallen ?

 • Rob

  20 juli 2011 om 16:42

  Misschien dat ik iets fout doe maar ik snap 1 ding niet: ik heb Lion net gekocht, geinstalleerd, allemaal helemaal top. Nu wil ik graag alsnog die DVD maken als backup. Waar kan ik dan de app installer vinden? Deze staat nu namelijk niet meer op mijn desktop. Spotlight vindt niets

 • Peter

  20 juli 2011 om 17:20

  Ik heb hetzelfde als Rob, geen installeer te vinden. Wellicht staat er ergens een verborgen partitie?

 • mike

  20 juli 2011 om 17:27

  En ik hetzelfde als Peter, ik kan ook geen installer vinden om een dvd te maken! iemand die het wel weet?

 • Paul

  20 juli 2011 om 17:28

  Oke.. een stapje verder.
  Mijn vriendin heeft Leopard (geen Snow). Nu ben ik net naar de winkel gegaan en hoorde ik dat ze eerst Snow moet kopen en daarna Lion.. ( :S )
  Kan ik nu ook mijn installatie die ik op het stickje heb gezet over haar Leopard heen zetten? :-)

 • Rob

  20 juli 2011 om 18:55

  Ik las op een US site dat Lion na installatie de installer app verwijdert en dat je deze niet meer terug kan halen. Je kan Lion ook niet opnieuw downloaden op een Mac waar Lion op geinstalleerd is. Wat mij betreft een grote #fail van Apple

 • Paul

  20 juli 2011 om 19:35

  Hier ook niets te vinden van een bestand.. last minute change?

 • Richard IJzermans

  20 juli 2011 om 19:48

  Ga naar de map Programma’s en Control + klik op het bestand ‘Mac OS X Lion-installatie’, selecteer in het context menu de optie ‘Toon pakketinhoud’. Ga hierna in het nieuwe Finder venster wat verschijnt op zoek naar het bestand InstallESD.dmg deze kun je terugvinden in de map SharedSupport.

 • Ernst

  20 juli 2011 om 19:57

  Het bestand “Mac OS X Lion-installatie” is hier nergens te vinden hoor?

 • Paul

  20 juli 2011 om 20:02

  Gevonden… Na het downloaden staat de app in de applications folder. Let op! Na het installeren is de app weg… Dus voordat je installeert de app veilig stellen…

 • Petra

  20 juli 2011 om 21:01

  Tjemig wat stom zeg, Hoe moet je nou van te voren weten, dat je eerst die DVD moet maken. Omdat daarna het installatie bestand nergens meer terug te vinden is.

 • Petra

  20 juli 2011 om 21:59

  Hmm kan misschien toch nog als je een versie terug gaat.. dus de Snow dvd er in en dan die weer installeren alle updates weer downloaden en dan nog een keer Lion want er wordt bijgehouden via je AppleID dat je Lion al hebt gedownload en gekocht… Geen idee of dit werkt, maar zou kunnen.

 • Petra

  20 juli 2011 om 22:04

  Hmm kan misschien toch nog als je een versie terug gaat.. dus de Snow dvd er in en dan die weer installeren alle updates weer downloaden en dan nog een keer Lion want er wordt bijgehouden via je AppleID dat je Lion al hebt gedownload en gekocht…

 • kris

  21 juli 2011 om 0:01

  Damn… ook vergeten DVD te maken voor de installatie van Lion. Ging allemaal vanzelf na clicken install osx Lion in de app store. Is het mogelijk dat ik deze optie niet heb gehad?

  Wat is meest eenvoudig om dit alsnog te doen?

  Terug Leopard installeren om dan… lijkt me nogal omslachtig…

 • Justus

  21 juli 2011 om 1:16

  ik heb de dvd met lion gemaakt nu probeer ik mn mac een schone installatie te doen door bij het opstarten options ingedrukt te houden en dat werkt ook maar bij de installatie geeft hij een fout bij het installatie programma,iemand een idee wat ik dan moet doen?

 • Justus

  21 juli 2011 om 1:27

  En bij recovery blijft hij alleen maar laden voor de rest gebeurt er niks.

 • Hans Tijssen

  21 juli 2011 om 12:59

  Ik heb Lion gedownload en geïnstalleerd, maar ik heb in de map Programma’s geen Mac OS X lino installatie map. Ik kan dus geen extra DVD maken.

  What to do?

 • Carl

  21 juli 2011 om 13:04

  Ik heb Lion gekocht, het app-ikoon staat onderin. Aangegeven wordt dat ie aan het downloaden is, maar het balkje onder het icoon blijft na een uur nog steeds grijs. Heeft iemand enig idee wat er loos is?
  (ik heb nu Snow 10.6.8)

 • Marco

  21 juli 2011 om 13:38

  @Hans Tijssen
  Je moet bij de AppStore nogmaals inloggen met het apple ID waarmee je OS X Lion hebt aangeschaft.
  Klik na het aanmelden op “Gereed” bij je account informatie.
  Klik op de banner van OS X Lion. Als het goed geeft de button (waar normaal gesproken de prijs weergegeven wordt) aan dat OS X Lion “Geinstalleerd” is.
  Houdt de “Option” (alt) toets ingedrukt en klik op de ronde afbeelding van OS X Lion (de pagina zal herladen). Houdt de “Option” toets nog steeds ingedrukt en als het goed geeft de button (waar normaal gesproken de prijs weergegeven wordt) de tekst “Installeer”

 • Rob

  21 juli 2011 om 16:01

  @marco: dank je wel. Dit werkt perfect!

 • Exqua

  22 juli 2011 om 10:46

  @marco,

  Het werkt, had hem eerst geinstalleerd, toen opnieuw gedownload en vervolgens gebrand.

 • vanneste kris

  22 juli 2011 om 11:55

  Ik vind die mac OS X installeer nergens… en via schijfutilities weigert mac os om lino op mijn usb stick te plaatsen als ik opstart van de recovery….
  waar zit dus mijn mac os X installeer om lion op mijn usb te plaatsen ??

 • Laurens

  22 juli 2011 om 12:44

  @Vanneste, als je op het programma klikt met je rechter muisknop krijg je een dropdown menu, dan klik je op ‘Toon pakketinhoud’ Dan zoek je in je zoekbalk naar InstallESD.dmg, en kijk even goed of je op je mac zoekt of in de map. Want hij moet in die map zoeken. En daarna gebruik je deze link:

  http://www.appletips.nl/os-x-installeren-met-een-externe-harddisk/

 • Laurens

  22 juli 2011 om 12:45

  @Vanneste, owja, en even die IntstallESD.dmg kopieren naar je bureaublad, dan kan je hem makkelijk terug vinden. Nadat je je een bootusb heb gemaakt kan je het natuurlijk weer verwijderen

 • Gende

  22 juli 2011 om 12:53

  Waar kan ik die InstallESD.dmg vinden ?

 • Suzanne

  22 juli 2011 om 15:01

  Dus als ik via de DVD en de option toets mijn mac nu opstart, krijg ik de melding:

  Er heeft zich een probleem voor gedaan bij de installatie van ‘Mac OS X’
  Probeer de installatie opnieuw uit te voeren.

  Dit kan ik zo vaak proberen als ik wil, maar blijf deze melding krijgen.. Weet iemand hoe dit kan en wat ik moet doen?

 • Eelco

  23 juli 2011 om 12:47

  Waarom moet je eerst Disk Utility starten om naar de DVD te branden? Kun je niet gewoon op het InstallESD.dmg bestand rechtermuis-klikken en dan kiezen voor: “Burn “InstallESD.dmg” to Disc…”?

 • Eelco

  23 juli 2011 om 12:52

  @Gende: Als je eerst Mac OS X Lion aanschaft via de App store, dan krijg je na het download de installer te zien. Ga nu niet verder!

  Op dit moment ga je naar de Finder en klik je op Applications. Hier zie je de applicatie “Install Mac OS X Lion.app”. Rechtermuis-klik op het bestand en kies “Show Package Contents”.

  Dubbelklik op de folder Contents en dan op de folder SharedSupport. Hierin treft je het beroemde bestand InstallESD.dmg aan.

 • ThaMan

  27 juli 2011 om 13:56

  @ Marco: bedankt voor de tip maar als ik het doe zoals jij zegt komt er bij mij wederom het bedrag te staan. Klik ik hierop (met nog steeds de ALT knop ingedrukt) komt er wederom “KOOP APP” te staan.
  Dus ik denk dat ze je tip op de 1 of andere manier al onderdrukt hebben. Bij deze hier ook geen oplossing voor het probleem om LION te branden op een DVD !
  Zelf vind ik dit ook een mega BIG FAIL van Apple !

 • ThaMan

  27 juli 2011 om 14:04

  Na veel 5en en 6en toch gelukt hoop ik…

 • Marcel van Mil

  27 juli 2011 om 16:12

  Ik kan het install bestand van os x lion niet vinden op mijn imac
  kan iemand mij zeggen war ik dat kan vinden A U B
  heb toch egg gedownload en geinstalleerd

 • Willem

  29 juli 2011 om 9:34

  @Marcel Na de installatie het installatiebestand vedwenen. Je kunt hem opnieuw downloaden. Zie de reactie van Marco.

 • Richard

  29 juli 2011 om 17:53

  Abusievelijk heb ik AirDrop verwijderd na installatie van Lion. Dom, dom, maar goed weet iemand hoe die terug te krijgen als de prullenbak al geschoond is?

 • Marcel van Mil

  29 juli 2011 om 23:34

  Ik krijg dat niet voor elkaar krijg alleen te zien dat je em dan weer mag kopen voor 23,99 ken blijven drukken tot dat je een ons weg
  jammer, mischien dat tha man vertellen hoe ie dat voor elkaar heeft gekregen

 • Marcel van Mil

  30 juli 2011 om 21:45

  Heb osc lion ff gedownload via nieuwsgroepen
  en heb gelijk ff een dvd er van gefikst heb ik em toch :)

 • Marcel van Mil

  30 juli 2011 om 23:02

  Wat bij ook heeft gewerkt als je het bestand kwijt bent is in de appstore de alt toets in drukken dan krijg je te zien dat jij em weer kan kopen druk je dat in dan krijg je het inlog venster te zien dan ziet apple dat jij em alhebt gekocht kan jij osx weer downloaden daarna afbreken als jij osx hebt en dan de tips volgen op deze pagina en gaan met die banaan

 • Wim

  2 augustus 2011 om 22:47

  Mijn iMac was preinstalled met lion.
  Ik vind die map “programs and control” niet, noch het bestand Mac OS X lion installation.

  Iemand die raad weet hoe een installatie disk te maken met een imac preinstalled met lion os x?

  Thx!

 • Tom

  3 augustus 2011 om 11:50

  Ik heb net een nieuwe MBP gekocht met pre installed lion. Kan ik hier nu nog makkelijk een dvd van maken om het op mijn iMac te installeren?

  Of kan ik gewoon lion downloaden vanuit de app store op mijn iMac? Gebruik dezelfde apple id namelijk.

 • Rogier

  4 augustus 2011 om 14:00

  De ALT-truc werkt om de installeer knop te laten verschijnen. Echter wanneer je vervolgens op installeer drukt wordt er aangegeven: “Een nieuwere versie van deze app is al op deze computer geïnstalleerd. Als u het met deze versie wil vervangen, verplaats dan de bestaande versie naar de prullenmand”.

  Iemand een oplossing voor als je Lion (inc. updates) al hebt draaien? Geen idee waar bestaande versie zou staan. Zou graag namelijk Lion op DVD zetten.

 • Manfred

  6 augustus 2011 om 12:00

  Marco,

  Bedankt, werkt perfect met die alt-knop.
  Andere goed lezen voordat je wat doet.

 • Bjorn

  8 augustus 2011 om 18:08

  Moet je perse het bestand naar het bureaublad kopieren of kan je hem ook gewoon uit de originele source kopieren op een DVD? Zit hier verschil in?

 • Ton Haarmans

  11 augustus 2011 om 20:53

  Als je een Mac hebt gekocht, waar Lion al op geïnstalleerd staat, staat op een verborgen partitie een installer. Die installer is echter maar iets van 1 GB. Als je die installer gebruikt (samen met het programma dat Apple van de week heeft gepubliceerd) om een DVD of USB-stick van te maken, dan kun je deze installer uitsluitend gebruiken op de computer waarop hij bij aankoop stond.

  Als je Lion in de App Store koopt, dan krijg je een algemene installer die op veel meer verschillende computers te installeren is. Voor sommigen iets om rekening mee te houden.

 • Anneke

  24 december 2011 om 12:18

  Wat is het verschil tussen het hele bestand branden en alleen de InstallESD,dmg?
  Een vriend heeft een imac gekocht van zijn schoonzoon, maar de dvd,s zijn zoek. Zelf heeft hij een apple laptop+id maar geen brander.
  Ik heb u lion nogmaals binnengehaald met mijn id. Kan ik dan een clean install doen bij hem op zijn “nieuwe imac” en activeren met zijn eigen ID?

 • Wesley

  29 januari 2012 om 13:42

  Hallo, Ik heb een macbook pro 13″ uit laat 2011. Echter hij verwijderd steeds automatisch alle partities die gemaakt worden door het installeren van windows via boot camp. Nu heeft hij alleen de windows partitie overgelaten, die overigens niet meer werkt na 2 weken (black screen, met knipperende liggende cursor). En is ook de recovery hd weg. Wat nu te doen?

 • Ezra

  8 juli 2012 om 0:19

  @Anneke | Clean Install | Doe je d.m.v. CTRL+R indrukken [en VASTHOUDEN] DAN-PAS Mac aanzetten, na de “BOIK” kan je de toetsen loslaten en de instructies op het
  scherm volgen.

  Suc6

  Ezra

 • Remco

  8 oktober 2012 om 10:53

  Voor de mensen die per ongeluk al de OSX hebben geinstalleerd en toch graag een bootable DVD/USB willen van hun net gekochte OSX.

  Dan is de enige optie om naar je app store te gaan. Vervolgens hou je de option toets ingedrukt en klik je op Aankopen. Dan komt er een lijst waar je de optie hebt om OSX nog een keer te downloaden..

Een reactie toevoegen: