23 maart 2012

De nieuwe iPad vs de iPad 2

Vorige week presenteerde Tim Cook de nieuwe iPad aan de wereld. Momenteel is de nieuwe iPad al in verschillende landen uitgerold, en vandaag zijn wij aan de beurt. De hele wereld is inmiddels druk aan het discusseren waarom het wél de nieuwe iPad is en waarom niet. Voorlopig zal in de volksmond nog de naam iPad 3 worden gezegd. Maar nog belangrijker is waarom zou je wel de nieuwe iPad moeten kopen en waarom niet. Wij vergelijken de nieuwe iPad (of iPad 3) met de iPad 2. Is het je geld waard om je oude iPad 2 te vervangen door de nieuwe iPad?

Design

We beginnen meteen met een 'minpunt'. Het design van de iPad 3 is iets anders geworden maar dan in negatieve zin. De nieuwe iPad is 0,6 milimeter dikker en is ook nog eens zo'n 50 gram zwaarder. In principe is dit niet veel dikker en zwaarder, door de iets meer afgeronde hoeken het apparaat voelt het apparaat dunner aan.

Pluspunten: Voelt niet dikker aan.
Minpunten: 0,6 mm dikker en 50 gram zwaarder.

Retina display

Het retina display is bekend van de iPhone 4 en iPhone 4s. Een dergelijk super hoge resolutie beeldscherm zit nu ook in de nieuwe iPad. Het beeldscherm heeft een dubbele resolutie vergeleken met de iPad 2 en heeft meer heldere kleuren en een beter contrast. Het beeldscherm heeft een pixeldichtheid van 264 pixels per inch en heeft in totaal 3,1 miljoen pixels. De iPad 2 heeft een pixeldichtheid van 132 pixels per inch.

Pluspunten: Dubbele resolutie en hogere resolutie dan HD TV
Minpunten: - 

Camera

De camera in de iPad 2 kunnen we dramatisch slecht noemen. De nieuwe iPad heeft een 5 megapixel camera en heeft nieuwe optische technologieën die we ook van de camera van de iPhone 4S kennen. Met de nieuwe iPad kun tevens filmen in 1080p HD video kwaliteit.

Pluspunten: Hogere kwaliteit, nieuwe optische technieken
Minpunten: -

A5X chip

In de nieuwe iPad kunnen we ook een nieuwe chip verwelkomen. De A5X chip is ontwikkeld door Apple voor het retina display. De A5X chip is geoptimaliseerd voor het grafisch geweld wat nodig om het het retina scherm aan te sturen. Daarnaast is de chip zee energiezuinig, hierdoor blijft de 'legendarische' 10 uur batterijduur gehandhaafd.

Pluspunten: Grafische verbeteringen en iets sneller
Minpunten: -

4G LTE en Siri dictatie

En als laatst heeft de nieuwe iPad, 2 nieuwe mogelijkheden namelijk 4G LTE internet connectiviteit voor nog sneller mobiel internet en Siri dictatie. Helaas zijn beide nieuwe features nog vrij onbruikbaar in Nederland. Siri ondersteund (nog) niet de Nederlandse taal en in Nederderland is nog geen 4G netwerk beschikbaar. De 4G chipset ondersteund daarnaast alleen maar de Amerikaanse netwerken.

Pluspunten: -
Minpunten:
Niet beschikbaar in Nederland en/of onbruikbaar in Nederland

Koopadvies

De nieuwe iPad is een niet zo heel spannende update ten opzichte van de iPad 2, maar het retina display overtreft alles. Wanneer je een trotse bezitter bent van de iPad 2 en je je niet druk maakt over het feit dat je de pixels kunt tellen op het scherm dan raden we je aan de iPad 2 te blijven gebruiken. Of je moet hem natuurlijk voor een leuke prijs kunnen verkopen.

Ben je eigenaar van de eerste generatie iPad? Dan kan deze update wel eens zeer interessant zijn. De camera's kunnen een zeer leuke toevoeging zijn en het super scherpe scherm van de nieuwe iPad niet te vergeten.

De nieuwe iPad is beschikbaar vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland.Reacties


 • michel

  23 maart 2012 om 9:05

  Leuke review maar mijn conclusie is hetzelfde als bij jullie heb je een iPad 2 dan is de stap naar de new iPad klein.

 • Robin

  23 maart 2012 om 11:19

  Het is net als met de meeste apple upgrades: Heb je het model er voor dan is de stap niet zo groot, heb je het voorlaatste model dan is de stap wel het zetten waard. Zo was het van de Iphone 3g naar de 3GS ook niet super en van de Iphone 4 naar de 4S ook niet al dat extra geld waard. Ik heb een Iphone 4 dus ik wacht op de Iphone 5?

 • Robin

  23 maart 2012 om 11:20

  Overigens zou ik heel graag nog een Ipad 2 (of zelfs nog 1) willen maar als student betekent dat heel de zomer werken en er zijn dan altijd nog andere dingen die er tussendoor komen (boeken etc). Maarja nog 1 jaar studeren en dan komt ie er zeker…..

 • Son of Jobs

  23 maart 2012 om 11:46

  Er ontbreekt natuurlijk opnieuw het feit dat de nieuwe iPad een 47w voeding heeft ipv een 22W (iPad 2), wat zorgt voor langere laadtijden en meer warmte ontwikkeling. Of werden minpunten opzettelijk vermeden?

 • Maddriver

  23 maart 2012 om 13:29

  Retina display zou misschien meer batterij verbruik kunnen genereren als minpunt?

 • Michiel

  23 maart 2012 om 14:39

  Hmpf, is altijd weer zo gezever om te updaten. Ik blijf bij mijn eerste generatie iPad. Dit ding werkt nog perfect en vind ik vele malen mooier dan die tweede/derde generatie. Het eerste apparaat geeft mij nog altijd meer voldoening dan 500 euro minimum uit te geven voor een apparaat dat eigenlijk min of meer hetzelfde is.

 • Arthur

  23 maart 2012 om 18:15

  Heb hem vandaag bekeken, leuk zo’n retina scherm, best gelikt effect!
  Fotograferen daar gebruik ik een gewone camera voor.
  The New iPad is leuk voor eens een keer, maar niet om gelijk naar de winkel te hollen, met browsen was hij in de winkel zeker niet sneller dan de 2!
  Voorlopig vermaak ik me met de 2 wel.

 • Franklin

  23 maart 2012 om 20:09

  @Michiel. Ik heb ook de eerste generatie iPad. Uhm maar om nu te zeggen dat die velen malen mooier is dan ‘die tweede/derde’ dat moet je me eens uitleggen.
  Ook ik ga zeker niet 600 euro uitgeven aan een nieuwe Ipad, ik ben tot de conclusie gekomen dat ik er niet vaak genoeg mee speel :-)

 • Dirk

  24 maart 2012 om 1:05

  Ik mis alleen nog dat de batterij sneller leeg is bij de iPad 3 in tegenstelling tot 2 ivm het scherm, dat de batterij nog een uur langer door laad als de batterij helemaal opgeladen is. En dat het geheugen minimaal een keer zoveel sneller gaat door het scherm.

 • Ricardo

  24 maart 2012 om 11:06

  Siri of siri dictation zit helemaal niet op the new ipad vind ik wel een tegenvaller

 • Joey Verseput

  24 maart 2012 om 11:16

  @Ricardo

  Deze zit er wel op ;)

 • Richard

  24 maart 2012 om 11:21

  Ik ben een beetje teleurgesteld in de New iPad. Wie ontwikkeld nu een techniek (4G LTE) die de komende jaren niet beschikbaar is? Waarom is Siri niet beschikbaar? Waarom weer terug naar een tragere voeding? Waarom slechts een 5MP camera? Waarom nog steeds geen Flash??

  Het enige dat voor de New iPad spreekt is het Retina scherm en een snellere chipset! Ik sla deze over!

 • karel-willem

  24 maart 2012 om 13:03

  4G: Er zijn ook nog andere werelddelen dan alleen Europa.
  5MP: Het is een tablet, geen DSLR
  Flash: Is dood, of hoort dat in ieder geval te zijn.

 • Ricardo

  24 maart 2012 om 16:29

  @joey verseput

  Dan mag jij mij vertellen waar want ik heb het niet kunnen ontdekken en op verschillende sites lees ik ook dat het een schande is dat apple het eruit heeft gelaten dus het lijkt mij sterk dat jij het wel hebt

 • Richard

  24 maart 2012 om 17:06

  Het vervelende van Apple is dat ze min of meer een monopoly positie hebben met linux. Een andere optie is immers Android of MS en dat zijn beide geen opties. Moet eerlijk toegeven dat ze het marketing technisch fantastisch doen en eerlijk is eerlijk, de gemiddelde consument staat in de rij voor de New iPad. Beste Karel Willem. Jouw reactie is natuurlijk een ongefundeerde reactie die kant nog wal raakt. Lijkt me wel wat om die 4G techniek echt optimaal te benutten door een dagje op en neer te vliegen naar de ‘You Naait me Steeds’. Overigens dat gevoel zou je ook kunnen krijgen van Apple!

 • Joey Verseput

  24 maart 2012 om 17:11

  @Ricardo

  Je moet het Engelse toetsenbord toevoegen.

  http://cl.ly/1Y3a0m0s1O1o1b03243Z

 • Ricardo

  25 maart 2012 om 9:36

  @joey Verseput

  Nou bij mij werkt dat echt niet of heb jij de taal van je ipad ook in het engels?

 • Laurence

  27 maart 2012 om 1:40

  Waarom hoor ik niemand over het feit dat de Facetime camera niet is geüpdate?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!