19 juli 2010

De reden waarom je Mac uit zichzelf is opgestart

Het komt wel eens voor dat je Mac spontaan ontwaakt nadat deze in de sluimermode is geplaatst. Het is mijzelf al meerdere malen overkomen en ik krijg er regelmatig vragen over.

Bijna alle activiteiten op je Mac worden geregistreerd in de systeemlogbestanden. In deze logbestanden kan je vrij eenvoudig de oorzaak terugvinden van een spontane herstart.

Met behulp van OS X Terminal en de commando’s syslog en grep kan je de ‘Wake reason’ uit de logbestanden filteren. Je kan hiervoor ook de console.app gebruiken echter met OS X Terminal gaat het opvragen van dit soort informatie stukken sneller.

Open een OS X Terminal sessie en type het onderstaande commando:

syslog | grep -i "Wake reason ="

Je krijgt nu een output zoals het onderstaande voorbeeld:

Wat betekenen de "Wake reason" codes?

OHC (Open Host Controller): Dit is de aansturing van de USB en Firewire apparaten. Met OHC1 en OHC2 wordt in de meeste gevallen een extern toestenbord of muis bedoeld.

EHC (Enhanced Host Controller) of EHC2: Dit is de geavanceerde USB interface waarop onder andere de Bluetooth controller op is aangesloten.

USB: Een USB heeft je Mac gestart.

LID0 of EC.LidOpen (User): Dit is het scherm van je MacBook, wanneer je het scherm opent dan wordt automatisch je Mac ontwaakt uit de sluimermode.

PWRB: De fysieke aan en uit knop van je Mac.

RTC (Real Time Clock): De interne klok van je Mac heeft ook de mogelijkheid om deze te ontwaken. Je kan de tijden instellen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Schema.. Naast de Energiestand kunnen ook applicaties en systeemprocessen gebruik maken van de RTC.

Wanneer je Mac spontaan uit zichzelf ontwaakt dan kan je door middel van de bovenstaande procedure gerichter zoeken naar de oorzaak.Reacties


 • WimDS

  19 juli 2010 om 11:11

  Leuk artikel, thx! :-)

 • Ranney

  19 juli 2010 om 11:56

  Zeer nuttig artikel, bedankt!

  Al moet ik meteen concluderen dat mijn toetsenbord (extern, bluetooth) blijkbaar ’s nachts mijn mbp kan doen ontwaken… Misschien toch kaboutertjes hier? ;-)

  Wat ik in die gevallen zo apart vind is dat hij dan ook niet meer zelf in de slaapstand gaat. (dit is ingesteld op 10 min op zowel accu als netspanning)
  Zou hier iets aan te doen zijn?

  Gr, Ranney

 • Dirk

  19 juli 2010 om 12:50

  Fijne tip weer.
  Bij mij is RTC dus de schuldige.. maar die staat wel goed ingesteld.. vreemd hoor.

  (bij jou wordt de naam van je mac genoemd, bij mij unknown-d4-ennogmeernummers, hoe komt dat?)

 • Frank

  19 juli 2010 om 20:26

  Als er RTC staat bij wake reason kan het ook aan de instelling “Wake for network access” liggen in het Energy Saver preferences panel. Als dat aanstaat, zal je mac elke twee uur even half ontwaken om zichzelf in het netwerk zichtbaar te houden. In de console staat er dan “RTC: maintenance alarm”, een regel of twee verder dan de “wake reason = RTC” regel.

 • Martijn

  19 juli 2010 om 22:35

  Bij mij starte mijn MacBook alleen vanzelf op als ik hem in Windows (BootCamp) op slaapstand had gezet. De oplossing was dus simpel (Windows helemaal afsluiten/niet gebruiken)…

 • gvg

  22 juli 2010 om 21:47

  bij mij gaat ie af en toe spontaan aan als ik mijn lamp aanzet. Stroompiek via de usb hub. erg maf

 • Peter

  26 juli 2010 om 9:56

  Bij mij sprongen de Macs altijd aan rond de tijd dat ik naar bed ging. Wat bleek, de Mac ontwaakt door het IR signaal van mijn automatische verlichting.
  Dus IR kan ook worden toegevoegd aan het artikel.

 • Wop

  2 oktober 2014 om 11:53

  Mijn Mac ontwaakt spontaan op verschillende tijden, bovenstaand commando geeft geen resultaat. Ik heb al verschillende opties geprobeerd, zoals het uitschakelen van bluetooth wake up en ontwaken bij een Lan request, Helaas allen zonder resultaat.

  Ik zou willen vragen of er nog meer opties zijn om er achter te komen waarom mijn Mac uit zichzelf uit de slaapstand komt.

 • Daphne

  20 augustus 2015 om 10:37

  Heb ik even een andere vraag… bij jullie ontwaakt hij “spontaan” uit de sluimerstand, terwijl mijn nieuwe Imac Retina zich, terwijl hij in de sluimerstand bevindt, vanzelf uitschakelt. Ik moet hem, via de knop aan de achterzijde, fysiek weer aanzetten. Dit gebeurd niet altijd maar soms zelfs terwijl ik aan het werk ben op de Imac?

  Ik zet hem standaard in de sluimerstand. Kan het zijn dat de Imac zich automatisch afsluit als hij te lang in sluimerstand staat of teveel uren achter elkaar “actief” is geweest?

  Hoop dat jullie mij kunnen helpen want ik sta even voor een raadsel…

  Thanks :-)

 • Wesley Fabry

  20 augustus 2015 om 10:55

  @Daphne ga eens naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ vink hier de optie ‘Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk’ uit en vink de optie ‘voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is’ aan. Power Nap kun je het beste ook inschakelen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!