3 mei 2013

De status van je MacBook batterij bekijken en begrijpen

BatterijfreeWanneer je in het bezit bent van een Macbook Air, Pro of Pro Retina dan is deze uiteraard voorzien van een batterij. Het is je vast opgevallen dat de batterij naarmate de tijd minder langer meegaat dan bij het begin van je aankoop. Dit is normaal omdat de maximale capaciteit van de batterij langzaam afneemt.

De batterijen in de huidige MacBooks (aluminium-body) kunnen niet meer door gebruiker zelf worden vervangen, deze batterijen kunnen echter tot 1000 keer geheel opgeladen worden (cycli). Een batterij cyclus is het proces van een batterij die helemaal wordt opgeladen nadat hij 0% spanning had. Dus als je batterij helemaal leeg is en weer wordt opgeladen tot 100% is er één cyclus verbruikt. Al deze gegevens kun je controleren via de systeeminformatie van je Mac, volg hiervoor onderstaande stappen:

• Klik op het -icon in de menubalk
• Selecteer de optie 'Over deze Mac'
• Klik op 'Meer info…' ▸ Systeemoverzicht
• Selecteer bij de categorie 'Hardware' de optie 'Voeding'

batterijcyclus air

Bij de optie ladingsinformatie kun je de resterende mAh's bekijken, wanneer deze '0' aangeeft wil dit zeggen dat de batterijstatus 0% is, de volledige laadcapaciteit (100%) kun je ook bekijken. Het kan ook voorkomen dat de volledige laadcapaciteit niet kan gehaald worden.

Om de cyclus te raadplegen ga je naar de optie 'Statusinformatie', hier vind je het aantal verbruikte cyclus terug. Op bovenstaande afbeelding zie je hier het getal 292 staan. Dit wil zeggen dat de batterij nog 708 cyclus kan uitvoeren.

batterijcyclus pro

Wanneer de 1000 cycli voorbij zijn wil het niet zeggen dat je de batterij niet meer kan gebruiken, echter zal deze minder lang meegaan. Op bovenstaande afbeelding is te zien dat de batterij 476 cycli heeft en deze 'Dringend vervangen' moet worden. Dit klopt omdat dit nog een oude batterij is waar de cycli maar een maximum van 300 kon hebben. Deze MacBook Pro heeft namelijk nog een vervangbare batterij aan boord.

Meer tips over MacBook batterijen kun je hier terugvinden.


Het achterlaten van commentaar is niet (meer) mogelijk.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!