23 augustus 2017

9 tips om de batterijduur van je MacBook te verlengen

Macbook goud 12-inch

Een MacBook is erg gebruikersvriendelijk en makkelijk mee te nemen. Zeker de MacBook 12-inch met een retina-scherm die je makkelijk kunt meenemen, maar ook de MacBook Pro. Beide Macs hebben volgens Apple een batterij die ongeveer 10 uur meegaat.

Dit is houdt in dat je de MacBook gemiddeld een werkdag kunt gebruiken, maar wie veel grafische applicatie gebruikt ziet drastisch het batterijniveau dalen. Gelukkig zijn er een aantal tips om de batterijduur te verlengen en de batterij te sparen.

Verminder de helderheid van het scherm

Een goede oude tip is nog altijd de helderheid van het scherm. De grootste boosdoener is nu eenmaal het scherm, als deze minder licht moet produceren, zal de batterijduur verlengt worden. De helderheid kun je aanpassen via de F1 en F2 toets of via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen

Schakel Power Nap uit

Power Nap zorgt ervoor dat wanneer je Mac in sluimerstand geplaatst is toch nog je e-mail, kalender en overige iCloud activiteit blijft controleren en synchroniseren. Ook updates kunnen dankzij Power Nap blijven draaien op de achtergrond. Dit kun je uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Batterij ▸ vink 'Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij' uit. Het is wel aan te raden Power Nap in te schakelen bij gebruik van een lichtnetadapter.

Helderheid van Mac aanpassen om Batterijduur te verlengen

Koppel draadloze en fysieke connecties los

Gebruik je geen Wi-Fi? Schakel de optie dan volledig uit via het Wi-Fi icoon in de menubalk. Heb je gekoppelde draadloze harde schijven actief dan kun je deze ook het beste loskoppelen. Hetzelfde geldt ook voor harde schijven en overige aangesloten randapparatuur (USB) die je niet gebruikt. Deze kun je het beste loskoppelen.

Verwijder optische apparaten

Wanneer je een programma installeert wordt deze geopend in een Disk Image (volume), deze vind je terug in de Finder-kolom onder apparaten. Om de batterij te sparen kun je deze het beste verwijderen, dit doe je door je muisaanwijzer op de Disk Image te plaatsten en te klikken op het eject-icoon.

Batterijduur verlengen door gekoppelde apparaten te verwijderen

Minder applicaties automatisch laten openen bij inloggen

Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ jouw account ▸ Inloggen kun je beheren welke apps en processen er moeten worden geactiveerd bij het inloggen op je Mac. Deze lijst kun je het beste zo klein mogelijk houden. Dit vraagt enorm veel van je Mac telkens die opnieuw wordt opgestart.

Gebruik zo weinig mogelijk Flash

Tijdens het gebruik van Safari kun je het beste zo weinig mogelijk Flash gebruiken. Dit is niet alleen slecht voor de prestaties van Safari, ook de duur van de batterij gaat hiermee omlaag. Open Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Beveiliging ▸ Plugin-instellingen. Schakel hier bij voorkeur Flash volledig uit door deze in de kolom uit te vinken. Als dit te drastisch is dan kun je ook onderin bij 'Bij bezoeken van andere websites' de optie 'Vraag' selecteren. Klik hier voor meer informatie.

Flash uitschakelen om Batterijduur te verlengen

Controleer de condities van je Mac batterij

Misschien heb je een oudere Mac waarvan de batterij al wat verouderd is. Je kunt gelukkig heel eenvoudig de batterij van je Mac controleren met betrekking tot de capaciteit en hoe vaak deze al is opgeladen. Klik hier voor alle info hoe je dit het beste kunt doen.

Gebruik de energiestand opties in Systeemvoorkeuren

Naast Power Nap in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand, kun je nog meer zaken in of uitschakelen. Zo kun je de harde schijven in sluimerstand plaatsen indien nodig, automatisch de helderheid verminderen en het beeldscherm na een verloop van tijd automatisch uitschakelen.

Batterijduur verlengen, info en besparen

Vervang je oude harde schijf door een SSD

Heb je nog een oude harde schijf (HDD) dan is het aan te raden deze (indien mogelijk) te laten vervangen door een SSD. Niet alleen zal de Mac dan beter en sneller presteren, deze wordt nog eens energiezuiniger. Een SSD, Solid State Drive, is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of SDRAM. Je kunt zelf aan de slag om deze te vervangen, maar dat raden we niet aan. Gelukkig kun je de SSD (ook bij je thuis) laten plaatsen door verschillende instanties zoals Upgreatest. Klik hier voor meer informatie, ook geschikt voor iMac.

Lees ook: Energiebesparingsmodus gebruiken op een iPad of iPhoneReacties


  • Bjorn

    23 augustus 2017 om 21:01

    Ook programma’s gebruiken die energiezuiniger werken om hetzelfde of zelfs beter te presteren. Pixelmator bijvoorbeeld in plaats van Photoshop Elements, Foto’s in plaats van Adobe Bridge, Final Cut Pro X in plaats van Premiere Pro, Affinity Designer in plaats van Illustrator, iWorks in plaats van Microsoft Office, Safari in plaats van Chrome,…

  • Bjornels

    25 augustus 2017 om 7:06

    Zelf al verschillende SSDs geplaatst in macbooks. Mits enige IT kennis via het programma superduper zeer eenvoudig. Zelf mijn CD eruit gegooid en vervangden door een HD. Nu heeft mijn macbook een SSD voor OSX en programma’s en een HD voor bestanden. Een extra dienst die het komt doen lijkt voor een macbook overbodig. Voor een imac, mac mini … lukt dit met enige PC kennis ook zelf.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!