10 april 2017

Mac: Vastgelopen programma’s geforceerd afsluiten

strandbal laden os x

Wanneer een programma (applicatie) niet meer reageert en vast hangt in macOS (OS X) kun je deze niet meer gebruiken. In de meeste gevallen verschijnt de ronddraaiende 'strandbal' en moet je in het slechtste geval je Mac opnieuw herstarten. In meeste gevallen is dat laatste niet nodig en kun je een vastgelopen programma stoppen door deze geforceerd af te sluiten.

Dit kun je op verschillende manieren doen, het eenvoudigste is door met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op het Dock-icon van het vastgelopen programma. Vervolgens selecteer je de optie 'Forceer stop' in het contextmenu.

Echter is deze optie niet altijd beschikbaar of kan deze niet worden uitgevoerd. Gelukkig is er nog een andere oplossing die altijd werkt. Deze lees je hieronder terug.

Vastgelopen programma's geforceerd afsluiten op een Mac

Voer de toetscombinatie command⌘ + option⌥ + esc uit. Onmiddellijk wordt er een venster geopend waarbij je de mogelijkheid hebt om applicaties te stoppen. Selecteer in de lijst het programma dat op dat moment is vastgelopen en klik op de knop 'Forceer stop'.

vastgelopen programma's geforceerd afsluiten op een Mac

Het programma wordt geforceerd afgesloten en kan hierna weer gewoon opnieuw worden opgestart. In sommige gevallen wordt er een crash-report opgemaakt en kun je deze eventueel versturen naar de ontwikkelaar. Via deze stappen is het ook mogelijk Finder opnieuw op te starten wanneer deze is vastgelopen. Selecteer hiervoor Finder in de lijst en klik op de knop 'Start opnieuw'.

Lees ook: Een iPhone, iPad, Mac of Apple Watch geforceerd herstarten bij problemenReacties


 • Kristof

  10 april 2017 om 18:25

  En ik maar geloven dat Apple producten niet vastliepen? Voor al dat geld nog software die vastloopt, sorry maar dan bespaar ik liever veel geld en blijf bij de concurrentie

 • Wesley Fabry

  10 april 2017 om 18:45

  @kristof dan raden we je zeker aan je te verdiepen hoe je vastgelopen programma’s en besturingsysteem kunt oplossen. Of gewoon in sprookjes blijven geloven ;-)

 • Mondo

  10 april 2017 om 19:39

  En ik maar geloven dat een Porsche geen lekke band kon krijgen. Voor al dat geld nog steeds lekke banden krijgen? Sorry, maar dan bespaar ik liever veel geld en blijf bij de concurrentie.

 • bert

  16 april 2017 om 16:17

  wie gebruikt er nog een van de concurrent Kristof?? , tja , dan weet je zeker dat je een puinhoop hebt. ik heb lang genoeg bij de concurrent gezeten , en weet nu dat ik een echte heb, maarja sommige mensen leren het Nooit.

 • jet

  6 juni 2017 om 13:11

  ja ik probeer mijn word verhaal weg te krijgen met forceer stop echter als ik dan naar word ga voor een leeg blad komt de tekst weer terug kortom forceer stop werkt niet bij mij…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!