27 juli 2014

OS X: Vastgelopen programma’s geforceerd afsluiten

os x algemeenWanneer een programma (applicatie) niet meer reageert en vast hangt in OS X kun je deze niet meer gebruiken. In de meeste gevallen verschijnt de ronddraaiende strandbal en moet je in het slechtste geval je Mac opnieuw herstarten. In meeste gevallen kun je een vastgelopen programma afsluiten door deze geforceerd af te sluiten.

Dit kun je doen door met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op het Dock-icon van het vastgelopen programma. Vervolgens selecteer je de optie ‘Forceer stop’ in het context-menu. Mocht deze optie niet beschikbaar zijn dan kun je een programma geforceerd stoppen via een speciale tool in OS X. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Voer de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + ESC uit om het ‘Programma’s geforceerd stoppen’-tool te openen. Selecteer in de lijst het programma dat op dat moment is vastgelopen en klik op de knop ‘Forceer stop’.

forceer stoppen

Het programma wordt geforceerd gestopt en kan hierna weer gewoon worden gebruikt. Via deze tool is het ook mogelijk Finder opnieuw op te starten wanneer deze is vastgelopen. Selecteer hiervoor Finder en klik op de knop ‘Start opnieuw’.

Meer over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • Erwin 27 juli 2014 om 19:38

  Is het niet makkelijker door gewoon op ’t appeltje te klikken en daar ‘forceer stop’ te selecteren ?!

 • Donny 27 juli 2014 om 21:01

  @Erwin – Als Finder vastloopt kan je soms ook niet meer het appeltje geopend krijgen.

 • maarten 28 juli 2014 om 8:13

  Klopt. niet altijd reageert het appeltje. Dit is een handige tip!

  Heb een 2008 iMac waarvan Safari soms om onbekende reden vast loopt. Juist bij het afsluiten van Safari blijft ie hangen?

  Daarnaast moet ik van mijn vrouw soms geforceerd stoppen en komt deze toets combinatie goed van pas.

Een reactie toevoegen: