24 september 2016

macOS SierramacOS Sierra: Tabbladen gebruiken in alle applicaties

macOS Sierra tips 10.12 logo

Een functie waar misschien wel de Mac gebruikers de wenkbrauwen bij fronste was de toevoeging van tabbladen in macOS Sierra. Het systeem kan nu in meerdere applicaties tabbladen activeren en gebruiken. Apple was erg enthousiast over deze functie maar is dit ook terecht?

Een mooi voorbeeld is de Pages applicatie. Bij het opstellen of bewerken van meerdere documenten had je deze geopend in verschillende vensters. Vanaf macOS Sierra kun je deze groeperen in één venster met tabbladen. Hetzelfde geldt ook voor sommige standaard apps van Apple en bekende apps van derde.

Waarom tabbladen in macOS Sierra

Sommige standaard applicaties van Apple ondersteunen deze functie, maar verwacht niet alle apps. Zo ondersteunt bijvoorbeeld Foto’s voor Mac of Herinneringen deze optie niet. In principe ondersteunen alleen de applicatie dit waarbij je ook daadwerkelijk een extra tabblad nodig hebt.

tabbladen gebruiken in macOS Sierra kaarten

Tabs is vooral bedoeld voor wanneer je een applicatie schermvullend weergeeft. Hierdoor kun je de app over het gehele scherm blijven gebruiken en toch meerdere vensters actief hebben. Schermvullende weergave kun je activeren via de groene knop in de titelbalk of via de menuoptie 'Weergave'.

Tabbladen activeren en gebruiken

Voor sommige applicaties zoals Kaarten kun je direct tabbladen openen met de toetscombinatie cmd⌘ + T. Bij tekstverwerkers open je dan vaak de tekst opmaak. Bij deze apps vind je de tabbladbalk terug via de menuoptie 'Weergave' in de menubalk.

tabbladen gebruiken in macOS Sierra

Tabbladen toestaan voor alle applicaties

Standaard wordt deze functie alleen voor schermvullende applicaties geactiveerd. Echter kun je dit altijd activeren, ongeacht hoe de app wordt weergegeven. Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ klik op het drop-down-menu naast 'Open documenten in tabbladen' en kies voor 'Altijd'.

Dankzij de toevoeging kun je dus niet alleen in Safari, Finder of Mail tabbladen gebruiken, maar ook in andere apps. De functionaliteit is vooral bedoeld voor applicaties van derde, echter heb je er op dit moment nog maar weinig aan.

Lees ook: Handige filteroptie gebruiken in Mail voor macOS Sierra


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


  • Robin

    24 september 2016 om 10:14

    Over tabbladen gesproken, onder MacOS Sierra is in Safari de nieuwe toetsencombinatie voor een nieuw venster Alt+CMD+N. Weet iemand hoe dat weer terug kan naar gewoon CMD+N? Ik zie zelf niet hoe ik dat kan aanpassen maar vind het wel bere-onhandig. Alvast bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!