24 december 2010

MacBook: De sudden motion sensor uitschakelen

De Sudden Motion Sensor (SMS) in je MacBook zorgt ervoor dat je harddisk wordt beschermd bij een eventuele val. Wanneer je MacBook valt wordt dit door de sensor gedetecteerd en word de lees- en schrijfkop geparkeerd in een zone waar deze geen schade kan aanrichten. Sinds de PowerBook is deze sensor standaard aanwezig in iedere Apple notebook.

Er is een aantal leuke OS X programma's beschikbaar waarmee je werking van de Sudden Motion Sensor kunt testen. Zie hiervoor het artikel: Spelen met de sudden motion sensor

In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn om de sensor uit te schakelen. Wanneer je een MacBook gebruikt in een omgeving met veel trillingen of bewegingen kan het voorkomen dat de sensor te snel in werking treed. Een andere reden kan zijn dat je een nieuwe harddisk of solid state disk (SSD) in je Mac hebt geplaatst die niet compatibel is met de Sudden Motion Sensor.

Wanneer de sensor in werking treed bevriest je Mac enkele seconden en verschijnen er regelmatig spinning cursors op je scherm.

Je kan de Sudden Motion Sensor uitschakelen met het onderstaande Terminal commando:

sudo pmset -a sms 0

Om de sensor opnieuw te activeren kan je gebruik maken van het commando:

sudo pmset -a sms 1

Let op dat het uitschakelen van de Sudden Motion Sensor de harddisk van je MacBook aanzienlijk kan beschadigen wanneer deze onverhoopt valt. Schakel de sensor alleen uit als hij problemen geeft.

• Geupdate artikelReacties


 • Dagaloni

  24 december 2010 om 9:55

  Nooit iets van gemerkt. MacBook modelnaam 1,1. Kun je ook controleren of hij ’t nog doet?

 • Exotic

  24 december 2010 om 13:42

  Dagaloni, klik op de link in het artikel. Probeer ermee te spelen, dan weet je het gauw genoeg ;-)

 • Anne

  24 december 2010 om 20:55

  Is dat de ‘klik’ die je hoort als je m oppakt terwijl hij aanstaat? In dat geval werkt ie goed want ik hoor m altijd!

 • david

  1 januari 2011 om 13:29

  Ik hoor ook redelijk vaak een klik… ook als ik bijvoorbeeld zachtjes tik op de macbook. Vraag me af of het een defect is of de suddenmotionsensor.

 • david

  1 januari 2011 om 17:45

  zijn er meer macbooks met deze klik of tik?

 • Rob

  9 januari 2011 om 11:58

  Ik heb net een nieuwe Macbook gekocht en als ik hem op pak hoor ik vaak een klik. Dus ik ben terug naar de winkel gegaan en daar vertelde ze dat het de suddenmotionsensor is. Ik ben er niet blei mee

Een reactie toevoegen: