23 december 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 11)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel ontzettend handig kunnen zijn.

Mail: Soms ben je aan het surfen en kom je een leuke webpagina tegen die je gelijk met iemand wilt delen. Je kan dan de URL kopiëren, mail openen de URL plakken en uiteindelijk de e-mail versturen. Door de toetscombinatie cmd⌘ + Shift⇧ + I te gebruiken kun je met Safari een aantal van deze handelingen overslaan. Met behulp van de toetscombinatie wordt automatisch een nieuwe email geopend, URL toegevoegd en het onderwerp ingevuld. Wanneer je toetscombinatie cmd⌘ + I gebruikt dan wordt de gehele webpagina in de mail opgenomen.

Teksteditor: Met behulp van cmd⌘ + F kan je zoeken naar een bepaald stuk tekst in je document. Wanneer je ctrl toets in drukt veranderd knop 'Vervang alles' in 'Selecteer alles'. Met de alt⌥ toets krijg je de mogelijk om te zoeken/vervangen in een geselecteerd stuk tekst.

Finder: Dubbelklik in OS X Finder op een applicatie met de alt⌥ toets ingedrukt. Het programma wordt geopend en het bijbehorende Finder venster wordt automatisch gesloten. Dit werkt ook bij het openen van bestanden.

Spotlight: Zoek naar een bestand of applicatie in Spotlight, klik op één zoekresultaat met de cmd⌘ toets gedrukt. In Finder wordt nu automatisch de map geopend waarin het bestand zich bevindt.

Safari: Met 'Top Sites krijg je een overzicht van je meest bezochte websites, dit overzicht wordt automatisch voor je samengesteld. Handmatig kan je ook websites toevoegen door het fav-icoon wat voor de url in de adresbalk staat naar het 'Top Sites' icoon te slepen.

Mail: Wanneer je meerdere e-mail berichten selecteert met de Cmd⌘ toets in gedrukt en op de knop ‘Doorsturen’ klikt worden de geselecteerde email berichten samengevoegd in één nieuwe e-mail.

Safari: Met de toetscombinatie cmd⌘ + tab is het mogelijk om te switchen tussen actieve applicaties. In deze categorie is er nog een hele handige toets combinatie beschikbaar. Wanneer er twee vensters open staan op je desktop van één de zelfde applicatie dan kan je met cmd⌘ + ~ switchen tussen de verschillende vensters van deze applicatie. Ontzettend handig als er bijvoorbeeld meerdere Safari vensters open staan…

Finder: Wanneer je in Finder op zoek bent naar één bepaald bestand of sub-map in een map, dan kan je natuurlijk alle mappen één voor één gaan openen om deze terug te vinden. Sneller is het om te schakelen naar lijstweergave (cmd⌘ + 2) en daarna met de alt⌥ toets ingedrukt te klikken op de hoofdmap. Met deze toets combinatie worden alle onderliggende mappen in één keer geopend.

Dock: Veel OS X gebruikers hebben de ‘Vergroting’-optie aangezet in het Dock. Wanneer je met je muis over de iconen beweegt dan worden de iconen vergroot. Wanneer je Shift⇧ + Control ingedrukt houd en met je muis over de Dock beweegt zal je merken dat de vergroting tijdelijk wordt uitgeschakeld. Handig als een icoon de toegang tot een knop of ander grafisch element lastig maakt.

Photo Booth: Het is mogelijk om foto’s die je maakt met Photo Booth direct na het nemen te spiegelen. Je activeert deze optie in het Photo Booth menu ▸ Wijzig ▸ Spiegel foto’s automatisch…Reacties


 • Nino

  23 december 2010 om 9:55

  Als je in safari zit en je wil tussen tab bladen bladeren, dan kan je ook via ctrl + tab

 • Dagaloni

  23 december 2010 om 12:48

  Nice! Ze zijn elke keer weer leuk! Nog een aanvulling op de tip om snel te schakelen tussen vensters CMD + ~. Je kunt met ctr + tab switchen tussen tabs in Safari ;)

 • johanE

  23 december 2010 om 18:49

  mail en safari ; je kan je safari knoppenbalk ook van een mail icoon voorzien dan gebeurt net hetzelfde als hier beschreven maar met minder poespas
  johanE

 • johanE

  23 december 2010 om 19:46

  voor mail en safari ; je kan aan safari knoppenbalk een mailicoon toevoegen die dan precies hetzelfde als hier beschreven, op het icoon klikken mail wordt geopend met nieuwe mail met url in de heading, enkel nog geadresseerde invullen en kan door
  J

 • Thor

  23 december 2010 om 20:27

  Deel 11 al, goed bezig!

 • WebbeDingetjes

  23 december 2010 om 21:17

  Ze zijn weer SUPER !!

  De photobooth tip wist ik al.

  Maar de andere 9 zijn echt ok…

 • iDennis

  23 december 2010 om 23:45

  Top tips weer, echt handig. Is er ook een toetsencombinatie voor het switchen tussen tabladen in Safari?

 • Marius

  24 december 2010 om 9:01

  De tip over het Dock met “vergroting uitschakelen” werkt ook anders om.

 • Exotic

  24 december 2010 om 13:39

  Lol Dennis, lees de eerste twee reacties :)

 • ipod touch

  24 december 2010 om 13:42

  @Dagaloni Thanks dat is echt handig. Wist ik nog niet maar ben pas net gaan werken met deze OS.

 • Cédric

  25 december 2010 om 14:34

  Ik heb de eerste tip al eens eerder gebruikt, maar deze keer blijkt hij niet meer te werken. Ik krijg steeds een foutmelding van Safari waarin staat dat er geen OSX Mail programma is geïnstalleerd, terwijl dat wel is geïnstalleerd. WIE KAN MIJ HELPEN????

 • Carrieann

  5 oktober 2011 om 5:20

  Call me wind because I am absltouley blown away.

 • bkilbd

  5 oktober 2011 om 10:49

  XYu3ap glguzdvcdgzp

 • zeqcljkni

  7 oktober 2011 om 17:42

  xuP9LJ eebkaucdthsv

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!