7 april 2013

De volgorde van de voorkeurenpanelen wijzigen

Via de systeemvoorkeuren in OS X krijg je toegang tot alle instellingen van je Mac. Soms is het even zoeken naar het juiste voorkeurenpaneel. Standaard zijn de voorkeurenpanelen gesorteerd in 4 of 5 categorieën genaamd: 'Persoonlijk', 'Hardware', 'Internet en draadloos' en 'Systeem'.

Als je gebruik maakt van 3rd party applicaties dan is ook de categorie ‘Overige’ aanwezig. In OS X is het mogelijk om de voorkeurenpanelen eenvoudig en snel te sorteren op alfabetische volgorde en kun je zelfs voorkeurpanelen verbergen.

Voorkeurenpaneel alfabetisch rangschikken

Wanneer je snel en voorkeurenpaneel wilt openen kan het soms even zoeken zijn in de categorieën, om het zoeken in de systeemvoorkeuren te vereenvoudigen kun je de voorkeurenpanelen rangschikken op alfabetische volgorde, dit kan enigszins een sneller resultaat opleveren. Om dit in te stellen ga je naar de systeemvoorkeuren.

Deze open je via  ▸ Systeemvoorkeuren…

Klik vervolgens bovenin in de systeemvoorkeuren-menubalk op 'Weergave' en selecteer de optie 'Sorteer alfabetisch'. De voorkeurpanelen worden op alfabetische volgorde gerangschikt, de categorieën zijn nu verdwenen.

Voorkeurpanelen individueel verbergen

Wanneer je een bepaald voorkeurenpaneel niet gebruikt, bijvoorbeeld 'Muis' omdat je niet in het bezit bent van een muis, dan kun je ervoor kiezen om deze te verbergen in Systeemvoorkeuren.

Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren... en klik gedurende enkele seconden op de knop ‘Toon alles’ tot de lijstweergave van de voorkeurpanelen verschijnt. Terwijl je de knop blijft indrukken scroll je onderaan deze lijst waar je de optie ‘Pas aan..’ kunt terugvinden.

Selecteer de optie en bij ieder voorkeurpaneel verschijnt er nu een ‘vinkje’, door het deactiveren van het vinkje kun je een voorkeurpaneel verbergen in systeemvoorkeuren. Zodra je de gewenste voorkeurpanelen hebt gedeactiveerd bevestig je dit door op ‘Gereed’ te klikken en zullen deze verdwijnen uit Systeemvoorkeuren.

Mocht deze handeling te omslachtig zijn, dan kun je ook boven in de menubalk Weergave ▸ Pas aan… de 'vinkjes' activeren.

Overige voorkeurpanelen de-installeren

Het is mogelijk om de overige voorkeurpanelen te verwijderen en automatisch te de-installeren in Systeemvoorkeuren. Klik hiervoor met behulp van een control + klik op een voorkeurpaneel in de sectie ‘Overige’. Selecteer de optie 'verwijder voorkeurenpaneel' om deze te de-installeren.

Meer tips voor systeemvoorkeuren kun je hier terugvinden.

Geupdate artikelReacties


Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!