11 juli 2011

De wachtwoordassistent activeren in Mac OS X

slotIn de beveiliging van informatie systemen is de mens vaak zelf de zwakste schakel. Wachtwoorden worden op post-it notes geschreven en onder het toetsenbord geplakt of er worden niet echt creatieve wachtwoorden bedacht.

Mac OS X bevat een handig hulpmiddel om je te helpen goede wachtwoorden te verzinnen. Dit hulpmiddel, de wachtwoordassistent is beschikbaar vanuit ieder wachtwoord dialoog venster (1). Met behulp van het slotje (2) of de onderstaande freeware tool.

De wachtwoordassistent kan random, alleen cijfers en cijfer+letters wachtwoorden automatisch genereren (3). De optie "Gemakkelijk te onthouden" is toegespitst op de Engelstalige markt waarbij combinaties met woorden worden weergegeven, er ontbreekt echter een Nederlandse woordenlijst.

wachtwoorden

De FIPS 181 optie genereert wachtwoorden die voldoen aan de Federal Information Processing Standaard van de Amerikaanse overheid. Om een super veilig wachtwoord te genereren is dit waarschijnlijk één van de betere methoden, bijkomend probleem is dat deze wachtwoorden (31 tekens groot) bijna niet te onthouden zijn.

Nu is het onder Mac OS X helemaal niet noodzakelijk om je wachtwoorden te blijven onthouden, je kan immers gebruik maken van de OS X feature "Sleutelhangertoegang" voor het bewaren van al je wachtwoorden. Pas natuurlijk wel op met een evntueele omschrijving (4) die je in sommige gevallen kan opgeven.

Codepoetry heeft een kleine gratis tool ontwikkeld om de wachtwoordassistent direct aan te kunnen roepen in OS X, zonder dit via een wachtwoord dialoog venster te hoeven doen. Door op de gedownloade applicatie te klikken wordt automatisch de Password Assistant in OS X aangeroepen.

De Password Assistant tool kun je hier downloaden: [download is niet meer beschikbaar], deze versie start de wachtwoordassistent op in de Nederlandse taal.

• Geupdate artikelReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!