25 juni 2017

iCloud: App-specifiek wachtwoord instellen en gebruiken (verplicht sinds 15 juni)

logo iCloud-sleutelhanger

Sinds 15 juni 2017 is het verplicht om een app-specifiek wachtwoord in te stellen voor iCloud. Misschien is het je al eens overkomen dat je een app-specifiek wachtwoord hebt moeten gebruiken tijdens het inloggen met je Apple ID (iCloud). Met app-specifieke wachtwoorden kun je veilig inloggen met je iCloud account wanneer je apps gebruikt die geen twee-staps-verificatie ondersteunen.

In dat geval kun je een speciaal wachtwoord aanmaken dat maar door één applicatie gebruikt kan worden. Bovendien wordt dit wachtwoord maar één keer gegenereerd met behulp van je Apple ID. Hierdoor is het super veilig en makkelijk in gebruik.

Wat is een app-specifiek wachtwoord?

Met app-specifieke wachtwoorden kun je veilig inloggen bij met je iCloud account en Apple ID als je apps gebruikt die niet automatisch twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie gebruiken. Omdat de app de verificatie niet kan voltooien moet je een alternatief gebruiken, dis is het app-specifiek wachtwoord. Dit wachtwoord genereer je via onderstaande procedure en is slechts éénmalig geldig. Je logt vervolgens in met je gebruikersnaam en het app-specifiek wachtwoord. Zolang je blijft ingelogd, blijft het wachtwoord werken. Zodra je uitlogt moet je weer een nieuwe app-specifiek wachtwoord aanmaken.

Een specifiek wachtwoord moet je dus alleen gebruiken om in te loggen met je account voor apps of voorzieningen die de verificatiecodes niet ondersteunen. Dit is een extra beveiliging van een hoog niveau en zorgt ervoor dat je primaire wachtwoord niet kan worden verzameld of opgeslagen door apps van derden die je gebruikt.

Een app-specifiek wachtwoord aanmaken en beheren voor iCloud

• Navigeer naar de Apple ID webpagina
• Log in met je Apple ID en voer eventueel de extra verificatie uit
• Navigeer vervolgens naar 'Beveiliging'
• Klik bij 'app-specifieke wachtwoorden' op 'Maak wachtwoord aan'

Geef de naam op van de applicatie die het wachtwoord zal gebruiken, bijvoorbeeld 'Outlook' en klik op 'maak aan'. Onmiddellijk wordt er een wachtwoord aangemaakt die je dient te kopiëren en te gebruiken in de applicatie in plaats van je Apple ID wachtwoord. Vul dus om in te loggen je Apple ID in en het app-specifieke wachtwoord wat je net hebt aangemaakt. Let wel, het app-specifiek wachtwoord kun je maar één keer gebruiken. Dit wachtwoord blijft actief zolang je ingelogd bent. Log je uit dan zal je dus een nieuw app-specifiek wachtwoord moeten genereren voor deze applicatie.

app-specifiek wachtwoord icloud instellen

App-specifieke wachtwoorden beheren

• Navigeer naar de Apple ID webpagina
• Log in met je Apple ID en voer eventueel de extra verificatie uit
• Navigeer vervolgens naar 'Beveiliging'
• Klik ongeveer bij 'app-specifieke wachtwoorden' op 'Wijzig'
• Kies voor de optie 'Bekijk geschiedenis'

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle applicaties waarvoor jij een wachtwoord hebt ingesteld. Door op het kruisje te klikken kun je het wachtwoord verwijderen. Hierdoor zal je uitloggen in de app waaraan dit wachtwoord is gekoppeld. Met de knop 'Alle intrekken' kun je alle app-specifieke wachtwoorden verwijderen.

Beperkingen en waarom het veilig is

In totaal mag je voorlopig 25 app-specifieke wachtwoorden genereren. Oude dien je dus tijdig te verwijderen via bovenstaande procedure. Het is goed dat app-specifieke wachtwoorden worden verplicht. In de Apple omgeving heeft Apple zelf de touwtjes in handen over je account en zal deze optimaal beveiligen. Wanneer je met je iCloud account inlogt in bijvoorbeeld een app van derde dan zijn je gegevens 'minder veilig'. Door gebruik te maken van een app-specifiek wachtwoord kan deze app je wachtwoord niet achterhalen en blijft deze veilig bij jezelf.

Lees ook: Twee-factor-authenticatie: De beste manier om je Apple ID te beveiligen

Meer info over de app-specifieke wachtwoorden vind je terug op een deze speciale Apple support-pagina

bijgewerkt artikel i.v.m. verplichting, origineel van 03/04/2015Reacties


 • Philip

  17 mei 2017 om 17:16

  Ik snap er niets van. Ik heb meer dan 25 apps die wachtwoorden gebruiken, dus ik ben beperkt tot 25 ? en door dit te verplichten, gaan mensen hun wachtwoorden opschrijven waardoor de veiligheid ACHTERUIT gaat … wat is hier de justificatie van ?

 • Nick Seamore

  17 mei 2017 om 20:34

  Het begint op de belastingdienst te lijken, makkelijker kunnen we het niet maken……

 • Wesley Fabry

  17 mei 2017 om 21:05

  @philip het is alleen voor Apps die gebruik willen maken van je iCloud wanneer deze bijvoorbeeld geen twee staps verificatie ondersteunen. Alle apps van Apple bijvoorbeeld kunnen dan, maar in theorie zijn er maar weinig apps van derde die de toegang tot je Apple ID of iCloud willen hebben. Hooguit mail apps. Dus zo’n vaart zal het niet lopen. Het app-specifiek wachtwoord kan maar éénmalig gebruikt worden. Wanneer je het vergeet moet je gewoon de oude verwijderen een nieuwe aanmaken. Dus opschrijven is niet nodig.

 • Felidae

  18 mei 2017 om 11:46

  Dit lijkt me het einde van Apple. Als ze deze onzin gaan introduceren dan ben ik snel weg.
  Afijn gelukkig heb ik niet veel apps, maar mocht ik er een tegenkomen en een ww moeten aanmaken dan gaat dat mooi niet gebeuren.

 • Theo

  18 mei 2017 om 11:48

  Ik heb iCloud ook lopen op een windows machine. Een van de windows programma’s maakt automatisch bij het afsluiten een backup op de iCloud…..

  Dan kan ik in de toekomst dus vergeten ?

 • Ruud

  18 mei 2017 om 22:56

  Om het gebruikers wat makkelijker te maken zou Apple ook apps kunnen verplichten gebruik te maken van 2 staps verificatie zodat wij niet gekke dingen hoeven te doen om een app te laten werken.

  Ik dacht dat Apple makkelijk en toegankelijk zo hoog in het vaandel had staan. Nu met al die beveiligingen wordt het gebruik er niet makkelijker op. Dus Apple verplicht makers hun apps beter te beveiligen AUB

  Dacht dat Apple de dienst uitmaakte maar merk dat Apple een beetje een inhaalslag moet maken. Android wordt steeds interessanter

  Ook het verplicht updaten of upgraden wordt ik soms helemaal kanarie van iOS 10 draait niet lekker op een iPad 4 maar ik kan niet downgraden wat een gezeik!!

 • Wesley Fabry

  19 mei 2017 om 8:07

  Ik merk dat er wat verwarring is, ik heb het artikel aangevuld met de extra uitleg wat een app-speciek wachtwoord nu precies is. Je leest het nu terug in het artikel.

 • Mike

  19 mei 2017 om 8:43

  Ik moet het een keer zien. Ik vond de 2 staps al een vervelend ding. Maar hoe weet je van tevoren of een app zo’n wachtwoord nodig heeft?
  Waarom moet de gebruiker naar een website (andere iCloud website) om apps toe te voegen?
  Jobs ging voor eenvoudigheid en gemak naar zijn klant. Maar heb de laatste jaren het idee dat het Apple is,…………. en zijn gebruiker.

 • Wesley Fabry

  19 mei 2017 om 9:19

  @mike apps die toegang willen tot je iCloud en Apple ID zijn echt beperkt. Hooguit wat mailapps. Geloof me, het is allemaal in het leven geroepen voor extra veiligheid.

 • Mike

  19 mei 2017 om 18:39

  @Wesley Fabry bedankt voor de toelichting. We wachten geduldig af. ;-)

 • Peter

  19 mei 2017 om 22:02

  Als ik op mijn iMac zo’n app specifiek wachtwoord maak, moet ik dan op mijn Macbook voor deze software hetzelfde wachtwoord gebruiken of weer een nieuwe laten maken ?

 • Kor

  20 mei 2017 om 12:45

  Ik ben bang dat sommige mensen iCloud en iCloud drive met elkaar verwarren.

  Dus Apps die toegang tot iCloud mail, calendar gegevens (bijv. Fantastical) en contacten willen hebben moeten een App specifiek paswoord hebben. Maar sla je bijv. PDF- of tekstbestanden op de iCloud Drive, dan hoeft de teksteditor geen paswoord te hebben.

 • Wesley Fabry

  22 mei 2017 om 10:30

  @peter Je krijgt het wachtwoord maar één keer te zien tijdens het aanmaken, maar ik geloof dat je hem wel op meerdere plekken kunt gebruiken, alleen kun je achteraf het wachtwoord niet meer opvragen dus dat resulteert vaak in meerdere app-specieke wachtwoorden.

 • Harold Bosch

  20 juni 2017 om 15:02

  Ik vind het maar vervelend.
  Spark wordt mijn nieuwe mailapp maar ik krijg het niet op mijn Mac en op mijn telefoon draaiend.
  Ik weet het wachtwoord niet…

 • Wesley Fabry

  20 juni 2017 om 15:05

  @harold wat je moet doen: log in op de Apple ID webpagina en ga naar ‘Beveiliging’. Klik bij ‘app-specifieke wachtwoorden’ op ‘Maak wachtwoord aan’. Maak vervolgens het wachtwoord aan en kopieer dit. Open nu de Spark app en log in met je e-mailadres en het zojuist aangemaakt app-specifieke wachtwoord. Je gebruikt dus het specifieke wachtwoord in plaats van je normale wachtwoord en log in. Herhaal dit voor alle applicatie die dit vereisen.

 • ad

  21 juni 2017 om 21:44

  kan bij beveiliging wachtwoord niet de gegevens vinden waar je het wachtwoord voor de app moet maken
  beveiligen is goed, maar zo wordt t overdreven
  sorry, krijg genoeg van apple

 • Ton Kloppenborg

  25 juni 2017 om 10:13

  Ik heb geen idee wat er bedoeld wordt en weet dus ook absoluut niet wat te doen.

 • Rudolf Lutz

  25 juni 2017 om 13:10

  Gezien de reacties is deze wachtwoord-procedure niet duidelijk. Ook ik snap er nog steeds niets van. Zelfs de persoon van Apple Helpdesk kon het mij niet uitleggen! Volgens die persoon zou het mij duidelijk worden als ik er tegen aan zou lopen…

 • Erwin

  25 juni 2017 om 14:11

  Google gebruikt deze werkwijze al langer !

Een reactie toevoegen: