4 juli 2022

App-specifieke wachtwoorden voor iCloud instellen en gebruiken

3 min leestijd
App-specifieke wachtwoorden voor iCloud instellen en gebruiken
Handleiding  
3 min leestijd

Sinds juni 2017 is het verplicht om een app-specifiek wachtwoord in te stellen voor iCloud voor sommige diensten. Misschien is het je al eens overkomen dat je een app-specifiek wachtwoord hebt moeten gebruiken tijdens het inloggen met je Apple ID (iCloud). Met app-specifieke wachtwoorden kun je veilig inloggen met je iCloud account wanneer je apps gebruikt die geen tweefactorauthenticatie ondersteunen.

In dat geval kun je een speciaal wachtwoord aanmaken dat maar door één applicatie gebruikt kan worden. Bovendien wordt dit wachtwoord maar één keer gegenereerd door je Apple ID. Hierdoor is het superveilig en makkelijk in gebruik.

Wat is een app-specifiek wachtwoord?

Met app-specifieke wachtwoorden kun je veilig inloggen bij met je iCloud account en Apple ID als je apps gebruikt die niet automatisch tweestapsverificatie of twee-factor-authenticatie gebruiken. Omdat de app de verificatie niet kan voltooien moet je een alternatief gebruiken, dis is het app-specifiek wachtwoord. Dit wachtwoord maak je via onderstaande werkwijze en is slechts éénmalig geldig. Je logt vervolgens in met je gebruikersnaam en het app-specifiek wachtwoord. Zolang je blijft ingelogd, blijft het wachtwoord werken. Zodra je uitlogt moet je weer een nieuwe app-specifiek wachtwoord aanmaken.

Een specifiek wachtwoord moet je dus alleen gebruiken om in te loggen met je account voor apps of voorzieningen die de verificatiecodes niet ondersteunen. Dit is een extra beveiliging van een hoog niveau en zorgt ervoor dat je primaire wachtwoord niet kan worden verzameld of opgeslagen door apps van derden die je gebruikt.

ook interessant
Apple ID en iCloud account beveiligen met Twee-factor-authenticatie
Apple ID en iCloud account beveiligen met Twee-factor-authenticatie

Met behulp van deze handleiding kun je makkelijk je iCloud en Apple ID beveiligen en kun je Twee-factor-authenticatie inschakelen.

App-specifieke wachtwoorden aanmaken voor iCloud

  • Navigeer naar de Apple ID webpagina
  • Log in met je Apple ID en voer eventueel de extra verificatie uit
  • Navigeer vervolgens naar 'Login en Beveiliging'
  • Open 'app-specifieke wachtwoorden'
  • Klik op de plusknop bij 'Wachtwoorden'

App-specifieke wachtwoorden voor iCloud instellen en gebruiken

Geef de naam op van de applicatie die het wachtwoord zal gebruiken, bijvoorbeeld 'Outlook' en klik op 'maak aan'. Onmiddellijk wordt er een wachtwoord aangemaakt die je moet kopiëren en gebruiken in de applicatie in plaats van je Apple ID-wachtwoord. Vul dus om in te loggen je Apple ID in en het app-specifieke wachtwoord wat je net hebt aangemaakt.

Let wel, het app-specifiek wachtwoord kun je maar één keer gebruiken. Dit wachtwoord blijft actief zolang je ingelogd bent. Log je uit dan zul je dus een nieuw app-specifiek wachtwoord moeten genereren voor deze applicatie.

ook interessant
iCloud-sleutelhanger activeren, instellen en gebruiken
iCloud-sleutelhanger activeren, instellen en gebruiken

Wat is iCloud-sleutelhanger? Uitleg hoe je jouw wachtwoorden en inloggegevens kunt synchroniseren met je iPhone, iPad en Mac.

iCloud app-specifieke wachtwoorden beheren

  • Navigeer naar de Apple ID webpagina
  • Log in met je Apple ID en voer eventueel de extra verificatie uit
  • Navigeer naar 'Login en Beveiliging'
  • Open 'app-specifieke wachtwoorden'

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van apps en diensten waarvoor jij een wachtwoord hebt ingesteld. Door op de min-knop te klikken kun je het wachtwoord verwijderen. Hierdoor zul je uitloggen in de app waaraan dit wachtwoord is gekoppeld. Met de knop 'Alles intrekken' kun je alle app-specifieke wachtwoorden verwijderen.

App-specifieke wachtwoorden voor iCloud instellen en gebruiken

Beperkingen en waarom het veilig is

In totaal mag je 25 app-specifieke wachtwoorden genereren. Oude dien je dus tijdig te verwijderen via bovenstaande stappen. Het is goed dat app-specifieke wachtwoorden verplicht zijn in somige situaties. In de Apple omgeving heeft Apple zelf de touwtjes in handen over je account en zal deze zo goed mogelijk beveiligen. Wanneer je met je iCloud account inlogt in bijvoorbeeld een app van derde dan zijn je gegevens 'minder veilig'. Door gebruik te maken van een app-specifiek wachtwoord kan deze app je wachtwoord niet achterhalen en blijft deze veilig bij jezelf.

Meer info over de app-specifieke wachtwoorden vind je terug op een deze speciale Apple support-pagina

ook interessant
Zoek iPhone gebruiken zonder beveiligingscode via iCloud-website
Zoek iPhone gebruiken zonder beveiligingscode via iCloud-website

Uitleg hoe je Zoek mijn iPhone kunt gebruiken op de iCloud-website zonder een beveiligingscode en hoe je Apple Pay kunt blokkeren.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt04/07/2022 11:16
Categorie Handleiding, iCloud
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  20 reacties


Reacties

  • Philip
    17 mei 2017 om 17:16

    Ik snap er niets van. Ik heb meer dan 25 apps die wachtwoorden gebruiken, dus ik ben beperkt tot 25 ? en door dit te verplichten, gaan mensen hun wachtwoorden opschrijven waardoor de veiligheid ACHTERUIT gaat … wat is hier de justificatie van ?

  • Wesley Fabry
    17 mei 2017 om 21:05

    @philip het is alleen voor Apps die gebruik willen maken van je iCloud wanneer deze bijvoorbeeld geen twee staps verificatie ondersteunen. Alle apps van Apple bijvoorbeeld kunnen dan, maar in theorie zijn er maar weinig apps van derde die de toegang tot je Apple ID of iCloud willen hebben. Hooguit mail apps. Dus zo’n vaart zal het niet lopen. Het app-specifiek wachtwoord kan maar éénmalig gebruikt worden. Wanneer je het vergeet moet je gewoon de oude verwijderen een nieuwe aanmaken. Dus opschrijven is niet nodig.

  • Nick Seamore
    17 mei 2017 om 20:34

    Het begint op de belastingdienst te lijken, makkelijker kunnen we het niet maken……

  • Felidae
    18 mei 2017 om 11:46

    Dit lijkt me het einde van Apple. Als ze deze onzin gaan introduceren dan ben ik snel weg.
    Afijn gelukkig heb ik niet veel apps, maar mocht ik er een tegenkomen en een ww moeten aanmaken dan gaat dat mooi niet gebeuren.

  • Theo
    18 mei 2017 om 11:48

    Ik heb iCloud ook lopen op een windows machine. Een van de windows programma’s maakt automatisch bij het afsluiten een backup op de iCloud…..

    Dan kan ik in de toekomst dus vergeten ?

  • Ruud
    18 mei 2017 om 22:56

    Om het gebruikers wat makkelijker te maken zou Apple ook apps kunnen verplichten gebruik te maken van 2 staps verificatie zodat wij niet gekke dingen hoeven te doen om een app te laten werken.

    Ik dacht dat Apple makkelijk en toegankelijk zo hoog in het vaandel had staan. Nu met al die beveiligingen wordt het gebruik er niet makkelijker op. Dus Apple verplicht makers hun apps beter te beveiligen AUB

    Dacht dat Apple de dienst uitmaakte maar merk dat Apple een beetje een inhaalslag moet maken. Android wordt steeds interessanter

    Ook het verplicht updaten of upgraden wordt ik soms helemaal kanarie van iOS 10 draait niet lekker op een iPad 4 maar ik kan niet downgraden wat een gezeik!!

  • Wesley Fabry
    19 mei 2017 om 8:07

    Ik merk dat er wat verwarring is, ik heb het artikel aangevuld met de extra uitleg wat een app-speciek wachtwoord nu precies is. Je leest het nu terug in het artikel.

  • Mike
    19 mei 2017 om 8:43

    Ik moet het een keer zien. Ik vond de 2 staps al een vervelend ding. Maar hoe weet je van tevoren of een app zo’n wachtwoord nodig heeft?
    Waarom moet de gebruiker naar een website (andere iCloud website) om apps toe te voegen?
    Jobs ging voor eenvoudigheid en gemak naar zijn klant. Maar heb de laatste jaren het idee dat het Apple is,…………. en zijn gebruiker.

  • Wesley Fabry
    19 mei 2017 om 9:19

    @mike apps die toegang willen tot je iCloud en Apple ID zijn echt beperkt. Hooguit wat mailapps. Geloof me, het is allemaal in het leven geroepen voor extra veiligheid.

  • Mike
    19 mei 2017 om 18:39

    @Wesley Fabry bedankt voor de toelichting. We wachten geduldig af. ;-)

  • Peter
    19 mei 2017 om 22:02

    Als ik op mijn iMac zo’n app specifiek wachtwoord maak, moet ik dan op mijn Macbook voor deze software hetzelfde wachtwoord gebruiken of weer een nieuwe laten maken ?

  • Kor
    20 mei 2017 om 12:45

    Ik ben bang dat sommige mensen iCloud en iCloud drive met elkaar verwarren.

    Dus Apps die toegang tot iCloud mail, calendar gegevens (bijv. Fantastical) en contacten willen hebben moeten een App specifiek paswoord hebben. Maar sla je bijv. PDF- of tekstbestanden op de iCloud Drive, dan hoeft de teksteditor geen paswoord te hebben.

  • Wesley Fabry
    22 mei 2017 om 10:30

    @peter Je krijgt het wachtwoord maar één keer te zien tijdens het aanmaken, maar ik geloof dat je hem wel op meerdere plekken kunt gebruiken, alleen kun je achteraf het wachtwoord niet meer opvragen dus dat resulteert vaak in meerdere app-specieke wachtwoorden.

  • Harold Bosch
    20 juni 2017 om 15:02

    Ik vind het maar vervelend.
    Spark wordt mijn nieuwe mailapp maar ik krijg het niet op mijn Mac en op mijn telefoon draaiend.
    Ik weet het wachtwoord niet…

  • Wesley Fabry
    20 juni 2017 om 15:05

    @harold wat je moet doen: log in op de Apple ID webpagina en ga naar ‘Beveiliging’. Klik bij ‘app-specifieke wachtwoorden’ op ‘Maak wachtwoord aan’. Maak vervolgens het wachtwoord aan en kopieer dit. Open nu de Spark app en log in met je e-mailadres en het zojuist aangemaakt app-specifieke wachtwoord. Je gebruikt dus het specifieke wachtwoord in plaats van je normale wachtwoord en log in. Herhaal dit voor alle applicatie die dit vereisen.

  • ad
    21 juni 2017 om 21:44

    kan bij beveiliging wachtwoord niet de gegevens vinden waar je het wachtwoord voor de app moet maken
    beveiligen is goed, maar zo wordt t overdreven
    sorry, krijg genoeg van apple

  • Ton Kloppenborg
    25 juni 2017 om 10:13

    Ik heb geen idee wat er bedoeld wordt en weet dus ook absoluut niet wat te doen.

  • Rudolf Lutz
    25 juni 2017 om 13:10

    Gezien de reacties is deze wachtwoord-procedure niet duidelijk. Ook ik snap er nog steeds niets van. Zelfs de persoon van Apple Helpdesk kon het mij niet uitleggen! Volgens die persoon zou het mij duidelijk worden als ik er tegen aan zou lopen…

  • Erwin
    25 juni 2017 om 14:11

    Google gebruikt deze werkwijze al langer !

  • Rinustp
    12 mei 2020 om 2:08

    Je moet niet te moeilijk denken. Ik heb al diverse keren zo’n wachtwoord gebruikt. Het is niet moeilijk.

    Voorbeeld: Je wilt e-mails uit je icloudaccount ophalen via de mailclient Thunderbird. Dan moet je het account aanmaken in Thunderbird. Met je mailadres en wachtwoord. Je zou dan het wachtwoord van je AppleID in moeten vullen. Dat is dus niet veilig. Apple biedt je de mogelijkheid om een apart wachtwoord voor Thunderbird aan te maken. Dat noemen ze een app specifiek wachtwoord omdat het alleen voor die app (Thunderbird) is bedoelt.
    Het app specifiek wachtwoord maak je aan zoals hierboven omschreven en neem je over in het icloud account wat je aan thunderbird wilt toevoegen. Het wachtwoord bestaat uit 12 letters of cijfers. Dit wordt door Apple aangemaakt. Je hoeft het alleen maar over te nemen.
    Je hebt dan een wachtwoord wat een alternatief is voor je Apple wachtwoord. Dit is veel veiliger.
    Zo kan het zijn dat je in een andere app ook zo’n wachtwoord moet gebruiken. Zoals bijvoorbeeld in Spark.
    Dan doe je dat ook op de manier die Wesley beschrijft.

    In Spark werkt het wel in Thunderbird niet. Maar het is ook maar een voorbeeld.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store