8 september 2010

De wijzigingen in iOS 4.1

Vandaag wordt naar alle waarschijnlijkheid officieel iOS 4.1 voor iPhone 3G, 3GS, 4 en iPod Touch beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in iOS 4.1.

• Spellingscontrole

We hebben er lang op moeten wachten maar vanaf nu is het mogelijk om de spellingscontrole uit te schakelen. De optie is terug te vinden in het menu: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Optie: Controleer spelling.

• Bluetooth

In de eerdere versies van iOS 4 was een vervelende bug aanwezig waardoor het in bepaalde gevallen niet lukte om te connecten met een extern apparaat zoals bijvoorbeeld een draadloos toetsenbord. De bug is gefixed en het koppelen van apparaten werkt nu stuk sneller en betrouwbaarder.

De bluetooth stack is in iOS 4.1 volledig compatible gemaakt met AVRCP. AVRCP is het aansturingsmechanisme waarvan bluetooth headsets en autoradio's gebruik maken. Het is vanaf deze externe apparaten nu mogelijk om de audiofuncties van een gekoppelde iPhone te bedienen.

Game Center

Sinds versie iOS 4.0 was Game Center al aanwezig in de developer beta versies. Apple heeft besloten om Game Center nu officieel te lanceren in iOS 4.1. Met Game Center kan je je vrienden uitdagen of via een matching algoritme automatisch in contact komen met andere spelers. Tevens geeft Game Center je de mogelijkheid om je scores te vergelijken met andere spelers en nieuwe games te ontdekken. Helaas is Game Center niet beschikbaar op de iPhone 3G.

• iTunes app

Met behulp van de iTunes app is het vanaf nu mogelijk om tv-series huren. Helaas is deze optie evenals de optie om tv-series te kopen vooralsnog niet beschikbaar voor Nederlandse iTunes accounts.

In iTunes 10 heeft Apple vorige week Ping geïntroduceerd. In de iTunes app is er nu ook een optie bijgekomen om je iTunes Ping account te bekijken. Je kunt in de Ping sectie je activiteiten bekijken en updaten. Tevens is er een overzicht met al je volgers en kan je je eigen Ping profiel bekijken.

Device specifieke wijzigingen:

iPhone 4

In iOS 4.1 is het probleem met de proximity sensor opgelost. Door deze bug kwam het voor dat het scherm niet werd uitgeschakeld op het moment dat je aan het bellen was. Door de aanraking van je oor met het touchscreen kon het voorkomen dat je mute of één van de andere knoppen op het scherm per ongeluk ‘indrukte’.

Een nieuwe feature in iOS 4.1 voor de iPhone 4 is HDR. Met HDR (High Dynamic Range) kan je foto’s maken waarbij de fotocamera drie foto’s maakt: een overbelichte, een onderbelichte en een normale foto. De drie gemaakte foto’s worden gecombineerd tot een geoptimaliseerde versie wat in sommige gevallen een verbluffend resultaat geeft.

Nadat een HDR foto is gemaakt wordt zowel de standaard als de HDR versie opgeslagen in de fotorol. Om geheugenruimte te besparen kan je er voor kiezen om dit uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Foto’s ▸ optie: Bewaar normale foto.

Zie ook: 5 Tips voor het maken van HDR foto's

Met de iPhone 4 is het mogelijk om video's te maken in 720HD kwaliteit. Vanuit de standaard Foto’s app is het nu mogelijk om de video’s in 720HD formaat te uploaden naar Youtube en Mobile Me.

iPhone 3G

En als laatste is er dan eindelijk goed nieuws voor de bezitters van een iPhone 3G. Apple heeft in iOS 4.1 een groot aantal specifieke iPhone 3G bugs opgelost waardoor deze weer een stuk sneller en vloeiender werkt. De verschillen in performance kan je zien in de onderstaande youtube video.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1q0jVRwHy00Reacties


 • Stan

  8 september 2010 om 9:02

  Mooi, ik ben benieuwd wanneer de update beschikbaar komt. Dat zal wel tegen de avond zijn.

 • yvan

  8 september 2010 om 9:17

  ik heb de test een gedaan met een iPhone 3GS met 3.1.3 en ik zie toch wel heel wat verschil hoor. Vooral in het stukje om een sms te sturen is de oude versie een stuk sneller. Internet, foto’s of maps geeft niet veel verschil.

 • Flieps

  8 september 2010 om 9:39

  @Yvan

  Welke test heb je precies gedaan? 3.1.3 tegenover 4.1? De bovenstaande test op Youtube is niet echt representatief, vind ik. Ik ga er vanuit dat 4.1 sneller is dan 4.0, maar ik wil weten of het ongeveer gelijk is aan 3.1.3.

  Ik draai nu nog op 3.1.3 en wacht de eerste reacties op het Apple Forum even af om te kijken of deze update goed genoeg is voor de 3G.

 • Jeroen

  8 september 2010 om 10:25

  Sinds gisteren iOS 4.1 draaien. Eindelijk weer een telefoon die niet iedere 10 seconden een halve minuut hangt! Met name Safari had hier veel last van; dat loopt nu weer lekker vloeiend

  iOS 3.1 was volgens mij wel iets sneller, maar het is nu in ieder geval weer werkbaar. Ik ben weer een blije iPhone gebruiker!

 • Richard

  8 september 2010 om 13:24

  Helemaal met Jeroen eens, wer een iPhone die werkbaar is (3G).

  Opmerking of het enige wat ik heb geconstateerd is: wanneer je je Google Agenda via Exchange synct, zijn de blije happy kleurtjes van je verschillende agenda’s in de Agenda App op je iPhone veranderd naar pastel kleurtjes….update in iOS4.1? of misschien netzoals iTunes 10 een voorproefje van een nieuwe OS look die Apple inslaat? Who knows….

 • Nino

  8 september 2010 om 18:51

  Maar wanneer kunnen we gebruik maken van game center, als ik iOS 4.1 al heb geïnstalleerd.

 • Jasper PC Service

  8 september 2010 om 19:31

  nino je moet wel 3gs hebben 3g heb je geen gamecenter op

 • Nino

  8 september 2010 om 19:51

  @jasper PC service ik heb een iPhone 4, maar game center staat er ook wel, maar ik kan er alleen er staan geen spelletjes in, het lijkt wel alsof er eerst een update moet komen voor al die games, voordat je ze met gamecenter kan gebruiken, kan dat kloppen? want bij mij bij games staat er niks.

 • Jasper PC Service

  8 september 2010 om 21:06

  nu je hebt zegt zal ik morgen eens naar kijken weet niet wat dat is

 • yvan

  9 september 2010 om 12:21

  @Flieps

  ik heb een 3Gs en heb proberen de timing van het filmpje te volgen. Mijn oude 3.1.3 is sneller als beide iOs4’s.

 • Eddy

  9 september 2010 om 15:49

  ben ik dan echt de enige die autocorrectie al 1,5 jaar wel kan uitschakelen? :S

 • Jan

  10 september 2010 om 20:05

  Krijg helaas nog steeds geen draadloos toetsenbord in beeld via bluetooth.
  Iemand tips ?? Thnx.

 • Diederik

  18 september 2010 om 10:16

  Kan je dat stomme game center ook uitzetten of verwijderen? Allerlei spelletjes die ik gewoon in m’n eentje wil spelen, vragen om in te mogen loggen op m’n game center account (Ja, Jottem! Dan kan ik gamen met m’n vriendjes! Bweeerk, daar zit ik dus niet op te wachten….)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!