5 september 2010

5 tips voor het maken van HDR foto’s

Vanaf 8 september zal iOS 4.1 beschikbaar komen voor het grote publiek, de Golden Master (GM) is momenteel al te downloaden. De opvallendste nieuwe functie in iOS 4.1 is de mogelijkheid om HDR foto's te maken, iedereen met een iPhone 4 zal deze functie kunnen gebruiken. Om te beginnen is het handig om uit te leggen wat HDR (High Dynamic Range) precies inhoud.

Een HDR foto bestaat uit verschillende foto's met ieder een andere belichting, in het geval van de iPhone worden er drie foto's gemaakt (één onderbelicht, één overbelicht en één origineel). De iPhone voegt deze foto's automatisch samen tot een HDR foto, op deze manier is de foto in zijn geheel goed belicht. De HDR foto en het origineel worden opgeslagen op de iPhone.

1. Hou de iPhone zo stil mogelijk tijdens het maken van een HDR, op deze manier is het verschil tussen de drie foto's zo klein mogelijk en is het resultaat het beste. Probeer wanneer mogelijk ergens op te steunen zodat het maken van de drie foto's zo stil mogelijk gebeurt.

2. Net als het bewegen van de iPhone kunnen ook bewegende objecten zorgen voor een minder resultaat, zorg er tijdens het maken van een HDR bij voorkeur voor dat er zo min mogelijk beweging is (denk aan mensen en auto's maar ook bomen die bewegen door de wind).

3. Wanneer er weinig contrast zit tussen zwart en wit kun je je afvragen of het maken van een HDR wel de moeite waard is, in sommige gevallen kan een HDR in zo'n geval zelfs lelijker worden dan het origineel maar omdat het maken van een HDR foto met de iPhone zo makkelijk is heb je eigenlijk niets te verliezen.

4. Wanneer het schemert of donker is vangt de sensor van de iPhone erg veel ruis op, hierdoor kan het resultaat erg tegenvallen.

5. Het maken van een HDR foto kan veel plezier opleveren wanneer het resultaat verbluffend is, mijn advies is om vooral veel uit te proberen. Ikzelf maak graag HDR's van landschappen en mooie luchten, doordat hier vaak veel contrast in zit zijn de resultaten vaak prachtig.


Reacties


 • Gabrie

  5 september 2010 om 9:33

  Hoe maak je die HDR foto? Ik heb een 3G met de 4.1 versie die nu al via niet-Apple websites te downloaden was. Maar ik zie niet hoe ik die HDR foto moet maken. Of is dit voor de 3G niet beschikbaar?

 • see sharp

  5 september 2010 om 9:50

  @gabrie Zoals in de eerste alinea staat: iedereen met een iPhone 4 kan HDR foto’s maken.

 • bigkevx2

  5 september 2010 om 16:47

  Correctie,

  HDR wordt toegevoegd aan IOS 4.1 en is WEL te gebruiken op een iPhone 3G(s)
  Voor de 3G ben ik niet zeker aangezien sommige functies in IOS4.x al niet werken op de 3G.

 • Richard

  5 september 2010 om 17:38

  @bigkevx2: HDR is alleen beschikbaar op de iPhone 4

  Zojuist zelf getest op een 3GS met 4.1.

  En de officiele tekst van de Apple website:

  “Take great photos that capture a wider range of light intensity using the new high dynamic range (HDR) setting on iPhone 4, which automatically combines multiple exposures into a single HDR image.”

 • karel-willem

  7 september 2010 om 17:11

  HDR is beschikbaar voor elke iPhone 3G en 3Gs.
  Installeer gewoon Pro HDR* uit de App Store.
  Het resultaat is af en toe verbluffend.

  *Er zijn meer apps die hetzelfde doen. Dit is maar een voorbeeld.

 • Oliver

  8 september 2010 om 10:17

  Kan je na het maken van een hdr foto ook nog kiezen welke je wilt? (het orgineel of de hdr?)

 • Pepijn

  8 september 2010 om 10:19

  Ze worden beiden opgeslagen, je kunt 1 van de twee, of ze alle twee verwijderen.

Een reactie toevoegen: