9 december 2012

De zeven verdwenen iTunes 11 opties op een rij

Met de komst van iTunes 11 zijn er tal van nieuwe opties en functies toegevoegd. De interface is voorzien van een nieuwe strakke look en de minispeler is voorzien van extra functionaliteit. De meest handige nieuwe functie is de verbeterde zoekfunctie binnen de applicatie.

Er zijn echter met de komst van iTunes 11 ook een aantal functies en opties verdwenen. Sommige zullen niet gemist worden, er zijn echter wel een aantal opties die we graag terug zien komen. Bekijk onderstaand overzicht van alle verdwenen opties en functies in iTunes 11.

CoverFlow

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de CoverFlow weergave is verdwenen in iTunes. CoverFlow was in 2006 de nieuwe 'hoofdfunctie' van iTunes, deze gaf op een leuke manier al je albumcovers weer. Het was dus vooral een eyecatcher in iTunes, die we nu niet meer kunnen activeren. Wanneer je nog wat heimwee hebt naar deze functie kun je de iTunes Store openen, hier is nog een soort van CoverFlow te bewonderen.

Het afscheid van iTunes DJ

Via iTunes DJ was het mogelijk om een afspeellijst aan te maken van je gehele bibliotheek die nooit ophield. Deze kon uren door je favoriete muziek afspelen, in samenwerking met de remote app kon je nummers 'aanvragen' en plaatsen in deze lijst. Echt helemaal is deze functie niet weg, deze is min of meer vervangen door de 'Volgende'-lijst die in principe het zelfde werkt.

Aaneensluitend album

Wanneer je meerdere muzieknummers of album seleceteerde in voorgaande versies van iTunes kun je de optie 'Aaneensluitend album' activeren. Dit deed je via het infovenster bij het tabblad 'Opties'. Hierdoor werden de muzieknummers afgespeeld zonder pauzes tussen de verschillende nummers. In iTunes 11 is deze optie verdwenen en vanaf nu standaard geactiveerd, je kunt de optie beheren via iTunes ▸ Voorkeuren ▸ Afspelen ▸ Laat in elkaar overvloeien.

Meerdere vensters

Het was in iTunes mogelijk gehele afspeellijsten, albums, artiesten, enzovoorts te openen in een apart venster. Dit is niet meer mogelijk in iTunes 11 en alles wordt weergegeven in één venster

iTunes Sidebar

Niet alleen de navigatiekolom is verdwenen in iTunes 11, ook de iTunes Sidebar die zich aan de andere kant van het scherm bevond. Hierin vond je vooral informatie terug van Genius aanbevelingen en ooit kon je hier ook je Ping activiteiten bekijken. Zeg vaarwel tegen deze functie, maar hij is niet helemaal verdwenen. Wanneer je genius-informatie wilt verkrijgen dien je met je muisaanwijzer op een nummer te gaan staan en vervolgens op het pijltje te klikken. Selecteer hier de optie 'Genius-suggesties'.

Minispeler

De Minispeler is uiteraard niet verdwenen, deze is zelfs voorzien van een hoop extra functies. Echter is het niet meer mogelijk om het volume aan te passen vanuit de minispeler.

Dubbele nummers

Een functie waar een hoop gebruikers over klagen en deze nu al enorm missen. Wanneer je opzoek wilt gaan naar dubbele nummers kun je helaas niet meer terecht bij iTunes zelf. Echter heeft Apple laten weten deze functie via een update opnieuw toe te voegen aan iTunes, wanneer dit gaat gebeuren is helaas nog niet bekend. Wanneer je niet wilt wachten op Apple kun je alvast een third party applicatie downloaden in de Mac App Store. Deze applicaties kunnen ook je muziekbibliotheek doorzoeken naar dubbele nummers.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

SongCleaner ~ Delete all double MP3 files
SongCleaner ~ Delete all double MP3 filesCategorie: Music, Utilities
Ontwikkelaar: Rijen Technology Limited
Mac OS X  4+  1 MB DOWNLOAD  € 5.49
Song deDuper
Song deDuperCategorie: Music, Entertainment
Ontwikkelaar: matthias de la roche
Mac OS X  4+  2 MB DOWNLOAD  € 5.49

Meer tips over iTunes 11 kun je hier terugvinden.Reacties


 • luk de clercq

  9 december 2012 om 10:25

  één grote flater, deze itunes 11 (zegt deze man die al sinds de jaren 1980 met mac werkt).
  werken bovendien niet: importeren mp4, het veld “laatste keer”.

  weggooien, die handel. ik wil itunes 10 terug!

 • Hugo

  9 december 2012 om 11:06

  Werkt hier perfect. Met iTunes Match zoekt hij overigens automatisch naar duplicaten:

 • JW

  9 december 2012 om 11:56

  Je hebt nog een functie gemist in je opsomming: ook de functie random werkt nu anders.

  In 10.7 kon je op de random knop klikken zodat de nummers willekeurig werden gesorteerd in een afspeellijst. Dat is handig als je synchroniseert naar een iPod.

  Deze functie is verdwenen: de random knop is er nog wel, maar als je erop klikt dan begin willekeurig afspelen. De sortering van de nummers is ongewijzigd.

 • Remco

  9 december 2012 om 12:59

  En een negende (na de 8ste van JW):
  Bij Podcasts kon je vroegen met het toetsenbord navigeren. Nu is – na het afspelen van een video – de focus verdwenen. Geen pijl naar beneden en ENTER voor de volgende video. Nu moet je eerst met de muis de volgende aanwijzen / klikken. Grrrr. Het begint steeds meer af te takelen, dat OSX. Dit waren juist de kleine handigheidjes.

 • Flieps

  9 december 2012 om 13:40

  Ben er blij met iTunes 11. Ik vind de interface erg mooi. De verdwenen functies gebruikte ik niet of nauwelijks.

 • Els

  9 december 2012 om 21:37

  Na update Itunes 11, problemen met mijn apple tv. Bij sluimerstand van mijn Mac, stop de film met afspelen en krijg ik de melding om de thuisdeling aan te zetten terwijl deze al ingesteld staat.

 • Jeroen

  10 december 2012 om 7:16

  In de album view kon je ook albums groeperen, bijvoorbeeld op albumbeoordeling of jaar. Zo ook de artiesten view, waarbij je alle albums van een artiest kon groeperen. Nu is het gewoon 1 lange lijst, waarin geen onderscheid te maken is.

 • René

  10 december 2012 om 18:28

  Ik heb Itunes 10 m.b.v. de time machine weer teruggezet (ging overigens niet zonder slag of stoot) Wat een waardeloze versie. Ik mis precies de 10 bovengenoemde functies.

 • Bart

  10 december 2012 om 20:37

  De linkerzijbalk is niet verdwenen, deze is alleen op verborgen ingesteld. Ga bovenin naar ‘weergave > toon zijbalk’ en het snelmenu komt weer tevoorschijn.

  Dat vind ik toch nét iets fijner werken dan die knopjes bovenin.

 • rob

  10 december 2012 om 20:38

  In de iTunes minispeler is het volume wel te regelen. Klik op de AirPlay knop. 3e van rechts en de volume schuifbalk verschijnt naast de keuzes voor de luidsprekers.

 • Bart

  10 december 2012 om 20:39

  Ook is het directe knopje ‘ga naar het huidige nummer in de lijst’ verdwenen. In versie 10 kon je bovenin, naast de titel van het nummer, op een pijltje klikken, waarna je meteen naar dat nummer in je bibliotheek ging.

  Dit is in 11 vervangen door een pijltje naast de titel dat je een klein snelmenu laat zien, waar deze optie nu tussen staat. Een klikje meer dus.

 • Wesley Fabry

  10 december 2012 om 20:41

  @bart om die zijbalk gaat het niet, het gaat over de rechter…

 • Simon

  10 december 2012 om 21:49

  Wat ik super irritant vind is dat bij het syncen met mijn iPhone en iPad via een kabel, de voortgangsbalk in de minispeler is verdwenen. Ten tweede de voorvertoning van afbeeldingen linksonder in de zijbalk is ook verdwenen iets dat ik heel vaak bijna standaard gebruikte. Verder is alle logica verdwenen, het zal wel wennen, maar toch. Ook wel door jullie genoemd, het niet kunnen zoeken naar dubbele nummers is weer een zoveelste flater. Apple wees toch iets zorgvuldiger voordat je dit soort zaken de wereld in gooit.

 • rene v h

  11 december 2012 om 8:59

  wat een bagger pakket dit Itunes 11,

  ik kan ook op een of andere manier niet meer zelfgemaakte songs/mp3 naar mijn iphone slepen, iemand een idee hoe dit nu kan ?

 • Alex

  11 december 2012 om 20:25

  Het behoeft enige gewenning, maar het ziet er wel allemaal wat gelikter uit. Zijn wel wat puntjes waar ik me al aan erger. Wellicht dat jullie me daarbij kunnen helpen?

  Eerste is dat ik niet meer (voorheen onderin) hoeveel albums, films en tv series in tunes heb staan. In feiten maakt het weinig uit, maar wil het graag weten :)

  Tweede is dat thuisvideo’s tabblad. Wanneer ik mp4 films toevoeg knalt hij deze bij het ‘thuisvideo’s’ tabblad. Waarna ik dus deze dus moet omzetten naar films. Geen moeite, maar wel heel vervelend.

  Ideeën zijn welkom! ;)

 • Adriaan Ros

  12 december 2012 om 11:02

  Aan iets nieuws moet je wennen maar dit vind ik helemaal niks.

  Ik zoek me rot hoe ik iets uit de bibliotheek kan verwijderen, maar ik kan het nergens vinden. Tips iemand?

 • Mishendr

  13 december 2012 om 11:16

  Mensen, allemaal melden bij Apple:

  http://Www.apple.com/feedback

 • Ryan

  14 december 2012 om 11:38

  Net een itunes update geinstalleerd, Show Duplicate Items is weer terug onder View!

  ik vind het wel fijn, heb niet echt klachten

 • vincentdc

  15 december 2012 om 11:35

  @adriaan ros: om een nummer uit je bibliotheek te verwijderen, selecteer je het nummer in het tabblad ‘Nummers’ Hier klik je rechts en de op 2 na laatste optie is ‘Verwijderen’

 • Ouw

  15 december 2012 om 18:29

  @Ryan
  Show duplicate items is inderdaad terug. Helaas voor klassieke muziek volstrekt nutteloos. iTunes ziet bijv. alle Adagio’s, Allegro’s, enz. van totaal verschillende composities en verschillende componisten als duplicaten. In feite is iTunes voor klassieke muziek een ramp. Duidelijk geschreven door lieden die uitsluitend in termen van ‘songs’ denken en verder geen benul hebben.

 • Daniël

  19 december 2012 om 0:08

  @ Alex, je kan door de statusbalk weer te geven, weer de aantallen zien…

 • Daniël

  19 december 2012 om 0:16

  Wat mij betreft halen ze voor de Mac versie de niveau regelaar weg en is auto correctie altijd geactiveerd. Ook zou ik er voorstander van zijn dat bij info de tabblad indeling anders wordt: één tabblad per mediatype zoals film, muziekvideo, muziek, etc. Zodat je specifiek de velden ziet voor dat type media en er zouden ook wel velden bij mogen komen zoals omschrijving, rating en HD bij film.

 • Wilfred

  20 december 2012 om 6:49

  Ook bij mij tijdens het afspelen van een film op Apple tv stopt deze en moet ik thuisdeling inschakelen terwijl het al ingeschakeld is.

 • anja van der vorst

  21 december 2012 om 11:50

  Er ontbreekt NOG een ‘verdwijning’ in het rijtje: voorheen kon je in ‘zoeken’ ook zoeken in de opmerkingen, voor een DJ (als ik) een belangrijk instrument. Dat kan nu niet meer. Een groot gemis!!!

 • Ralph

  22 december 2012 om 16:06

  Mis de coverflow en de afbeelding links onder. Gaat Itunes hier iets aan doen?

 • Martinus

  22 december 2012 om 17:12

  ook de icoontjes in de apps bibliotheek, als lijst weergegeven, ontbreken op elke regel. En die mooie zwarte achtergrond als je je albums als ikonen weergeeft. Ben er niet enthausiast over.

 • joop

  23 december 2012 om 0:59

  Het is een puinhoop…albums zijn niet meer onder de eigen naam te vinden maar in een map “verzamelinegen”geplaatst, shuffle op de hele bibliotheek doet het niet meer, de zoekfunctie is om zeep geholpen,shuffle play weg..

  Ik zou ook graag terug naar versie 10… misschien een optie bij de volgende update?

 • robert

  24 december 2012 om 13:51

  Ik word helemaal gek van itunes 11. Maar ook van nieuwe besturingssysteem. Waar je eerst alles automatisch kon koppelen en samenvoegen ben ik nu als een windows nerd aan het zoeken naar alles! Heb een eerste generatie appletv die ik aan itunes 11 wil koppelen. Niet te vinden!!

 • Daniël

  24 december 2012 om 22:31

  Zoeken gaat inderdaad een stuk minder en de opmerkingen ook. Volgens mij werkt deze nog wel in lijst weergave.

 • Tommy

  25 december 2012 om 0:12

  na installatie ML ook update naar Itunes 11 geprobeerd. Dat ze bij Apple maar snel terug een soort coverflow terug invoeren of het programma kwa looks de mogelijkheid geven om als gebruiker aan te passen! Met coverflow had je toch een duidelijker zicht op het spel en als het je stoorde kon je dit toch wegklikken ipv nu alles mini mini mini. Straks nog vergrootglas nodig?
  Terug voorlopig mijn oude 10.7 terug gezet!

 • mark de mey

  25 december 2012 om 18:07

  Versie 11 is een grote ontgoocheling. Ik werk ook al sinds de jaren 80 met Apple/Mac, maar het gaat niet de goede kant op. Gebruikers zouden moeten kunnen kiezen tussen versie 10 of 11; versie 10 is echter niet meer te downloaden (of…?)

 • Eelco

  30 december 2012 om 15:27

  Gisteren mijn ebooks opnieuw ingericht en bijgewerkt. Betekende dat ik in Itunes een hoop correctie moest toepassen. Op zich geen probleem, maar Itunes heeft steeds meer moeite om nieuwe boeken toe te voegen.
  Meer mensen met dat probleem?
  Is mijn bibliotheek inmiddels te groot?

  Ook het afsluiten is een probleem aan het worden, moet steeds vaker Itunes geforceerd afsluiten.

 • Inge

  4 januari 2013 om 19:35

  Ik kan na updaten van iTunes naar versie 11, niet meer zoeken naar artiesten die in een ‘verzamelalbum’ staan.
  Zo frustrerend! Het lijkt alsof er een hoop muziek kwijt is, het is er, maar wordt niet weergegeven bij het zoeken.
  Gebruik al jaren iTunes naar volle tevredenheid, maar deze Windowseske toestanden kan ik missen als kiespijn.

 • Frank

  9 januari 2013 om 15:28

  Mijn hele muziekbibliotheek is nu op alfabetische volgorde gerangschikt op artiesten, terwijl ik op albums wil sorteren. Het tabblad sorteren lijkt geen enkele functie meer te hebben.

 • Danny

  14 januari 2013 om 15:50

  En hoe druk je de lijst af als je nummers op cd hebt gebrand (trouwens ook de functie ‘branden’ is ver te zoeken)?

 • Tjeu

  23 januari 2013 om 15:16

  iTunes 11 gewoon ruk bevonden, heb er 2 maanden mee gespeeld, nu weer 10.7 terug, ziet er allemaal veel beter uit op m’n mediacenter die aan de TV hangt. Bladeren met Coverflow is veel meer uitnodigend om een bepaalde cd af te spelen.

 • Christian Himpe

  6 februari 2013 om 22:52

  In de vuilbak daarmee, de versie 11. Waar Apple naar toe wil is een iTunes zoals op een tablet. Alles wordt gewoon uit uw handen genomen. Ze willen dat u zo weinig mogelijk iets zelf kunt doen en uitvoeren. Die versie is gewoon een kant en klaar product. De volgende versie is er een waar u niet meer moet en kan veranderen. Jullie zien dat toch in ?. Ik heb versie 10.7.0.121 terug geplaatst en dat is goed zoals het was. Daar hadden ze nog wat extras kunnen aan doen in plaats van te tabletten. Later, U zal zien dat ik gelijk heb.

 • maltje

  25 februari 2013 om 10:02

  Hoe speel ik 1 dezlfde cd af?
  Ik krijg de shuffle blijkbaar niet uit

 • Henk

  2 maart 2013 om 12:17

  @jeroen

  Ben ik het ook mee eens hoor. Bij de vorige versie kon je nog een albumhoes zien in de lijst met al je nummers. Zo kon ik makkelijk een nummer zoeken als ik wist bij welk album het hoorde, nu is het een lange lijst en totaal geen overzicht meer. Ga ik naar albums en speel ik daar wat af, dan speelt hij speciafiek dat album af en dat wil ik nou ook weer niet. Er zitten leuke dingen in deze versie, maar er zijn ook heel veel dingen weggelaten wat er niet beter op geworden is..

 • Arnold

  3 maart 2013 om 0:02

  Ik wil op mijn MacBookPro een album in de originele volgorde afspelen. Alsof je de CD in een speler stopt en op play drukt.
  Op de iPhone werkt dit moeiteloos maar met iTunes 11.0.2 op de MBP is me dat nog niet gelukt.
  Dit moet toch zonder al te veel omwegen mogelijke zijn?

 • Arnold

  3 maart 2013 om 0:04

  Ik wil op mijn MacBookPro een album in de originele volgorde afspelen. Alsof je de CD in een speler stopt en op play drukt.
  Op de iPhone werkt dit moeiteloos maar met iTunes 11.0.2 op de MBP is me dat nog niet gelukt.
  Dit moet toch zonder al te veel omwegen mogelijk zijn?

 • Inge

  17 maart 2013 om 13:05

  Ik ben plotseling al mijn afspeellijsten kwijt…hoe krijg ik ze terug???

 • Peter

  8 april 2013 om 20:27

  Normaal kon je tracks samenvoegen in de taakbalk bij geavanceerd.
  Maar deze optie is bij mij totaal verdwenen, uit de taakbalk bovenin het scherm.
  Geavanceerd staat wel onder itunes vorkeuren, tabblad geavanceerd maar daar kan ik niks mee.
  Is er iemand die mij kan adviseren ?

 • Henny Beukema

  9 april 2013 om 13:34

  Ik ben al 2x al mijn bestanden kwijt geraakt dit jaar, behalve de gekochte muziek. Via terugzetten Library is me het gelukt, alleen was ik mijn afspeellijsten deels kwijt. Hoe kan dit gebeuren en hoe kan ik dit voorkomen?

 • nancy

  27 april 2013 om 11:48

  afspeellijsten zijn ineens verdwenen, hoe plaats ik ze terug?

 • den b037h

  1 mei 2013 om 22:38

  dubbel swype met de magic mouse en ik zit op itunes… ik krijg met geen mogenlijkheid itunes weer in mijn bureaublad.

  wie kan me helpen

 • rotterdam55

  7 juni 2013 om 1:33

  Wat zijn sommige Apple liefhebbers toch gebrainwashed. Apple slingert een waardeloze versie van itunes de markt op. Het programma verstoort tal van functies op mijn PC, werkt slecht en mist belangrijke handigheidjes. Teruggaan naar versie 10 is bijna onmogelijk zonder een ingenieursgraad in de ICT. En wat zegt een deel van de klanten dan; “Dat zijn windoweske toestanden”. Ze hebben blijkbaar niet door dat Windows al jaren heel wat beter werkt dan vroeger, terwijl voor Apple het omgekeerde geldt. Ik gebruik al sinds de jaren 80 Apple én Dos/Windows programma’s. Maar met i-tunes11 is voor mij echt de maat vol. Apple zal het nog wel een tijdje redden vanwege hun hoge snobappeal; mensen die het minder kan schelen of hun apparatuur wel cool wordt gevonden en die graag willen dat het WERKT zullen zich steeds meer van het merk gaan afkeren als ze zo doorgaan. Apple is nog dwingender en monopolistischer dan Windows in de jaren 90.

 • Knollendammer

  23 september 2013 om 21:44

  Heb ik steeds groot formaat albumhoezen gedownload omdat ik ze dan fijn goed kan zien net als bij elpees, krijg ik ze met itunes 11 niet groter meer dan een postzegel – ook met een loep krijg ik geen details meer te zien… IK WIL 10 TERUG! LEKKER BLADEREN DOOR MIJN PLATENCOLLECTIE MET MOOIE HOEZEN en daarnaast doet de gebruikersinterface me denken aan die hele slechte mobieltjes van lang geleden… logica is helemaal zoek… en een hoop eigen mp3’s (niet gekocht nee maar opnames van eigen band) verdwenen… Kut itunes! Alternatief???

 • Arthur

  8 oktober 2013 om 22:43

  Hoi, ook hier is de knop geavanceerd verdwenen… Heeft iemand nog die versie 10.7.0.121 ?

 • richard

  16 november 2013 om 21:57

  Graag zou ik zien dat de witte achtergrond weer op zwart of donkergrijs kan, het geeft de albumhoesjes beter weer, ook kan je niet meer een bepaalde hoes vergroten of verkleinen … al met al geen upgrade !!!

 • R.G van der Veen

  31 augustus 2014 om 16:16

  Helemaal mee eens Knollendammer mooie albumhoezen op grootformaat, ik heb een 30″ Apple scherm maar hier de albumhoezen nog postzegels.
  IK WIL COVERFLOW TERUG!!!!!

 • Vivianne Vindevoghel

  20 juni 2015 om 9:49

  In info zie je nergens meer opmerkingen staan?

 • kimberley

  7 december 2015 om 17:53

  ik mis mijn herhaal knop die kan ik nergens meer vinden vindt het altijd wel fijn als ik een nummer kan herhalen of een speellijst kan herhalen luister in mijn slaap altijd muziek dus mis jet nu wel wil die graag terug want anders ben ik genootzaakt om de oudere versie terug te halen want het is super irritant als je je muziek niet meer kunt beluisteren zoals je het gewend bent.

 • James Rhodesia

  5 januari 2016 om 17:30

  Apple staat bekend o.a. vanwege de hoge visuele kwaliteit, ik vind het derhalve een enorm zwaktebod dat juist CoverFlow is verdwenen! Dus zeer gaarne wél weer een soortgelijke functie.
  Daarnaast mis ik inderdaad ook de “Repeat” mogelijkheid.

 • de vooght

  6 juli 2016 om 18:05

  Onderaan de bibliotheek stond het aantal nummers met de hoeveelheid aan gigabite, deze vind ik niet meer terg.

 • Robert Daenen

  10 oktober 2016 om 14:41

  Heb mijn “oude” IPod 2011 verwisseld voor een IPod Touch 6 met 128 GB in Augustus 2016. Had ik dit maar niet gedaan, dan had ik mij 449,- euro kunnen besparen. In September downloadde ik nieuwe software op mijn IMac en IPod Touch. Op dat moment begon de ellende!!! Wat voorheen mogelijk was bleek verdwenen en alles is nu gefocust op de commerciële behoefte van Apple om zo veel mogelijk uit MIJN apparaat te halen. Dit betreft reclame activiteiten op alle gebieden van Apple en het constant doorsturen naar de winkels van Apple o.a. ITunes Store. Alle illustraties van mijn +/ 240 artiesten zijn verdwenen en een groot gedeelte van de +/ 1450 albums illustraties. Overigens heb ik dat niet op mijn “oude” IPod. Wat ik ook nog op mijn oude heb is de GENIUS functie, deze is verdwenen en is geruild voor “hartjes” (leuk of niet leuk). Als je hier aan mee doet krijg je je illustratie weer terug!!!!! Apple onderscheidde zich met Genius op muziek gebied en was wat dat betreft niet te evenaren, jammer dat ik als muziek fanaat naar andere mogelijkheden uit moet kijken.

 • EssieM

  22 september 2017 om 14:54

  Echt :-((#*** Eerder mijn oude cd collectie ingelezen en zorgvuldig de cd covers gescand. Alle afbeeldingen zijn verdwenen (uren werk en de cd’s zijn inmiddels het huis uit). Als iemand een tip heeft, GRAAG!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!