9 december 2012

ImageOptim: Snel de EXIF data van foto verwijderen

Wanneer je een foto maakt met behulp van je iPhone, digitale camera of spiegelreflex wordt er allerlei informatie opgeslagen bij de foto. De informatie bestaat ondermeer uit de exacte GPS locatie op basis van lengte-en breedtegraad. Naast de locatie worden ook allerlei andere gegevens opgeslagen over de foto zoals bijvoorbeeld datum, type camera, ISO-waarden, enzovoorts.

Deze gegevens worden ‘EXIF’ genoemd en zijn handig om foto’s te sorteren op bijvoorbeeld locatie, type camera, datum, enzovoorts. Exif is de afkorting van ‘Exchangeable Image File Format’. Wanneer je een foto bekijkt is deze informatie niet zichtbaar. Via het info-venster in voorvertoning, iPhoto, etc is het wel mogelijk deze informatie te bekijken.

Wanneer je liever, om veiligheidredenen, deze informatie niet in je foto's wilt bewaren is het mogelijk deze te verwijderen met de gratis tool ImageOptim. Volg hiervoor onderstaande procedure:

Download gratis ImageOptim
• Installeer de applicatie en open deze
• Sleep de foto's in het venster van de applicatie

Automatisch wordt de foto gecomprimeerd, hierdoor wordt deze verkleind en alle overige data verwijderd, waaronder ook de EXIF informatie. Daarnaast is ImageOptim ideaal voor het verkleinen van foto's zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Meer freeware applicaties kun je hier terugvinden.Reacties


  • John

    10 december 2012 om 9:46

    Ook ideaal voor mensen die websites maken. PNG images zijn hiermee perfect te crushen zonder dat dit kwaliteitsverlies oplevert. Scheelt een hoop bytes!

    De makers van dit stukje software hebben ook een ander tootlje, ImageAlpha, waarmee je PNG afbeeldingen kunt comprimeren door de kleuren te verminderen. Vaak zie je dit niet, of minimaal maar scheelt het 60% van de originele filesize.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!