22 maart 2012

Dropbox: Selectief synchroniseren

Ontzettend veel Mac OS X gebruikers maken gebruik van de populaire opslagdienst 'Dropbox'. De populariteit van Dropbox is ook Apple niet ontgaan, vorige jaar hebben ze geprobeerd de dienst overnemen, zonder succes.

Wanneer je Dropbox op meerdere Mac gebruikt kan het voorkomen dat je bepaalde mappen niet nodig hebt op één van je gesynchroniseerde Macs. Via de Dropbox voorkeuren kun je aangeven dat je bepaalde mappen selectief niet wilt synchroniseren, deze instelling heeft verder geen invloed op de overige Macs die met je Dropbox account worden gesynchroniseerd. Alleen de lokale synchronisatie van de map wordt uitgeschakeld.

Je kunt het selectief synchroniseren van mappen als volgt uitschakelen:

1. Klik op het Dropbox icon in de menubalk.
2. Selecteer de optie 'Preferences'.
3. Ga naar: Advanced ▸ Seletive Sync, klik op 'Change Settings...'

Er verschijnt nu een nieuw venster waarin je de synchronisatie per map kunt uitschakelen, wanneer je op de knop 'Switch to Advanced view' klikt kun je de selectieve synchronisatie van onderliggende mappen uitschakelen.

Klik op de knop 'Update' om de wijzigingen in de synchronisatie te activeren. Voordat dit actief wordt dien je de wijzigingen te bevestigen.

Na het bevestigen worden de mappen die zijn uitgevinkt verwijderd van de lokale harddisk, de data blijft echter wel beschikbaar in Dropbox en op je andere Dropbox clients.

Klik hier voor maar artikelen over Dropbox.Reacties


 • HCHybrid

  22 maart 2012 om 10:18

  Mappen die zijn uitgesnikt? Damn autocorrect ;-Maar als ik een suggestie mag doen, kijk ook eens naar SugarSync… een beetje ondergeschoven kindje, maar heeft het wat mij betreft toch echt gewonnen van dropbox…en nee, ik heb er geen belang bij.

 • iDriftKing

  22 maart 2012 om 11:21

  @HCHybrid

  http://www.makeuseof.com/tag/sugarsync-vs-dropbox-the-battle-of-the-cloud-storage-titans/ (De native app is er ondertussen wel dus nog een puntje bij voor dopbox)

  Ik persoonlijk verkies dropbox :) maar dat is een persoonlijke keuze. Gewoon het feit dat er geen nood is aan een extra programma maar dat het geweldig goed geïntegreerd is in Finder is geweldig!

 • Henk Donker

  22 maart 2012 om 11:26

  Beter nog is Dropbox niet standaard gebruiken bij dergelijk gebruik zelf of samen met anderen. Veel te vaak “verdwijnen” bestanden door niet of niet goed afgeronde syncs, zeker als de Macs “strak” beveiligd zijn. Jammer dat Apple er niet iets goeds van heeft kunnen maken. Ik ben maar weer WebDav gaan gebruiken via eigen (10.7.4) server.

 • Willem

  23 maart 2012 om 23:26

  Dropbox heeft ook al security problemen gehad. Voor vertrouwelijk materiaal dus ongeschikt. Met een eigen server heb je dat zelf onder controle.

 • Paul

  17 april 2012 om 19:58

  Voor mij geen Dropbox meer. Heeft vorig jaar veel security incidenten gehad. Ik gebruik nu Teamdrive. Uitstekende applicatie, veel veiliger, alle data blijft binnen de EU (big brother USA kijkt dus niet mee). Enige nadeel kan zijn dat je data niet via een browser te benaderen is bijvoorbeeld in een internetcafe op vakantie. Maar dat heeft alles met de hogere beveiliging te maken.
  Ik synchroniseer mijn data tussen een Windows en een OS X machine en dat gaat prima.

Een reactie toevoegen: