28 januari 2011

Een backup maken van iWeb projecten

iWeb is een ontzettend handig programma om een website mee te maken. Vooral als je even snel een webpagina online wilt zetten of als je nog niet zo bekend bent op het gebied van webdesign dan is iWeb een uitkomst.

iWeb maakt gebruik van het "WYSIWYG" principe (What you see is what you get). Je sleept een afbeelding naar de plek waar jij hem wilt hebben en iWeb zet dit automatisch om tot een HTML-website. Het is alleen wel een probleem dat je geen mogelijkheid hebt om je project op te slaan in een bepaalde map, zoals Dreamweaver dat kan. Dat zou dus betekenen dat als je je Mac opnieuw moet installeren, het project verloren zou kunnen gaan. Waneer je de projectbestanden van een website kwijt bent dan wordt het aanpassen van de website een stuk lastiger.

Gelukkig is hiervoor een oplossing, iWeb plaatst namelijk de projectbestanden in een soort van container bestand op je Mac. Door een backup te maken van dit bestand kun je na een herinstallatie van je Mac weer verder werken aan de websites/projecten.

Je kunt de iWeb container terugvinden in map:

thuismap ~ ▸ Bibliotheek ▸ Application Support ▸ iWeb

In deze map zie je het bestand "Domain" staan (of Domain.sites2 als je de extensies ziet). In het bestand bevinden zich alle websites die zijn aangemaakt. Maak een Backup of kopie van dit bestand en zet deze terug in de bovenstaande map als je de projecten opnieuw wilt toevoegen aan iWeb.Reacties


 • Michel

  28 januari 2011 om 10:52

  Ik ben mijn iwebproject kwijt het staat alleen online maar iweb werkt niet met HTML.

  Balen kan mijn website nu niet meer updaten via iWeb.

  Is hier iets voor zodat ik het wel weer kan updaten via iWeb???

 • Justin Scheggetman

  30 januari 2011 om 23:03

  @Michel Niet dat ik weet. Het is inderdaad vervelend dat je je site niet meer kunt updaten via iWeb. Vooral omdat de opmaak van iWeb websites (html source) niet echt geweldig is vind ik persoonlijk.

 • Freddie

  27 december 2011 om 19:32

  Ik heb een vraag over mijn iweb op mijn voorpagina die begint nu aardig vol te raken ik zou dan graag willen als ik dat weet hou ik het srollen korter maak zo dat ik oudere berichten via een link op me voorpagina kan zetten wie weet dat ??

 • Kaatje

  21 april 2012 om 22:36

  thuismap ~ ▸ Bibliotheek ▸ Application Support ▸ staan bij mij allerlei mappen, w.o. iphoto, IDVD etc. maar geen IWeb. En dat terwijl ik 6 websites actief heb draaien en nog in IWEB kan bewerken en uploaden :). Maar waar slaat hij het nou op? Als ik bij ‘zoeken’ in Finder Iweb intik krijg ik ook niets… Ik heb via Terminal: chflags nohidden ~/Library/ ingevoerd, maar zelfs dan komt hij niet terug. Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want krijg het al warm….

 • BartO

  16 september 2012 om 10:30

  Beste,

  Sinds ik overschakelde van Lion naar Mountain Lion heb ik hetzelfde probleem (idem als bij Kaatje) op mijn 27″. Bij het het overplaatsen (van op mijn Macbook Pro 1) van mijn iWeb map met de Domain naar mijn nieuwe Macbook Pro (2) lukt wel maar tenslotte krijg ik mijn oude websites NIET te zien in mijn programma iWeb. Heel raar… is er iemand die mij dringend kan helpen want Macbook Pro 1 is verkocht en die komen er morgen om… Tx ;-)

 • Erik

  25 december 2012 om 19:52

  Je kunt nog perfect met iWeb onder Lion of Mountain Lion werken (ik heb ook nog altijd een site lopen). Helaas is het probleem dat de “home” folder verborgen werd in de gebruikersmap. Je kunt deze zichtbaar maken via externe tools (bv. Mountain Tweaks of Lion Tweaks) maar je kunt ook gewoon in het menu van de Finder het menu “Ga” kiezen en dan intikken: ~/Library/Application Support/iWeb
  Daar staat je domain te blinken.
  Het klopt dat onder Lion en Mountain Lion de domains enkel nog openen wanneer ze in die specifieke map staan, onder de oudere systemen kon je dubbelklikken op het domein en het opende in iWeb, zelfs als het niet op de juiste plaats stond.
  Wanneer je het domein voor het eerst wil gebruiken op je nieuwe Mac, moet je het niet alleen in deze specifieke map ~/Library/Application Support/iWeb plaatsen, je zult ook de eerste keer moeten dubbelklikken op het domein nadat je het daar geplaatst hebt. Pas daarna zal iWeb alles onthouden en bij het openen meteen je domein tonen.

 • Saz

  4 januari 2013 om 14:38

  Hoi,

  Bij mij werkt iWeb ook niet meer. Kan geen nieuwe pagina’s aanmaken, niks. Het programma opent wel, maar ik krijg niet het venster te zien waarin ik mijn site kon aanpassen.
  Dit inderdaad nadat ik van een iMac (Snow Leopard) naar MacBookPro (Mountain Lion) ben gegaan.

  Is dit hetzelfde probleem met dat hele Domain verhaal? Ik heb Domain gevonden door bij Ga in te voeren wat hierboven ook vermeldt wordt, maar naar welke map moet ik vervolgens dat bestand kopieeren dan? Dat begrijp ik even niet…
  Ik zou heul graag m’n website willen aanpassen, maar het lukt me niet :/

 • Erik

  12 januari 2013 om 17:39

  @ Saz
  Je moet het domein zeker plaatsen in de map ~/Library/Application Support/iWeb want op andere plaatsen kun je het sinds Lion niet meer met iWeb gebruiken. Het is wel zo dat iWeb onder Mountain Lion niet meer automatisch weet dat het daar staat, toch niet de eerste keer wanneer je hem opstart. De eerste keer zal je dus manueel naar die map moeten gaan, rechtse muisklik en dan “open met” en vervolgens iWeb selecteren. Nu zal iWeb wel opstarten.
  De volgende keer zal hij wel weten waar het domain staat.
  Verder functioneert iWeb nog altijd prima onder Mountain Lion. Het is wel zo dat hij bij de blog-overzichten soms problemen met het nieuwsoverzicht: hij bouwt het nog wel op, maar het is soms niet meer leesbaar in sommige browsers.
  Je kunt dat oplossen door zelf een gewone pagina met een nieuwsoverzicht te maken waarop je dan foto’s en linkjes plaatst naar je nieuwsberichten. Succes!

 • Astrid

  17 januari 2013 om 17:22

  Je moet het domein zeker plaatsen in de map ~/Library/Application Support/iWeb want op andere plaatsen kun je het sinds Lion niet meer met iWeb gebruiken.

  Maar wanneer ik naar~/Library/ApplicationSupport ga staat iWeb daar niet in beeld, hoe kan ik het domein dan in die map zetten?

 • Birgitta

  2 april 2014 om 0:37

  Sinds ik een nieuwe iMac heb met het besturingssysteem Mavericks werkt mijn programma iWeb niet goed meer en zo ook Indesign, Photoshop en illustrator. Telkens klapt het programma eruit wanneer ik iets wil opslaan. Heeft iemand een idee hoe je iWeb weer goed kunt laten draaien onder het nieuwe besturingssysteem. Het zat er ook niet meer standaard op op de nieuwe iMac. Wel vervelend want iWeb is juist zo handig voor je website.

  Weet iemand raad?

 • wouter

  25 juli 2015 om 22:17

  ik heb nu ook hetzelfde probleem en ik snap iets niet.. ik vind idd op die plaats de site terug, maar je zegt dat je hem naar daar moet verplaatsen.. maar ht staat er al.. als ik er op dubbelklik gebeurt er niets.. ook niet als ik zeg openen met iweb..

 • Noortje

  18 juli 2016 om 18:00

  Beste allemaal,

  hoop dat er nog mensen zijn die mij ook kunnen helpen. Ik heb al jaren mijn website via iWeb op internet draaien. Echter sinds vorig jaar wanneer ik op ‘publiceer’ klikte deed hij geen update meer. Nu heb ik me suf gezocht naar een back up van mijn site maar die staat er helemaal niet op. Niet via library etc maar ook niet via het uitgelegde systeem hierboven. En al helemaal geen map van iWeb te vinden. Heeft iemand een idee? Ik kan wel alles aanpassen in iweb zelf en zie daar ook nog heel mijn site staan alleen hij slaat hem nergens op.
  Verder kan ik ook niet publiceren vanuit iWeb want dan geeft hij aan dat schrijven naar de server niet mogelijk is.
  Wie o wie kan mij helpen. Alvast bedankt!

  Groet,

  Noortje

 • Wesley Fabry

  19 juli 2016 om 7:35

  @noortje Hallo,

  Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl
  Onze experts weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen: