14 juli 2012

Een bestaand icon gebruiken voor een map

Iedere applicatie onder Mac OS X is voorzien van een icon (symbool), deze icons kun je in alle beschikbare maten bekijken door een applicatie op de voorvertoning applicatie te slepen. In voorvertoning krijg je dan het icon en alle andere afbeeldingen die worden gebruikt in voorvertoning te zien. Hierna kun je deze exporteren of opslaan in een ander door Mac OS X ondersteunt formaat.

Het is ook mogelijk een icon te kopiëren naar een andere applicatie, bestand of map. Wanneer je bijvoorbeeld een map op je harddisk hebt staan waarin je de bijlagen uit e-mails opslaat, dan kan het handig zijn om deze te voorzien van het mail app icon. Je kunt dat als volgt regelen.

Selecteer de gewenste applicatie en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + C, ga hierna naar de gewenste map en selecteer deze. Klik erop met de secundaire muisknop en selecteer de optie 'Toon info' in het context-menu.

Rechtsboven in het info-venster verschijnt nu het huidige icon, klik hierop (er zal een blauwe gloed om het huidige icon verschijnen). Gebruik de toetscombinatie voor plakken (cmd⌘ + V) om het eerder gekopieerde icon te plakken (cmd⌘ + V). Na de plak-actie zul je zien dat het icon is aangepast.

Wil je het originele icon terug selecteer dan het icon in het info venster en gebruik de delete-toets. Het originele icon zal nu weer verschijnen en actief worden.

Ralph, bedankt voor de tip!Reacties


 • Martin

  14 juli 2012 om 14:15

  En bedankt!
  Normaal houd ik niet van dit soort UI-tweaks maar omdat er geen 3rd-party software nodig is en de iconen al aanwezig zijn (en origineel OS X zijn) heb ik er maar even mee gespeeld: http://cl.ly/0j2f022I0A473n2E0Y2T

 • Martin

  14 juli 2012 om 14:49

  en hier staan nog veel meer icons (227 stuks in OS X 10.7.4):
  /System/Library/CoreServices/CoreTypes.bundle/Contents/Resources

 • Lisa

  18 juli 2012 om 13:18

  Is het ook mogelijk om het icoontje van de map in favorieten aan te passen?

Een reactie toevoegen: