19 september 2011

Een bootable clone van je harddisk maken

Wanneer je gebruik maakt van Mac OS X dan is Time Machine de manier om automatisch een recente back-up van je Mac te maken. Een klein nadeel van Time Machine is dat het terugzetten van een back-up enorm lang duurt.

Een andere manier om een complete back-up van je harddisk te maken is het clonen van je harddisk. Hierdoor kopieer je de complete inhoud van harddisk naar een andere externe harddisk. Het mooie hiervan is dat je ook vanaf deze kopie kunt opstarten.

Wat heb je nodig?

• Een externe harddisk met evenveel capaciteit als je Mac (aanbevolen).
Carbon Copy Cloner

Wissen en indelen van je schijf

Sluit de externe harddisk aan op je mac op open vervolgens schijfhulpprogramma, deze is terug te vinden in de map Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Selecteer in de zijbalk de externe harddisk en klik op het tabblad ‘Partitioneer’. Zorg ervoor dat de partitie-indeling op 1 partitie staat. Geef je externe hardeschijf een naam bijvoorbeeld, Mac Kloon. Zet de structuur op ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en klik vervolgens op ‘Opties…’

In het nieuwe dialoogvenster moet je ‘GUID Partitie-tabel’ aan selecteren. En klik dan uiteindelijk op 'OK'. Er verschijnt er een popup venster waarin wordt gevraagd om de wijzigingen te accepteren. Klik op de knop ‘Partitioneer’. In enkele minuten worden de partitie veranderingen toegepast en word je schijf opnieuw geformatteerd

De schijf clonen

Start de applicatie Carbon Copy Cloner. Selecteer in het eerste vak de bron ‘Macintosh HD’ en in het tweede vak je externe hardeschijf.. Wil je niet alles mee kopiëren, bijvoorbeeld de programma's map. Dan vink je deze uit. Wanneer je gereed bent klik je op de knop ‘Kloon’.

Het klonen kan een tijdje duren, dit ligt eraan hoeveel capiciteit je wilt clonen. Wanneer het clone gereed is klik je op 'OK'. Je beschikt nu over een identieke kopie van je harddisk.

Een clone opstarten

Wanneer je de clone is aangemaakt op de externe harddisk heb je de mogelijkheid om hier vanaf te booten, dit doe je door de option⌥ toets ingedrukt te houden bij het opstarten.Reacties


 • maced2

  19 september 2011 om 8:41

  ik doe al jaren niet anders : Time Machine werkt voor mij niet.
  Ik gebruik al jaren SuperDuper !

  Ooit eens een een HD crash gehad met me iMac ,complete back-up treug gezet naar vervangen HD en hop weer lekker aan het werk.

 • Hanzana

  19 september 2011 om 8:47

  Mijn HD veranderd dagelijks. Het kost me dan erg veel tijd iedere keer on te clonen. Of kun je ook stukken of alleen gewijzigde bestanden klonen?

 • Bie

  19 september 2011 om 8:49

  Bedankt voor de tip!

 • vrolijkje

  19 september 2011 om 8:50

  imho een beetje Apple’s met peren vergelijken… Time Machine’s kracht ligt niet zo zeer in het redden van je complete HDD bij een (hardware) probleem daarvan. De meerwaarde is de 1 op 1 actualiteit van separate files bij een (ongewilde) beschadiging, wijziging of wissen van een (essentieel) bestand.

  Deze clone geeft je idd de mogelijkheid om een complete rectoren te doen maar dan moet je hem ook wel bijwerken met enige regelmaat (en is dat niet jet probleem van nagenoeg alle back-up tools?!).

 • maced2

  19 september 2011 om 9:04

  @Hanzana

  met SuperDuper kun je kiezen voor Smart Update !
  dagelijks een recente update maken,dus alleen de file’s die veranderen worden geupdate….op je eerdere gemaakte back-up

 • Vincent

  19 september 2011 om 10:20

  Kun je dit ook gebruiken als je je harde schijf gaat vervangen? Mijn huidige harde schijf is bijna vol en ik ga nu een grotere harde schijf plaatsen.

 • Guus

  19 september 2011 om 10:38

  @maced2

  dit doet CCC ook.
  heb zelf een schema ingesteld en hij maakt een cloon om de dag.
  hij werkt alleen de veranderingen bij.

  @Vincent
  ja zeker, je kunt de OS zo op een nieuwe schijf zetten.

 • Escom1993

  19 september 2011 om 11:23

  Het voordeel van een kloon is dat je er van kan opstarten. Ik maak bij de overgang naar een nieuw OS ( bv. nu Snow naar lion) altijd eerst een superduper bootable kloon op een aparte partitie of op een aparte schijf. Daar zet ik dan het nieuwe systeem over. Ik kan dus , met behoud van al mijn programma’s en gegevens , accounts , wachtwoorden enz. testen met het nieuwe systeem. Ondertussen kan ik gewoon ook opstarten met mijn oude (snow) systeem en daarop verder werken. Ik heb dan ook nooit het probleem dat velen hebben en die na installatie van een nieuw systeem zouden terugwillen naar het oude en niet meer kunnen.

 • harry

  19 september 2011 om 18:29

  Met superduper de kloon, voor een gedeelte of alles BackUpList …

 • Liam

  20 september 2011 om 0:24

  Escom beschrijft in zijn laatste zin precies het grote voordeel van programma’s als SuperDuper en Carbon Copy Cloner. Ik gebruik de laatste al jaren en heb geen enkele behoefte aan TimeMachine.

 • Teuby

  21 september 2011 om 20:25

  “Klik op de knop ‘Partitioneer’. In enkele minuten worden de partitie veranderingen toegepast en word je schijf opnieuw geformatteerd”

  Hier zit mijn probleem.. ik heb dus al een hoop bestanden op mijn externe HDD staan, gaan deze nu allemaal verloren want dan zal ik een andere methode moeten vinden

 • arno

  18 juni 2013 om 16:50

  Vraagje na klonen hardisk vraagt office om productcode’s en na het invoeren daarvan zegt hij dat deze verlopen zijn.
  ???
  tevens komt dropbox niet in de balk waar hij zat terug en herkent dropbox ook mijn emailadres en ww niet meer .
  ???
  weet iemand raad? verder ging alles prima qua klonen enz andere programma’s vragen niet om productcode’s enz

 • Bas

  8 juli 2014 om 21:19

  Hoe installeer ik doe clone weer op mijn Mac. Want ik wil mijn harde schijf vervamgen maar weet niet hoe ik die complete clone op die nieuwe harde schijf krijg

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!