4 augustus 2011

Een externe harddisk coderen met behulp van FileVault 2

3 min leestijd

Naast het coderen van de Mac OS X opstartschijf is het ook mogelijk om een externe harddisk te coderen met behulp van FileVault 2. Dit is niet mogelijk via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy, maar dient te gebeuren met behulp van het schijfhulpprogramma.

Hoewel het coderen van een externe harddisk door Apple ook de naam FileVault 2 heeft meegekregen en dezelfde methode van codering gebruikt staat dit helemaal los van de opstartschijf. Je hoeft de opstartschijf niet gecodeerd te hebben om gebruik te kunnen maken van FileVault 2 op een externe harddisk.

Sluit de Firewire/USB harddisk of USB Stick aan op je Mac en start het schijfhulppprogramma (Programma's ▸ Hulpprogramma's).

Selecteer in de linkerkolom de externe Firewire/USB harddisk en klik op het tabblad 'Wissen'. Het is niet mogelijk om zoals bij de opstartschijf de inhoud van de harddisk te voorzien van codering. De gehele externe harddisk dient gewist te worden voordat er gebruik kan worden gemaakt van FileVault 2.

Selecteer bij 'Structuur' de optie 'Mac OS Uitgebreid (journaals, gecodeerd)', geef de harddisk eventueel een naam en klik op de knop 'Wis…'.

Er verschijnt nu een nieuw venster waarin wordt bevestigd dat je op het punt staat om een gecodeerde partitie aan te maken. Geef het wachtwoord op wat je wilt gebruiken en bewaar deze op een veilige plaats. Wanneer je dit wachtwoord kwijt raakt is de data op de harddisk niet meer toegankelijk. Eventueel kun je in het onderste veld een aanwijzing invullen.

Klik op de 'Wis' om de harddisk te wissen en te voorzien van de codering, dit duurt slechts tientallen seconden. Hierna is de gecodeerde harddisk geschikt voor gebruik. De externe harddisk kan op iedere Mac die voorzien is van Mac OS X Lion worden gebruikt, zodra deze wordt aangesloten verschijnt het onderstaande venster.


Toegang tot de data op de harddisk krijg je na het invoeren van het juiste wachtwoord, als je meerdere Macs bezit is het handig om de optie 'Bewaar wachtwoord in sleutelhanger' te activeren, hierdoor hoef je niet iedere keer op je eigen Macs het wachtwoord in te vullen als je de harddisk aansluit. Wanner je de harddisk gebruikt op een 'vreemde' Mac dan is dit vanzelfsprekend niet verstandig.

FileVault 2 is een geweldige oplossing voor Mac OS X gebruikers die USB Sticks (of externe harddisks) gebruiken met 'gevoelige' informatie. Het decoderen en coderen is een transparant proces op de achtergrond en heeft weinig invloed op de prestaties van je Mac.

Aanvulling Dominik: Je kunt een USB stick of schijf bijvoorbeeld ook in 2 partities verdelen en dan slechts 1 partitie coderen met FileVault 2. Zo heb je een stick die een beveiligd gedeelte heeft en een onbeveiligd gedeelte die je op elke machine kan gebruiken om snel bestanden uit te wisselen.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt04/08/2011 14:53
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  11 reacties


Reacties

  • Steven
    4 augustus 2011 om 11:10

    Ik neem aan dat dit ook geldt voor de tweede hardeschijf in mijn Macbook Pro? Werkt dit dan ook samen met TimeMachine?

  • AmiDomi
    4 augustus 2011 om 13:06

    Misschien nog handig om te vermelden is het feit dat je een stick of schijf bijvoorbeeld eerst in 2 partities kan verdelen, en dan slechts 1 partitie coderen met FileVault. Zo heb je een stick die een beveiligd gedeelte heeft en een ander onbeveiligd gedeelte die je op elke machine kan gebruiken om gewoon eens bestanden over te zetten. Als je de onbeveiligde partitie in FAT (=Fat32) formatteert dan kan je die ook vlot op Windows bakken gebruiken.

  • AmiDomi
    4 augustus 2011 om 14:50

    Update: Een stick met 2 partities (FAT/Filevault) lijkt niet te werken in Windows. Er worden ook 3 extra verborgen kleine partities aangemaakt en Windows struikelt hierover. Hij ziet enkel de eerste kleine partitie als een ongeformatteerde schijf. De onbeveiligde partitie kan dus ook enkel op een Mac worden gebruikt. Jammer, maar wellicht ontdekt iemand hier nog wel een oplossing voor.

  • chris
    4 augustus 2011 om 16:06

    En vergeet vooral niet om Time machine AAN te zetten en de juiste schijf aan te geven na dat je FV hebt geïnstalleerd. Launchpad, Systeemvoorkeuren, Timemachine. en daar wijst het zich van zelf. Afsluiten met slottje dicht, maar dat wist je al. lol.

  • Alex
    4 augustus 2011 om 16:39

    Gedaan, het Coderen van de schijf nadat mijn Timemachine is afgerond duurt nu al 10 uur en is op 45% (Mid 2010 macbook pro i5) dus via usb 2.0 moet je wel ff’s geduld hebben.

  • VERICE
    3 juni 2014 om 16:13

    Een USB stick coderen is eenvoudig, maar diezelfde stick decoderen blijkt onmogelijk. Noch via ctrl toets noch met schijfhulpprogramma.Eens gecodeerd, altijd gecodeerd !!!
    Imac met maverick 10.9.3
    Stick LaPetite key van Lacie

  • Chris Ketelaar
    19 december 2014 om 14:16

    Zijn er mensen die ervaring hebben met het herstellen of ontgrendelen van een gecodeerde externe harde schijf zonder wachtwoord? Ik heb geen wachtwoord meer van mijn schijf, maar nog wel een herstelcode.

  • jip
    1 mei 2015 om 22:07

    hoe kan ik de schijf decoderen? door rechtermuis op schijf te lukken is die grijs en kan ik deze niet indrukken. Kan doordat er iets gecodeerd is de mbp niet formatteren en opnieuw in te stellen. wie kan mij helpen. dank

  • Wesley Fabry
    2 mei 2015 om 10:35

    Decoderen kun je doen via de systeemvoorkeuren op dezelfde plek waar je FileVault inschakelt.

  • cornelius
    6 april 2016 om 1:51

    Decoderen van mijn externe schijf, dat lukt mij niet.
    Graag hulp, dank.

  • Harry
    27 maart 2019 om 12:02

    Mijn externe HD is ‘zomaar’ gestopt. Geen idee hoe dat kan. Na aansluiten zie de HD ook niet bij schijfhulpprogramma’s. Ook via windows ‘zie’ je de HD niet. Wel meldt de HD zich met een geluidje. Enig idee?

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store