17 april 2010

Een MacBook in Clamshell-mode gebruiken

Vaak krijg ik per email de vraag gesteld: “Hoe kan ik een dicht geklapte MacBook gebruiken op een extern scherm”. Op zich is dit niet zo moeilijk maar het is wel een “weetje”. Sluit allereerst een muis, toetsenbord en externe monitor aan op je MacBook. Er zijn twee methoden om je MacBook in de zogenaamde Clamshell-mode te zetten.

Bij het opstarten van je Mac kan je het scherm dichtklappen wanneer het Apple logo op de grijze achtergrond verschijnt. Na het sluiten van het MacBook scherm zal er automatisch worden omgeschakeld naar het aangesloten extern scherm.

Je kan de Clamshell mode ook activeren vanuit de sluimerstand. Plaats je MacBook in sluimerstand en haal je MacBook hier weer uit door een toets op je toetsenbord in te drukken. Je MacBook zal nu het aangesloten externe scherm als primary scherm herkennen.

Een MacBook is dusdanig ontworpen dat deze zijn warmte voor een gedeelte via het toetsenbord kwijt kan. Wanneer je een MacBook gebruikt in de Clamshell-mode zorg er dan voor dat deze genoeg luchtstroom koeling krijgt door hem bijvoorbeeld op een laptop standaard te plaatsen. Geef je MacBook de ruimte om de warmte af te kunnen voeren, hiermee voorkom je dat je MacBook te warm wordt en zichzelf gaat afsluiten.

Naar mijn mening is het verstandiger om je MacBook met geopend scherm te gebruiken op deze manier heb je tevens de mogelijkheid om zowel je MacBook scherm als extern scherm te gebruiken in mirror en extended mode.Reacties


 • Koen

  17 april 2010 om 9:51

  Ik zou hem ook open laten, vanwege warmte afvoer via de luchtsluizen en via het toetsenbord.
  Scherm kan je alsnog uitzetten met ctrl + shift + eject

 • Phrsh

  17 april 2010 om 10:02

  Je kan ook gebruik maken van Insomnia, een klein programma dat je macbook kan laten werken als hij dichtgeklapt is. En dan gewoon instellen dat je extern scherm, je primair scherm is of gewoon mirroren.

  Ik snap ook niet dat je je macbook gewoon dicht wil laten, ik dacht toch nog altijd dat 2 schermen meer was als 1 scherm …

 • Dennis

  17 april 2010 om 10:45

  je grafische kaart wordt wel beter gebruikt als je scherm dicht en uit is. Dan hoeft hij z’n “kracht” niet over 2 schermen te verdelen…

 • jp

  17 april 2010 om 21:53

  Heb mijn huidige macbook nu bijna vier jaar, en heb daarmee ook al zo’n vier jaar dichtgeklapt op een extern aangesloten. Als ik de deur uit ga neem ik hem mee. Werkt echt prima, ook wat betreft de warmte.

  Thuis heb ik liever een klein scherm. Macbook verberg je in een hoek, enige wat op m’n bureau staat is een flatscreen.

 • MAB

  19 april 2010 om 19:44

  Gebruik in de extended of mirror mode is vaak niet mogelijk of praktisch ivm de vele verschillende schermformaten dus dat zou ook een reden kunnen zijn om het macbook scherm niet te gebruiken

 • René

  24 april 2010 om 21:36

  Bovendien moet daarbij opgemerkt worden dat (volgens mij vooral een nieuwere) MacBook het nodig heeft op het stroomnet te zijn aangesloten, wil je hem gebruiken wanneer hij is dichtgeklapt.

  Anders gaat hij weer in slaapmodus!

Een reactie toevoegen: