3 januari 2012

Een MacBook in hibernation mode forceren

Wanneer je een MacBook dichtklapt dan wordt je Mac in de sluimerstand geplaatst, dit zorgt ervoor dat je MacBook weer supersnel beschikbaar is wanneer je deze opnieuw opent. Een nadeel van de sluimerstand is dat deze de batterij van je MacBook belast, bepaalde componenten worden namelijk constant onder spanning gehouden.

Op moment dat de batterij leeg raakt zal de MacBook automatisch switchen van sluimerstand naar hibernation mode. Op dat moment wordt de inhoud van het RAM geheugen naar de harddisk weggeschreven en wordt de huidige staat bevroren. Er wordt vanaf dat moment geen gebruik meer gemaakt van de batterij.

Na het opnieuw aansluiten op de netvoeding zal de hibernation mode ervoor zorgen dat de staat zoals deze was bij het dichtklappen weer wordt hersteld.

Met behulp van het commando pmset is het mogelijk om een MacBook direct in hibernation mode te plaatsen wanneer je deze dichtklapt, de sluimerstand wordt dus overgeslagen. Na het dichtklappen wordt er geen gebruik meer gemaakt van de batterij.

Open een OS X Terminal en type het onderstaande commando:

sudo pmset -a hibernatemode 25

Klap hierna je MacBook dicht en wacht enkele minuten totdat hibernation mode is geactiveerd. Wanneer je hierna opnieuw je MacBook opent zul je merken dat het iets langer duurt voordat deze weer beschikbaar is, het geheugen wordt weer vanaf de harddisk naar het RAM geheugen worden gekopieerd.

De originele instelling kun je weer terugzetten met behulp van het commando:

sudo pmset -a hibernatemode 3

Wanneer je veel onderweg bent met je MacBook in een tas dan kan deze tip de batterijduur van je MacBook aanmerkelijk vergoten.Reacties


 • Jan

  3 januari 2012 om 9:52

  Gouden tip! Deze is tip is voor mij nu al dé tip van het jaar! Bedankt.

 • iDennis

  3 januari 2012 om 10:09

  Top. Ik werk de laatste weken veel thuis. Die keren dat ik dan op pad ben zit ik continu met een leeggelopen batterij te klooien. Nu dus niet meer!

 • Joost

  3 januari 2012 om 10:13

  Voor een SSD is dit niet zo handig, omdat er dan teveel writes op je ssd komen waardoor deze minder lang meegaat..

 • Vincent

  3 januari 2012 om 11:47

  @Joost Nee, daar hebben we TRIM voor, die zorgt ervoor dat je SSD véél langer mee gaat.

  Inderdaad een toptip. Ik ga het gebruiken.

 • Julian

  3 januari 2012 om 12:01

  Wat een toptip!

 • Julian

  3 januari 2012 om 12:14

  Hoort het dat ik de volgende melding krijg in Terminal:
  “Warning: Idle sleep timings for “Battery Power” may not behave as expected.
  – Disk sleep should be non-zero whenever system sleep is non-zero.” ?

 • Gijs

  3 januari 2012 om 12:24

  Een batterij wordt niet belast als hij in sluimerstand staat. Het is juist goed als de batterij in beweging blijft. Dit zorgt voor het behouden van een betere conditie van de batterij. Daarom is het ook helemaal niet verkeerd om je mac altijd aan de lader te hangen. Hoe vaker een batterij het nulpunt bereikt hoe slechter. Wanneer je je Macbook telkens geheel uitzet krijgt moet de batterij bij iedere keer dat je de Macbook opstart meer power leveren en ook dit zorgt voor snellere slijtage.

 • christophe

  3 januari 2012 om 13:13

  Moet er wachtwoord of paswoord ingeven in terminal na dit bovengenoemde commando; ik heb geen wachtwoord en als ik dus niets ingeef geeft hij een foutmelding van verkeerd paswoord.
  Ideale tip uiteraard maar moet het nog eerst kunnen laten werken.

 • Julian

  3 januari 2012 om 14:10

  Ik heb dit uitgepprobeerd, maar ben toch niet zo tevreden over deze tip. Ik heb toch liever dat ik mijn MacBook weer snel kan gebruiken. Dus ik heb “sudo pmset -a hibernatemode 3” gebruikt om het terug te zetten, maar mijn MacBook gaat nog steeds geforceerd in hibernation mode! Zouden jullie van Appletips mij het goede command kunnen geven? Het valt mij namelijk op dat er nooit op reacties wordt gereageerd!

 • Henry

  3 januari 2012 om 16:19

  Download gewoon smartsleep van de app store. aanrader!!!!

 • Zach

  3 januari 2012 om 19:13

  @Julian: hibernatemode 3 kan verkeerd uitpakken. Werkt niet op iedere portable. In man page pmset staat ook: For your sake and mine, please don’t use anything other than 0, 3, or 25.
  Ergo, doe maar gauw sudo pmset -a hibernatemode 0
  Daarmee kom je weer in de oorspronkelijke situatie. Zonder flauwekul en daarmee bedoel ik dat de besparing op de accu niet opweegt tegen het uitermate trage ontwaken uit een diepe slaap. Lijkt meer op een diep coma met zwaar hersenletsel. :-)
  Als ik mijn MacBook ’s avonds met accu op 100% dichtklap, is er de volgende ochtend nog minstens 95% over. Zo’n vaart loopt het dus niet.

 • Martin Mol

  4 januari 2012 om 20:38

  @Zach; Niet helemaal mee eens, ik merk toch dat er toch veel gebruikt wordt tijdens de ‘sleep’, regelmatig om op safe te spelen zijn ik de mbp maar in zijn geheel uit maar erger me dan weer aan het opstarten (ondanks de SSD die erin zit, aan die snelheden ga je ook wennen…). Bij mij werkt het in ieder geval, ik ga testen of het voordeel opweegt tegen het feit dat ik weer een safe sleep bestand van ruim 8gb op mijn ssd van 120gb heb…

 • Herman

  4 januari 2012 om 22:29

  Ik las dat het voor ssd niet zo handig is, welke tip kunnen jullie mij hiervoor geven.

 • Zach

  5 januari 2012 om 8:36

  @Martin Mol: Ik denk dat het afhangt van de omstandigheden, het soort portable en de capaciteit van de accu. Ik schat, in mijn geval, het verlies op 15 tot 20% per 24 uur. In huis vind ik dat volkomen acceptabel. Als je, op reis, gedurende langere tijd volledig afhankelijk bent van die accu, dan is het wel veel. In dat geval kies ik er voor om mijn MacBook uit te schakelen. Je weet maar nooit wanneer je weer een stopcontact tegen komt. :-)

Een reactie toevoegen: