30 april 2012

Een OS X applicatie geforceerd afsluiten

Wanneer een applicatie zich misdraagt dan is het mogelijk om deze geforceerd af te sluiten (killen), dit is in de grafische interface van Mac OS X op verschillende manieren mogelijk.

1. Via het  Menu ▸ Forceer stop… krijg je een overzicht te zien van alle applicaties die op dat moment actief zijn. Selecteer de applicatie die je geforceerd wilt stoppen en klik op de knop 'Forceer stop' of gebruik de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥ + esc.

2. Wanneer je het  Menu opent en de Shift⇧ toets ingedrukt houdt dan zul je zien dat de optie 'Forceer stop' veranderd in 'Forceer stop van (applicatienaam)'. Door gebruik te maken van de Shift⇧ toets kun je dus direct een applicatie die op de voorgrond actief is geforceerd afsluiten.

3. Ook vanuit het Dock is het mogelijk om een applicatie geforceerd te stoppen. Klik op het icon van de applicatie en houd de muisknop enkele moment ingedrukt. In het pop-up menu wat nu verschijnt is de optie 'Stop' aanwezig, door de option⌥ toets in te drukken wijzigt deze optie in 'Forceer stop'.Reacties


 • Patrick Bijvoet

  30 april 2012 om 16:37

  Ah handig, vooral optie 2. Dat scheelt weer een venstertje. Dank!

 • Ger

  9 mei 2012 om 14:17

  Misschien net zo handig: met rechter ‘muisknop’ klikken op betreffend icon in Dock. Vervolgens ‘Forceer stop’ aanklikken.

 • Jill

  14 oktober 2016 om 8:37

  werkt geweldig!

Een reactie toevoegen: