30 april 2012

Enkele handige tips om de opstarttijd van een Mac te versnellen

Als je Mac traag reageert bij het opstarten of een herstart van Mac OS X dan is dit waarschijnlijk het gevolg van enkele kleine 'problemen' zoals bijvoorbeeld een overvolle login-lijst, vensters die opnieuw worden hersteld, een trage externe harddisk of een verouderde interne harddisk.

Het is vrij eenvoudig om dit soort 'problemen' op te lossen en de snelheid van Mac OS X bij het opstarten te verbeteren. De onderstaande tips kunnen toegepast worden voor een betere prestatie.

Restore-functie uitschakelen

Sinds OS X Lion wordt er tijdens het afsluiten gevraagd om de vensters opnieuw te openen bij het inloggen, wanneer je deze functie activeert wordt tijdens het opstartproces van Mac OS X alle applicaties en vensters die actief waren voor het afsluiten van Mac OS X opnieuw geopend. Wanneer je deze optie deactiveert zal Mac OS X opstarten zonder dat de applicaties en bijbehorende vensters opnieuw worden geopend. Hierdoor zal Mac OS X sneller opstarten.

Verwijder externe harde schijven

Sommige externe harddisks zijn zeer traag, telkens bij het opnieuw opstarten van Mac OS X wordt ook de externe harde schijf opnieuw opgestart. Hierdoor wordt het opstart proces verstoord. De eenvoudigste oplossing is om de externe harde schijf los te koppelen wanneer deze niet wordt gebruikt. Hierdoor zal Mac OS X 10 á 15 seconden sneller opstarten.

Onderdelen verwijderen uit de login-lijst

Tijdens het opstarten van de Mac worden er automatisch een aantal programma’s opgestart zodat deze direct gebruiksklaar zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je Mac er enige tijd over doet voor hij volledig is opgestart. Vaak zijn er programma’s bij die je niet dagelijks gebruikt. Daarom is het verstandig om alleen de meest noodzakelijke programma’s automatisch te laten opstarten. Om dit te wijzigen dien je de inlog-instellingen te openen. Dit doe je via:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ gebruikers en groepen ▸ inloggen

Selecteer het programma en klik onderaan op het min-symbool, door deze handeling wordt het programma verwijderd uit de login-lijst en zal deze niet meer worden opgestart tijdens het opstartproces. Door een programma te deactiveren wordt het programma wel op de achtergrond geactiveerd, maar niet geopend op de voorgrond.

Gebruik een SSD-schijf

Dit zal niet de meest praktische oplossing zijn voor iedereen, maar het upgraden van de harde schijf van een Mac kan het opstart proces aanzienlijk versnellen. Het beste is om over te stappen naar een Solid State Drive (SSD). Dit zal een enorme verbetering zijn, niet alleen tijdens het opstarten, maar ook de algemene systeemprestaties verbeteren hierdoor. Wie in het bezit is van een MacBook Air heeft standaard al een SSD-schijf ingebouwd en kent het verschil met een traditionele harde schijf en de SSD-schijf. Onlangs plaatse appletips een artikel om een SSD-schijf te plaatsen in een iMac.

Een SSD in je Mac laten inbouwen?
Upgreatest.nl biedt hiervoor service aan huis!Reacties


 • Richard

  30 april 2012 om 11:00

  De link naar het artikel om een SSD in je Mac te plaatsen loopt dood ;-)

 • Siep

  30 april 2012 om 12:19

  Nog een aanvulling op de eerste tip; ik vond het zelf heel irritant om steeds dat vinkje weg te klikken. Als je een mep geeft op je spatiebalk haal je m ook weg!

 • Frank van Manen

  30 april 2012 om 13:54

  En zo doen we dat tegenwoordig inderdaad. Afsluiten: Knop rechtsboven op m’n MacBook indrukken > Spatiebalk > Enter. Enige wat ik nog in de login lijst heb staan is het verbinden met m’n NAS, en het SSD probleem is een half jaar geleden opgelost.

  Opstart ergernis is bij mij totaal over.

 • Siep

  30 april 2012 om 19:58

  @ FrankPrecies!

 • Laurens

  30 april 2012 om 20:02

  Bedankt voor de tip, vooral over de externe schijf!

 • Ruben Stadman

  1 mei 2012 om 1:12

  Handige tip maar iedere keer komt de pakketinhoud van steam weer tevoorschij en steam staat uit bij login programmas, iemand iedeen?

 • Mike

  1 mei 2012 om 20:12

  Over die Tip die van Siep.. Ik zelf vind het ook erg irritant om dat vinkje elke keer uit te vinken. Alleen als ik op mijn MacBook de knop rechtsboven in indruk > spatiebalk druk dan gaat dat vinkje echt niet weg. Ligt dit nou aan mij?

 • Siep

  1 mei 2012 om 20:50

  @ Mike

  Dat is raar, bij mij doet hij het ook dan gewoon..

 • sbaszz

  1 mei 2012 om 22:11

  In 10.8 ben je verlost van een extra handeling voor de restore functie. Hij onthoud je laatste instelling bij mij dus vinkje uit.

 • Bonimacx

  14 mei 2012 om 12:00

  in 10.7.4 blijft het vinkte eindelijk uit. Had moeten uitblijven wanneer uitgevinkt.
  “” Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat de instelling ‘Open vensters opnieuw bij opnieuw inloggen’ altijd was ingeschakeld.””

  Waarom ze dat pas rechtzetten bij de 4de grote update vind ik wel bedenkelijk.
  Volgens mij hadden ze het zo wel bedoeld maar begrepen ze uiteindelijk dat de gebruiker dat zo niet wilt.
  Nu nog hun vergrijzing van de finder navigatiekolom, mail, iTunes en iphoto ongedaan maken.

 • Kurt

  7 augustus 2012 om 2:40

  Als ik naar systeemvoorkeuren ga bij mountain lion dan komt erop dat er een systeemfout is en ik het niet kan openen. Ik heb moutain lion al opnieuw geïnstalleerd….weet niet meer wat ik kan doen,ik zo wel niet bij mijn account

 • Kim

  16 november 2012 om 9:00

  Ik heb gister een geforceerde stop van safari op mijn Mac book air uitgevoerd. Nu zie ik na login alleen nog maar een grijs scherm met pijltje. Iemand enig idee wat te doen?

 • ingrid

  12 mei 2013 om 14:38

  bedankt vr de info ivm :Onderdelen verwijderen uit de login-lijst
  maar ontdek nu een probleem
  nu staat er bij Ituneshelper – soort “onbekend” en een gele driehoek met uitroepteken, kan deze ook niet meer terug vinden bij programma’s.
  kan ik deze gewoon verwijderen en geeft dit problemen ?

 • Kleis

  8 juli 2013 om 22:11

  In icreate nr49 staat uitgebreid beschreven hoe je een fusion-drive kunt inbouwen in de Mac.Een fusion-drive is een combinatie van een harddisk en een SSD.

 • marianne

  22 oktober 2014 om 0:06

  Hoe lang mag een macbook pro (eind 2011) over het opstarten doen?

  Ik heb de mijne tweedehands gekocht en hij doet er meer dan een minuut over.. Bureaublad leeg, geen restore-functie, geen programma’s die automatisch opstarten.. lijkt me best lang of is dit normaal?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!