8 april 2010

Een applicatie geforceerd afsluiten

forceer-stop-icon

Met het commando 'Forceer stop' in Mac OS X kun je een programma stoppen dat is blijven hangen, zonder dat je de computer hoeft uit te zetten of dat werk in andere programma's verloren gaat.

Als een programma niet meer reageert op klikken met de muis, scrollen met het trackpad of een andere handeling, klik je op het  menu en kies je vervolgens 'Forceer stop'.

In het venster dat verschijnt, staan alle programma's die momenteel zijn geopend. Programma's die zijn blijven hangen, worden in rode letters weergegeven en achter de naam van het programma staat de tekst 'reageert niet'. Je kunt met behulp van de pijltoetsen door de lijst met programma's navigeren of op de naam van een programma klikken om het programma te selecteren.

forceer-stop
Vervolgens klik je op 'Forceer stop' om het programma te stoppen. Je kunt het programma opnieuw openen vanuit het Dock of het programmamenu. Niet-bewaarde wijzigingen gaan hierbij echter verloren.

Maar er is nog een veel handigere manier om een programma geforceerd te stoppen. Als je tegelijkertijd Command ⌘ + Option ⌥ + Esc indrukt, verschijnt het venster 'Programma's geforceerd stoppen'. Deze methode is met name handig als de Finder is blijven hangen, waardoor je het commando 'Forceer stop' niet uit het  menu kunt kiezen.

Je kunt, zolang OS X Finder nog werkt, een applicatie ook stoppen door met de rechtermuisknop (of control+klik) te klikken op het icon in de dock, en de optie ‘forceer stop’ te selecteren. Deze optie is alleen beschikbaar bij de programma status ‘Reargeert niet’.

Eric bedankt voor het inzenden van deze tip!Reacties


 • LuMo

  8 april 2010 om 16:48

  Hi, bedankt, dit kende ik en moet ik recentelijk ook steeds vaker gebruiken. Vandaar mijn vraag (die hieraan is gerelateerd) : hoe kan ik voorkomen dat OS X / Finder bij bepaalde files (o.a. wmv/mpg) gaat “scannen” en hier niet mee op lijkt te willen houden ? Je ziet dan in Finder dat “ronddraaiende icon”. Ik kan dan vervolgens weinig meer en moet apps die draaien forced quits geven.
  Volgens mij probeert mijn iMac alleen een mooi start-schermpje te laten zien voor de video, maar lukt dat op 1 of andere manier niet. Zal best simpel zijn, maar voor een newbie als ik is het best irritant. Ik kan dan bijvoorbeeld ook USB-drives niet ejecten. Hopelijk kan iemand mij hier een goede tip voor geven ?
  Thanks !

 • sander

  8 april 2010 om 22:06

  deze tip staat er te vaak

 • Robert

  9 april 2010 om 13:42

  @Sander ;-) Op een gegeven moment ben je gewoon uitgetipt

 • steno

  9 april 2010 om 16:12

  Ik denk dat je voor technische vragen hier bij “Tips” misschien niet aan het juiste adrs bent. Ik zou zeggen (want ik weet het antwoord ook niet) probeer het eens op het Macfreak-forum, daar zitten taloze deskundigen die er lol in hebben anderen wegwijs te maken, ook in de technische van de zaken. http://macfreak.nl/cgi-bin/forums/forum.cgi

 • LuMo

  10 april 2010 om 14:08

  OK, steno, bedankt, ik ga daar kijken of ze me kunnen helpen !

 • Thibault Treunen

  27 januari 2011 om 22:10

  Ik wist niet dat het zo ook kon ! Ik deed het altijd zo: Programmas > Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave.

 • Luc

  1 juni 2014 om 20:55

  Dank!

Een reactie toevoegen: