22 maart 2011

Enkoder: Spam in je inbox voorkomen

Wanneer jezelf een admin van een website bent, dan weet je, dat je moet uitkijken met het plaatsen van een mailto: link. Er zijn op internet bots en crawlers aanwezig die websites scannen op de aanwezigheid van e-mail adressen. De aangetroffen e-mailadressen worden hierna toegevoegd aan dubieuze mailinglists. Het gevolg hiervan is dat je inbox binnen een paar dagen vol met spam zit.

Met behulp van de gratis tool 'Enkoder' is het mogelijk een gecodeerde mailto: link te maken met behulp van een stukje javascript. Het e-mailadres wordt op de normale manier getoond in een webbrowser maar is totaal onzichtbaar voor bots en crawlers.

De werking van de tool is uiterst simpel vul de gewenste gegevens in en kies voor XHTML of HTML4 compatibiliteit. Optioneel kan een mouseover tekst, e-mail onderwerp en noscript melding worden toegevoegd.

Nu het invullen klik je op de knop 'Enkode' en automatisch wordt het javascript gegenereerd. Plak dit javascript op je website waar het e-mailadres moet verschijnen en je bent klaar. Spam in je inbox is natuurlijk nooit te voorkomen maar een tool als Enkoder zorgt ervoor dat je e-mailadres niet wordt misbruikt door bots en crawlers.

Enkoder is freeware en kun je downloaden op de website van Hivelogic:

http://hivelogic.com/enkoder/appReacties


 • sypie

  22 maart 2011 om 10:10

  Mocht je over een Wiki beschikken of deze beheren dan kun je ook kiezen voor een extensie: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:EmailAddressImage

 • Remco

  22 maart 2011 om 10:44

  Dankjewel!

 • Christophe

  22 maart 2011 om 14:04

  Ik gebruik dit programma al enkele jaren. En het is inderdaad zeer effectief, ik heb nooit spam. Bij andere websites waar ik deze methode toepas krijg ik ook weinig klachten omtrent ongewenste mails.
  Zeker aan te raden dus.

 • Max

  22 maart 2011 om 14:06

  Idd, handig… Alleen hoe pas ik het lettertype en schaduw nu aan wanneer ik het in iweb gebruik?

 • Loran

  22 maart 2011 om 23:27

  Kan mijn hosting provider eindelijk een keer blij met mij zijn :-)

 • Tukkels

  27 maart 2011 om 22:17

  Dat werkt lekker! Was het altijd maar zo eenvoudig om van onzin af te komen.
  Dank!

 • Webber59

  3 juni 2011 om 15:06

  Lijkt me echt een uitkomst, omdat je mailadres weergeven als platte tekst (zonder mailto-link) de laatste tijd steeds minder helpt tegen spam.

  Maarrr, ik heb wel een vraag: belemmerd het niet de verdere werking van ‘normale’ crawlers van zoekmachines als Google? Ik wil natuurlijk wel dat m’n site niet minder scoort kwa vindbaarheid.

 • Willem Peters

  4 mei 2017 om 22:27

  Ik heb geen website. Is het programma Enkoder dan ook te gebruiken en zo ja, hoe.

 • Wesley Fabry

  5 mei 2017 om 8:11

  @Willem dat is helaas niet mogelijk, het is alleen bedoeld voor zelf-gehoste adressen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!