21 augustus 2010

Extra gestures activeren op een oudere MacBook

Sinds de introductie van het mulitouch trackpad op de MacBook’s is het aantal gestures dat je kan gebruiken uitgebreid. Echter zijn sommige gestures alleen voorbehouden aan de meeste recente MacBooks.

Wanneer je een MacBook Pro 4.1 of MacBook Air 1.1 bezit dan zijn de drie vingers slepen en het momentum scrollen niet geactiveerd. Je trackpad is echter wel in staat om deze gestures te gebruiken, ze zijn simpelweg niet geactiveerd door Apple.

Met momentum scrollen werkt zoals op het scherm van de iPhone. Het venster scrollt nog even door wanneer je je vinger optilt. Houd je je vinger met het scrollen gewoon op het trackpad dan gebeurt dit niet.

Door het wijzigen van de propertylist in de AppleUSBMultitouch.kext kan je alsnog beide gestures activeren. Check eerst of je een MacBook Pro 4.1 of MacBook Air 1.1 bezit via  ▸ Over de Mac.. ▸ Meer info... In de sectie hardware wordt aangeven welke versie hardware je bezit.

Let op! Volg de onderstaande procedure alleen als je weet waarmee je bezig bent. Wanneer je een fout maakt in het wijzigen van systeembestanden kan dit leiden tot een volledige herinstallatie van je Mac!

Kopieer vanuit de map Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ Extensions het bestand AppleUSBMultitouch.kext naar je bureablad. Control + klik op het gekopieerde bestand en selecteer de optie: ‘Toon pakketinhoud’.

In de het nieuwe Finder venster dat opent open je de ‘Contents’. In de deze map bevindt zicht het bestand ‘info.plist’ op deze met een plist editor en ga opzoek naar de sectie ‘IOKitPersonalities’.

Voeg aan de dictionaries WSTrackpadANSI, WSTrackpadANSI2, WSTrackpadISO, WSTrackpadISO2, WSTrackpadJIS en WSTrackpadJIS2 een nieuwe boolean genaamd ‘TrackpadThreeFingerDrag’ toe met de waarde ‘Yes of True’. Plaats de boolean direct boven de dictionary ‘TrackpadUserPreferences’.

Nadat je de info.plist hebt aangepast dien je de originele AppleUSBMultitouch.kext in Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ Extensions te vervangen door de bewerkte versie. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van de Kext Helper tool. ( zie: Kext helper: Eenvoudig kernel extensions vervangen ). Vergeet natuurlijk niet een backup van het originele bestand te maken, je weet maar nooit!

Het is ook mogelijk om het kext bestand handmatig te vervangen, zorg er in dat geval voor dat je direct na het vervangen van de bestanden de schijfbevoegdheden hersteld! Als je dit niet doet dan kan je de trackpad en het interne toetsenbord na een herstart niet meer gebruiken!

Na een herstart heb je de beschikking over drie vingers slepen en het momentum scrollen.


Reacties


 • Redchilly

  21 augustus 2010 om 9:58

  Ik zou eigenlijk de pinch-zoom er op willen hebben,
  maar dat wordt doorsparen voor een nieuwer model denk ik ;-)

 • Richard

  21 augustus 2010 om 10:00

  Yep! de meeste multi gestures zijn pas vanaf MBP 4.1 / MBA 1.1 beschikbaar…

 • bas

  21 augustus 2010 om 16:04

  Waarom zit mijn .plist er iets anders uit?
  http://basmulder.org/dump/1.png
  http://basmulder.org/dump/2.png

  En hij doe het dus ook niet… krijg ook een error van CDSDAudioCaptureSupport.kext dat die verkeerd is bij het installeren met KextHelper… zou het daar aan liggen?

 • bas

  21 augustus 2010 om 16:27

  Als ik bij exentensions kijk in de bibliotheek zie ik dat de wijzigingen wel zijn doorgevoerd. Bij info van het bestand staat alleen niet meer copyright van Apple…bij alle kext bestanden wel…

 • Martin

  21 augustus 2010 om 22:35

  @Richard: merkwaardig is dat mijn MBP een 4.1 is (early 2008), maar niet voorkomt in het rijtje geschikte mac’s op http://support.apple.com/kb/HT4254.
  Terwijl in de plist het momentum scrollen al op YES staat, evenals in jouw screenshot., is die feature in de praktijk niet actief. Is die ene toevoeging nodig om het momentum scrollen dan ook aan de praat te krijgen? Want jij spreekt alleen over het toevoegen van één boolean. Of begrijp ik iets niet misschien?

 • Jeroen

  21 augustus 2010 om 23:12

  Ik heb het geprobeerd op me macbook 4.1 maar naar herstart zie ik geen enkel verschil!
  Doe ik iets verkeerd? als ik de kext bestand controleer zit de wijziging er wel in.

 • Jesper

  21 augustus 2010 om 23:17

  Getest en het werkt hier perfect!

 • Richard

  21 augustus 2010 om 23:22

  Mijn aangepaste plist voor de MacBook Pro 4.1:

  http://www.appletips.nl/files/Info.plist-multitouch-MBP4.1.zip

 • Martin

  22 augustus 2010 om 15:16

  Mijn vermoeden klopt: ook met de Info.plist van Richard worden de twee gestures op een MBP 4.1 early 2008 niet actief. Het lijstje op http://support.apple.com/kb/HT4254 is dus bepalend, volgens mij.

 • Guy

  27 augustus 2010 om 0:41

  Hier ook Early 2008 : werkt niet (jammergenoeg)

 • Toufexes

  12 november 2010 om 12:39

  Ik heb een MBP 4,1 en heb zojuist de nieuwe software update geinstalleerd 10.6.5 en nu is momentum dus WEL ingeschakeld :D zouden ze appletips.nl gelezen hebben? :P

 • Roemer

  8 mei 2011 om 10:44

  Mijn moeder heeft een nieuwe MacBook met de gestures kan ik het .kext bestand daar niet gewoon van kopiëren?

Een reactie toevoegen: