31 januari 2012

10.7Extra scroll opties

In Mac OS X Lion hebben de schuifbalken (scrollbars) in de vensters een update gekregen. Zoals onder iOS verschijnen de schijfbalken pas op moment dat je een scroll beweging maakt op het trackpad of met behulp van je muis. In Mac OS X Lion zitten echter nog een paar extra functies in de schuifbalk.

Verspringen naar een andere locatie

Je kunt door middel van scrollen navigeren door een document of webpagina. Echter als je een groot document of webpagina bekijkt kun je snel naar een bepaald punt in het document of de webpagina gaan zonder daarbij te hoeven scrollen.

Om dit te doen, verplaats je de cursor naar de plaats in de schijfbalk waar je naartoe wilt springen, houdt de option⌥ -toets ingedrukt en klik met je muis. Deze handeling zal ervoor zorgen dat de schuifregelaar onmiddellijk verplaatst naar de gewenste locatie in het document of webpagina.

Dit kan erg handig als je naar het begin of einde van een document of webpagina wilt gaan, door op de bovenkant of onderkant van de schuifbalk te klikken.

Vertraagd scrollen

Door op de schuifbalk te klikken en dan een sleepbeweging naar boven of beneden maakt kun je je verplaatsen in het document of de webpagina. De snelheid van het scrollen wordt bepaald hoe snel je de sleepbeweging maakt, door de option⌥-toets ingedrukt te houden bij deze handeling zal je merken dat je 'vertraagd' scrolt. Hierdoor kun je eenvoudig de inhoud in het venster lezen tijdens het scrollen.

Schuifbalken altijd tonen

In Lion is het mogelijk om de schuifbalken permanent zichtbaar te maken:

Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen en activeer de optie ‘Toon schuifbalken ▸ Altijd’

De wijziging is direct actief

Niet Apple muis gebruiken

Met behulp van een Trackpad of Magic Mouse kun je zowel verticaal als horizontaal scrollen. De meeste standaard PC muizen hebben een scrollwiel dat alleen verticaal scrollen mogelijk maakt. Echter is het ook mogelijk om horizontaal te scrollen door de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl je met het scrolt met het scrollwiel.

Screencast:Reacties


 • Paul Sondervan

  31 januari 2012 om 10:01

  Ook handig in Safari.
  Swipe van links naar rechts = vorige pagina
  Swipe van rechts naar links = volgende pagina

 • Kevin

  31 januari 2012 om 10:33

  Dat is inderdaad handig! Ik maak er veelvuldig gebruik van. Toch vind ik de kleine vertraging die optreedt als je navigeert naar de vorige pagina een klein beetje storend.

 • Arie

  31 januari 2012 om 12:10

  In moderne applicaties, bijvoorbeeld Safari, kun je met Appeltje-Pijl omhoog-omlaag rechtstreeks naar het begin of eind scrollen.

 • Jeroen

  31 januari 2012 om 20:39

  @Arie. Bedankt voor de tip! Wist ik niet.

 • App69

  31 januari 2012 om 21:39

  Tx Arie.
  Wist ik ook niet.

 • Michael

  8 november 2013 om 22:20

  Hallo,

  Weet iemand hoe ik sinds de OS update de naam van mijn magic mouse kan veranderen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!