30 januari 2012

Voorvertoning van een lettertype bekijken

Wanneer je in een document aan het werk bent en een ander lettertype selecteert dan kun je het lettertype alleen op naam selecteren. Je krijgt standaard geen voorvertoning van het lettertype te zien dat is geselecteerd tenzij er een stuk tekst is gemarkeerd.

Je krijgt met behulp van de menu optie: Opmaak ▸ Lettertype ▸ Toon lettertype (cmd⌘ + T) of het contextmenu (secundaire muisklik) toegang tot Lettertype selectie venster. In dit venster kun je alleen een lettertype selecteren op naam, in het venster is echter een heel klein maar ontzettend handig bolletje (handle) verborgen.

Deze is direct onder de tekst 'Lettertype' in de titelbalk van het venster terug te vinden, door hierop te klikken en naar beneden te slepen verschijnt er een voorvertoning van het lettertype.

Door nu een lettertype uit de lijst te selecteren krijg een voorvertoning van het lettertype te zien. Ook wanneer je een extra opmaak optie activeert zoals cursief of vet dan wordt dit direct in voorvertoning zichtbaar. Hierdoor is het geen verassing meer hoe het lettertype dat je hebt geselecteerd eruit ziet.

Wanneer de voorvertoning eenmaal zichtbaar is gemaakt hoef je dit niet meer opnieuw te doen. In dit geval had Apple er beter voor kunnen kiezen om de voorvertoning standaard zichtbaar te maken in het lettertype venster.

Screencast:Reacties


 • sedij

  31 januari 2012 om 5:53

  leuke tip alleen wekt hij niet bij mij!
  de witruimte wordt groter door het slepen maar het lijkt wel of de punt niet geactiveerd is.

 • yogi

  31 januari 2012 om 16:00

  Zeer handige tip !!!

  wie komt er nou eigenlijk op om op zo een klein bolletje te klikken en dan het venster te vergrote?

  doe zo door appletips !!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!