19 januari 2011

Lettertypes toevoegen aan PDF bestanden

Met behulp van Mac OS X is het heel eenvoudig om van een bepaald document een PDF versie te maken. Via de standaard menu optie Archief ▸ Druk af… kun je met de 'PDF" knop ervoor kiezen om een document te printen als PDF bestand.

Wanneer je een PDF bestand doorstuurt naar een andere Mac gebruiker dan zal het document in de meeste gevallen exact het zelfde worden weergegeven. Stuur je het document door naar een Windows gebruiker of heb je gebruik gemaakt van 3rd party lettertypes dan kan het voorkomen dat de lettertypes en de opmaak er anders uitzien. Wanneer een lettertype dat is gebruikt in een PDF bestand niet op de computer van de ontvanger aanwezig is, dan zal deze worden vervangen door een lettertype uit dezelfde 'font-familie'.

Gelukkig bezit Mac OS X standaard een optie waarmee je kan voorkomen dat je document niet goed wordt weergegeven wanneer een lettertype niet aanwezig. Door bij het bewaren van een PDF bestand te kiezen voor de optie 'PDF-X' worden automatisch de niet standaard lettertypes toegevoegd aan het PDF bestand. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de juiste opmaak en lettertypes.

Het is ook mogelijk om met behulp van de standaard voorvertoning applicate een PDF met 3rd party lettertypes te converteren naar het PDF-X formaat. Open het PDF bestand in de voorvertoning applicatie en bewaar het bestand met de Quartz-filter optie: 'Create Generic PDFX-3 Document'. Nadeel van deze laatste optie is dat er bepaalde metadata uit het bestand verloren kan gaan. In de meeste gevallen is de opmaak van het PDF bestand veel belangrijker.Reacties


  • Max

    19 januari 2011 om 9:45

    Dit probleem heb ik dus in mail. Ik maak mijn mails in het toch wel op iedere computer aanwezige Verdana 12 maar op iedere windhoos computer worden mijn mails in courier of times weergegeven….. :-(

  • Oh

    19 januari 2011 om 15:29

    Hier was ik net naar op zoek, thanks!

Een reactie toevoegen: