18 januari 2011

Een gastaccount aanmaken in Mac OS X 10.6

Als je iemand tijdelijk toegang wilt geven tot je Mac, maar niet voor elke gebruiker een afzonderlijke account wilt aanmaken, dan kan je een gastaccount aanmaken. Een gastgebruiker onder OS X kan inloggen op je Mac zonder een wachtwoord in te voeren.

De gastgebruikers kunnen geen wijzigingen aanbrengen in de accounts van andere gebruikers of in instellingen van je Mac. Het is tevens voor gastgebruikers niet mogelijk om vanaf een externe Mac in te loggen. Met behulp van de 'ouderlijk toezicht' feature in OS X kan je de toegang van gastgebruikers beperken tot bepaalde applicaties en internet content filteren.

Bestanden die gastgebruikers hebben aangemaakt, worden verwijderd wanneer deze gebruiker weer uitlogt. Er wordt een tijdelijke map aangemaakt voor de bestanden van de gastgebruiker, maar deze map en de inhoud ervan worden verwijderd wanneer de gebruiker uitlogt.

Een gastaccount kan je aanmaken in  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Accounts. Om instellingen te kunnen wijzigen klik je op het hangslot [1] en voer je het beheerder wachtwoord in. Selecteer 'Gastaccount' [2] uit de lijst met accounts en activeer de optie 'Sta toe dat gasten op deze computer inloggen' [3].

Als je de bevoegdheden van gastgebruikers op je Mac wilt beperken, activeer je de optie 'Schakel ouderlijk toezicht in' [4]. Als je wilt toestaan dat gastgebruikers vanaf een andere Mac toegang krijgen tot gedeelde mappen dan kan je dit activeren met de optie 'Sta toe dat gasten verbinding maken met gedeelde mappen' [5].

Het gastaccount is handige manier om iemand tijdelijk toegang te geven tot je Mac, waarbij deze gebruiker geen wijzigingen kan maken en niet de bestanden van andere gebruikers kan benaderen.

Gastaccount icon gemaakt door umar123


Reacties


 • Jeroen

  18 januari 2011 om 14:53

  Mooie tip. Heb het al wel eens gebruikt. Is het nou niet mogelijk om die gast gebruiken bestanden lokaal ergens op te laten slaan, dus eigenlijk meer rechten te geven?

 • Jan Paul

  19 januari 2011 om 11:19

  Volgens mij niet, maar de “gast” kan wel gebruik maken van bijvoorbeeld een USB-stick en daar alles opslaan.

 • tijl

  1 november 2011 om 14:36

  Maar hoe haal je vervolgens gastaccount weg in je opstartscherm? `let wel gastgebruiker is in de instellingen al uitgeschakeld maar verschijnt als icoon nog wel in opstartscherm. Wie weet oplossing?

 • Gijs

  5 oktober 2015 om 12:14

  Maar wat te doen als de iMac alleen opstart met gastaccount. Ik heb El Capitan nu al twee keer opnieuw geïnstalleerd, maar het euvel blijft. Ik wil gewoon opstarten met ‘beheerder’. Zie ik in het beginscherm niet staan en kan dus alleen via gastaccount inloggen. Wat doe ik verkeerd?

Een reactie toevoegen: